10 May

Mindenki ismeri a kis hableány történetét. Ha esetleg nem, akkor nagyvonalakban íme:

A kis hableány beleszeret egy hercegbe, és a fejébe veszi, hogy neki márpedig a herceg kell, hiába próbálják óva inteni a nővérei és a szülei, tekintve, hogy a herceg ember, a kis hableány pedig ugye kis hableány akinek az anatómiáját nem éppen a szárazföldre tervezték. A kis hableány halálosan szerelmes, ezért elmegy egy boszorkányhoz, hogy az változtassa át az uszonyát lábakká. A boszorkány ezért a műveletért cserébe a kis hableány legszebb tartozékát, a hangját kéri, a kis hableány belemegy az üzletbe. Tudni kell azt is, hogy hiába változott át az uszonya lábbá, minden egyes lépés olyan neki, mintha éles késeken járkálna. Felkerülve a felszínre, sikerül a herceggel összebarátkoznia, de semmi komoly nem alakul ki köztük, mert a herceg persze másba lesz szerelmes. A kis hableány, ha meg akarja menteni az életét, meg kell hogy ölje a herceget, de persze képtelen lesz megtenni és halálában habbá változik. (A herceg eközben békésen alszik az ágyában).

Hogy jön a kis hableány esete a társkereséshez?

Nagyon egyszerű: rengeteg olyan társkeresővel találkozom, aki teljesen vak, ami a társát illeti, és megpróbál kibújni a bőréből, hogy megfeleljen a másiknak csak hogy működjön a kapcsolat.

Elveszítik a saját hangjukat és igyekeznek mássá válni, csak hogy ne legyen gond. Persze az igyekezet roppant fájdalmas, hiszen sokszor rengeteg áldozattal és lemondással jár az, ha valaki megpróbál valaki más lenni és megpróbál mindenáron megfelelni a másiknak, de úgy tűnhet, megéri a dolog, hiszen a hercegért (vagy hercegnőért) mindent… És közben lehet, hogy a herceg már rég megtalálta a hozzáillő társat, akivel egy hullámhosszon van, akivel beszélgetni is tud.

Persze a társkereső közvetlen környezete már előre szólt, hogy gond lesz, de erre fittyet hányva mégiscsak megpróbálja a lehetetlent. Ami nem is szokott sikerülni általában. A vicc pedig az, hogy a kiszemelt herceg – csak úgy, mint a mesében – az egész kínlódásból, küzdelemből, áldozathozatalból nem is fog fel semmit. Hiszen ő már rég a hercegnőről álmodik és nem a kis hableányról… Eközben persze a társkereső belepusztul a csalódásba.

Mi a tanulság?

A tanulság természetesen az, hogy ne kövesd a kis hableány példáját. A párkapcsolatban az egymáshoz csiszolódás és a kompromisszumkészség egy dolog, a magunkból kivetkőzés és a görcsös megfelelni akarás pedig teljesen más tészta. A kis hableány-féle biznisz, hogy úgy mondjam, szinte soha nem éri meg – ezt tanúsítja a rengeteg személyes történet, amit e-mailben kapok vagy a Társkereső Műhelyeken hallok.

Te voltál már kis hableány?

Nagyon sokan megpróbálunk a kis hableányhoz hasonlóan eljárni ahelyett, hogy beismernénk és belátnánk, hogy a másikhoz lehetetlen alkalmazkodnunk hiszen túlságosan mások vagyunk. Egyszer mindenki elkövetheti ezt a hibát. De érdemes tanulni a meséből és nem újra- és újra megismételni.

Nos, te voltál már kis hableány?

414 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.