05 Oct

A szakítás utáni depresszió az egyik legkegyetlenebb érzelmi állapot, ami csak létezik. A szakításban ugyanis nem csupán a társ elvesztése van benne, hanem a visszautasítottság érzése is. A szakítás, bárhogy szépítjük, azt jelenti: “nem kellesz tovább, nem vagy elég jó nekem.” Nem csoda, hogy sokakban depressziós állapotot vált ki ez a trauma.
[feature_box style=”32″ title=”Gyorsseg%C3%A9ly%20Szak%C3%ADt%C3%A1s%20Ut%C3%A1n%20-%20ingyenes%20leck%C3%A9k%20a%20gyors%20fel%C3%A9p%C3%BCl%C3%A9s%C3%A9rt” alignment=”center”]Ki vagy borulva a szakítástól?
Szeretnél minél hamarabb meggyógyulni és újrakezdeni?
Társkereső coachként összeállítottam Neked a legfontosabb
első lépéseket az újrakezdés felé. Ki ne hagyd ezeket a leckéket!

Kattints ide az ingyenes Gyorssegély Szakítás Után leckékért! >>>

[/feature_box]

Ugyanakkor fontos megkülönböztetnünk a teljesen normális szakítás utáni negatív érzelmi állapotot a klinikai értelemben vett depressziótól, amit nem csak szakítás válthat ki. A depresszió nem más, mint egy gyógyítható lelki betegség, amelynek tünetei a nyomott hangulat, életkedv hiánya, a levertség és a csökkent munkateljesítmény. Legrosszabb esetben a beteg öngyilkosságot kísérel meg, vagy követ el.

Akkor beszélünk szakítás utáni depresszióról, ha a depressziós tünetek egy csoportja (pl. lehangoltság, letörtség, szomorúság, étkezési problémák, alvászavarok) egyfolytában legalább két hétig vagy tovább fennáll. Ilyenkor pszichológushoz, orvoshoz kell fordulni. (dr.immun.com)

A szakítás utáni depressziós állapot a kapcsolat mélységétől, időtartamától és az egyén lelki alkatától függően akár hónapokig is eltarthat. Sokszor már úgy tűnik, jól vagyunk és kilábaltunk belőle, aztán a hullámvasút megint magával ragad, és megint a legmélyebb fájdalomban találjuk magunkat. Melyek azok a dolgok, amikkel segíthetünk magunkon, és könnyebben átvészelhetjük a depressziót szakítás után?

A szakítás utáni depresszió testi oldala

A testmozgás nagyszerű gyógyszer a szakítás utáni depresszióra: nem csupán stresszoldó hormonokkal ajándékoz meg, hanem a fölös energiáinkat is nagyszerűen levezeti. Ha Neked a különféle szexuális kalandokba való fejest ugrás működik mint búfelejtő szakítás után, tedd azt, de ha még életedben nem volt egyéjszakás kalandod, és nem vagy biztos abban, hogy tudod kezelni annak érzelmi következményeit, akkor ezt a “műfajt” biztosan nem a szakítás utáni depressziós állapotban kell elkezdened! Maradj inkább a kocogásnál!

Sicc szakítás utáni depresszió! Tipp 1. Nézd ki a legközelebbi fitnesztermet a környéken, és vásárolj egy havi bérletet. Válassz Neked tetsző óratípust és határozd el, hogy rendesen le is járod a bérletet!

Táplálkozás depressziós állapotban

Szakítás után az emberek nagy része kétféle végletbe lendül ki, ami a táplálkozást illeti. Vagy túl sokat eszik, vagy egyáltalán nem eszik semmit. Fontos tudni, hogy a depressziót felerősíti a helytelen táplálkozás, a rengeteg alkohol, cigaretta és egyéb stimuláló szerek. Utóbbiak túlpörgetik a szervezetet és tovább fokozzák a már amúgy is túlfeszített idegi és lelki állapotot, nyomukban pedig még nagyobb fájdalom és magányérzet marad.

Szakítás után fontos a helyes táplálkozás

Ahhoz, hogy a lelkünk minél hamarabb meggyógyuljon szakítás után, és hogy a depressziónk elmúljon, tudatosan oda kell figyelnünk arra, hogy legalább fizikailag rendben legyünk. Tudatosan le kell erőltetni azt a joghurtot legalább reggelire, illetve rá kell vennünk magunkat, hogy a csokin és kekszen kívül együnk valami táplálót is. E mellé muszáj beiktatni egy kis tornázást hetente, hogy a sérült önbizalmunkat kicsit rendbe szedjük. Nincs is annál bosszantóbb, amikor egy szakítás után nem csupán lelkileg, de fizikailag is tropára megyünk, mert ekkor az újrakezdés még mélyebbről indul és még nehezebb, mint amilyennek lennie kellene. A fizikai fittség és egészség viszont hamarabb hozza el a szakítás utáni depresszióból való kigyógyulást.

Sicc szakítás utáni depresszió! Tipp 2. Találd ki, melyik a kedvenc ételed, illetve melyiket tudod megenni a szakítás utáni depressziós lelki állapotodban, és készítsd el magadnak hetente legalább egyszer. Figyelj oda hogy minden reggel egyél valamit! Vásárolj multivitamint és egyéb táplálék kiegészítőket, hogy biztosan ne robbanjon le a szervezeted.

A szakítás utáni depresszió lelki oldala

Beszélj a szakításról!

Első és legfontosabb dolog: ne maradj egyedül és beszélj róla. Beszéld ki a fájdalmadat. A nőknek általában ez nem szokott gondot okozni, ők könnyebben megnyílnak mások előtt, a férfiak azonban a legtöbb esetben magukban tartják a fájdalmukat. Nekik éppen ezért általában tovább is tart feldolgozni egy szakítást, illetve a szakítás utáni depressziót. Mielőtt elkezdenéd magad sajnálni, hogy mennyire magányos vagy, állj! A magány nem egyenlő az egyedülléttel!  Meg kell tanulnod szakítás után egyedül élni, és egyedül megállni a helyed. Ez nagyon nehéz is lehet, de tekintsd élet feladatodnak, mint ahogy a szakítás utáni depresszió legyőzését is.

Szakítás utáni depresszió

Írd ki magadból!

Ha nincs kinek elmondani a fájdalmadat és nem tudsz beszélni senkinek szakítás után a depressziódról, akkor írd le, hogy melyik nap mit érzel, milyen gondolatok vannak a fejedben, hogyan látod a dolgokat. Hetente ellenőrizd, hogy változtak-e az érzelmeid, javult-e már a kedélyállapotod.

Sicc szakítás utáni depresszió! Tipp 3. Kezdd el a szakítás utáni naplódat vezetni még ma!

Mozdulj ki!

A szakítás utáni első időkben annyira nyomottak és depressziósak vagyunk, hogy legszívesebben az orrunkat sem dugnánk ki az ajtón, nemhogy elmenjünk például szórakozni. Mégis, muszáj egy kicsit megerőltetni magunkat. Ha ismerős, barát bárhova invitál, menjünk el vele, ha már csupán egy-két percnyi megkönnyebbülést érezhetünk amiatt mert végre sikerült a figyelmünket elterelni a fájdalmunkról, már sokat segíthetünk a szakítás utáni depresszió enyhítésén. Bármilyen új élmény nagyszerű. Én pókerezni kezdtem el a szakításom után, barátnőm pedig solymászkodni, de ismerek olyat is, aki egy új nyelv tanulásába kezdett bele.

A legjobbak a kirándulások, illetve bármely más fizikai aktivitást igénylő elfoglaltságok, hiszen a szervezet sportolás közben természetes örömhormonokkal lát el bennünket, amelyek szintén nagyszerű gyógyszerek a depresszióra. (Felmérések szerint a rendszeres sportolás legalább annyira hatékony depresszió kezelésében, mint a depressziós gyógyszerek)

Tűzz ki új célokat!

Az állandó múltba révedés helyett kezdj el végre a jelenre és a jövőre koncentrálni. Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyekért hálás lehetsz az életnek. Ilyenek lehetnek a munkahelyed, a családod, a barátaid. Vedd elő ezt a listát minden nap, és tudatosítsd magadban, hogy még nincs itt a világvége, és a dolgok hamarosan jóra fordulnak.

Tervezd meg az életedet egy év múlva: mit szeretnél addigra elérni? Vannak olyan dolgok, amelyeket elhanyagoltál, vagy meg sem próbáltál csupán azért, mert elkényelmesedtél a párkapcsolatodban? Írd össze ezeket is, és kezdd el megvalósítani a listádat! Meglátod, amint akcióba lendülsz, a szakítás utáni depressziód visszavonulót fúj! (Mi egyebet tehetsz még szakítás után? Tippek itt)

Sicc szakítás utáni depresszió! Tipp 4. Vegyél elő MOST tollat és papírt és készítsd el a “miért lehetek hálás?” listádat, illetve a “céljaim a következő egy évre” listát!

Kigyógyulni a szakítás utáni depresszióból

Ha a fentieket megfogadod, hamarosan érezni fogod a pozitív változásokat az életedben. Amennyiben hónapok után sem javul a kedélyállapotod és még mindig depressziós vagy, kérd szakember segítségét. Nem szégyen pszichológushoz fordulni! A cél az, hogy Te boldog legyél, az életed pedig örömteli! Bár szakítás után ez még hihetetlennek tűnik, de sokszor a boldogság hamarabb érkezik, mint hinnéd!

Te hogyan kezeled a szakítás utáni depressziódat? Vannak tuti receptjeid? Írd meg!
[feature_box style=”32″ title=”Gyorsseg%C3%A9ly%20Szak%C3%ADt%C3%A1s%20Ut%C3%A1n%20-%20ingyenes%20leck%C3%A9k%20a%20gyors%20fel%C3%A9p%C3%BCl%C3%A9s%C3%A9rt” alignment=”center”]Ki vagy borulva a szakítástól?
Szeretnél minél hamarabb meggyógyulni és újrakezdeni?
Társkereső coachként összeállítottam Neked a legfontosabb
első lépéseket az újrakezdés felé. Ki ne hagyd ezeket a leckéket!

Kattints ide az ingyenes Gyorssegély Szakítás Után leckékért! >>>

[/feature_box]

563 Comments

  1. Pingback: Szakítás után... | Társkereső Kalauz

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.