04 Mar

Egy nemrég közölt flört kutatás szerint a flört készségek sokkal fontosabbak, mint a kinézet. Magyarul: hiába vagy szép és csinos, esetleg jóképű és izmos, ha nem tudsz flörtölni, nagyobb valószínűséggel maradsz egyedül, mint a nálad kevésbé vonzó, de a flört terén járatosabb vetélytársaid.

Flört – elfeledett “tudomány”?

A flörtölési technikákat legtöbben már az általános iskolában, vagy a középiskolában sajátítjuk el. Ilyenkor kezdjük el gyakorolni a szemezést, csábítgatást illetve az ismerkedési szövegeket. A flörtölés alapjai ugyan belénk vannak kódolva genetikailag, ugyanakkor jó része tanult készség. Vannak nagyon ügyes nőcsábászok, akik mesterfokon űzik a flört művészetét, és vannak, akik egész életükben nem tanulják meg megfelelően és hatékonyan kimutatni érdeklődésüket a másik nem felé.

Idősebb korban számos társkereső úgy gondolja, ő már “kinőtt” a flörtölésből – ennek az eredményei a dögunalmas randik, a kétségbeesés és a maratoni panaszok arról, hogy az illető már senkinek sem tetszik. Ahogy egyik tanfolyamosom írta:

“Az “én nem kellek senkinek” igazából legtöbbször ezt jelenti: “senkinek sem mertem jelzéseket leadni, hogy szabad vagyok, és senkinek sem mertem eddig kimutatni, hogy tetszik nekem, sőt, egyáltalán nem is próbálkoztam eddig semmivel és nem esett a karjaimba véletlenül a párom”

A flört tehát nem afféle csacska játék, hanem elengedhetetlen része a társkeresésnek. dr. Monica Moore flört kutató szerint a flört “az az eljárás, amelyben a nő kiválasztja a neki tetsző férfit és magához csábítja.” Szerinte tehát

a nők kezdeményeznek – kiválasztják a nekik tetsző férfit, a flörtjelzésekkel tudatják vele, hogy elérhetőek, illetve a válaszjelzések alapján tesztelik, hogy az illető férfi érdeklődése mennyire komoly irányukban.

A nők 52-féle flört jelzéssel tudatják a férfiakkal, hogy érdemes rájuk kicsit jobban odafigyelni. A jelzések között a mosolytól és szemezéstől kezdve a hajjal való játszadozást egyaránt megtalálhatjuk dr. Moore szerint. A férfinak csupán annyi a dolga, hogy veszi a jeleket, és reagál rájuk.

A mosoly a legnépszerűbb flörtjelzés

A fent említett 5000 fős mintán (19 és 39 év közötti egyedülállókon) végzett flört kutatás érdekes eredményeket hozott, 5-féle flört stílus rajzolódott ki:

Az 5-féle flört stílus

Az 5-féle flört stílus a következő:

1. Fizikai flört stílus: az ebbe a csoportba tartozó emberek hamar alakítanak ki kapcsolatokat, erős a szexuális kisugárzásuk és nagy az érzelmi és testi kötődésük a partnerükhöz.

2. Hagyományos flört stílus: ők úgy gondolják, az első lépést a férfinak kell megtennie, a nők pedig csak ne kezdeményezzenek. Az ebbe a csoportba tartozó nők és férfiak egyaránt zárkózottabbak és introvertáltak.

3. Udvarias flört stílus: ők az illendő viselkedésre és a szexuális célzásoktól mentes kommunikációra esküsznek

4. Őszinte flört stílus: ők az érzelmi kötődésre helyezik a hangsúlyt, így kapcsolataikra az érzelmi és szexuális harmónia a jellemző, értelmes párkapcsolatokra törekszenek az egyéjszakás kalandok helyett. Ez a típus a leggyakoribb.

5. Játékos flört stílus: Nem a hosszútávú kapcsolatra törekszenek, hanem arra, hogy jól érezzék magukat és növeljék az önbecsülésüket. Nem törekszenek komoly kapcsolatra, inkább csak szórakoznak. Ez a típus a legritkább.

Melyik flört stílus a tiéd? Ha tudsz angolul, akkor megtudhatod a University of Kansas flört tesztjéből!

132 Comments

  1. Pingback: A flörtölés 5 legbiztosabb jele | Társkereső Kalauz

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.