24 Jul

Azt tapasztalom, hogy nem csak a megfelelő társ megtalálása, de a megfelelő társaság megtalálása is sokaknak gondot jelent.

Olvasói levelet kaptam:

Legutolsó Érzelmi Fitness leckédben a komfortzónából való kilépésről is írtál.
Én is nagyon fontosnak tartom, hogy kilépjünk a négy fal közül és a komfortzónánkon túlra, hisz nem fog bekopogni az ajtómon a “nagy Ő” kiáltva: “Hello, az univerzum küldött”. Valóban tenni kell érte. De mégis hogyan, ha nincs társaságod, akivel kimozdulhatnál? Hajlamos vagyok furán érezni magam, ha egyedül ülök egy kávézóban, esténként meg néha életveszély egy nőnek egyedül mászkálni az utcákon. Mit tehet ilyenkor az ember? Próbáltam már többször, hogy munka után egyedül mentem be a belvárosba vagy forgalmasabb helyekre, de a városi forgatagban, ahol mindenki tudatosan közlekedik úticélja felé, hogy van esély ismerkedni?
Milyen lehetőségeket javasolsz arra, hogy kimozduljon az ember egyedül és lehetőséget adjon magának az ismerkedésre (akár csak baráti ismerkedésről is legyen szó)

Társaság nélkül ismerkedni is nehezebb. De miért van az, hogy annyi embernek nincsen kivel elmennie szórakozni, vagy akárcsak egy kávéra beülni? Mivel rengeteg kliensem is bajlódik ezzel a problémával, összeszedtem a lehetséges okokat és megoldásokat.

Miért nincs társaságod?

Van, akinek azért nincsenek se barátai, se társasága, mert vidékről költözött fel Pestre, mások az első gyermek után annyira elhanyagolták a kapcsolataikat hogy már nem lehet azokat felmelegíteni, megint mások abban hittek, hogy ha lesz párkapcsolatuk, akkor minden szabadidős program meg lesz oldva (pedig dehogy!) És vannak akiknek mindig is nehezen ment a barátkozás, most pedig a napi munka mellett végképp nincs kedvük próbálkozni sem. (Aztán van az a kategória, akik úgy érzik, eddigi kapcsolataik kizárólag a pénz és hatalom körül és okán szerveződtek és szeretnének valami őszintébbet ennél.)

És persze vannak, akik mindenféle ürügyet kitalálnak arra nézve, hogy miért nem tudnak barátkozni és társaságot kialakítani maguknak.

Pedig a társaság építés nem

  • kor
  • lakhely
  • vagyoni helyzet
  • kinézet
  • vallás

kérdése!

Viszont kell hozzá

  • türelem
  • odafigyelés másokra
  • alkalmazkodókészség
  • adni tudás (energiát, időt, figyelmet)
  • kezdeményezőkészség!

 

barátkozás 2

Akármelyik életkorban lehet barátokat szerezni!

Hogyan szerezzünk társaságot magunknak?

Level 1

Itt azokat az ötletet sorolom fel a teljesség igénye nélkül, ahol eleve olyan szituációban találod magad, hogy könnyű ismerkedni és kapcsolatokat építeni.

Budapesten számos lehetőség adódik (mivel itt élek, ezért vidéki lehetőségekről nem tudok beszámolni – legyen ez mindenkinek a saját házi feladata). Elég bármelyik közösségi/művelődési ház honlapját megnézni például, rengeteg, valamilyen érdeklődési kör köré szerveződött szakkört és foglalkozást találunk. Mivel ezeken rendszeresen részt vesznek az emberek ezért csak idő kérdése hogy akár baráti kapcsolatok is kialakuljanak. (Akár egy kreatív írás szakkörből is lehet közös Kapolcsozás, konkrét példát tudok erre :-).

A sportklubok is nagyszerűek ebből a szempontból, ráadásul kettő az egyben funkcióval bírnak: egészséges életmód + barátkozási lehetőség! Általában minden sportágban tartanak amatőr versenyeket is, akár más városokban, így az ottalvós program további lehetőségeket ad a közös bulira és ismerkedésre. Mondanom sem kell, szerelmek is szövődnek..

Jótékonysági szervezetek, egyesületek. Itt is egy ügy köré szerveződik a társaság, a közös munka során természetes, hogy barátságok is kialakulnak.

Tánc! A salsa-tangó- és egyéb táncok tanulása aranykorát éli és tökéletes lehetőség az ismeretségek szerzésére. Eleve ott van maga a tanfolyam ahol folyamatosan ugyanazokkal találkozol, ráadásul mindig vannak bulik is ahol lazább keretek között gyakorolhatsz és ismerkedhetsz, és ha mindez nem elég, akkor ott vannak még a táborok is, ahol rengeteg ember gyűlik össze, ráadásul nagy részük egyedülálló!

Önismereti tanfolyamok. Ezeket azért vettem külön a Level 2-es tanfolyamoktól, merthogy az önismereti tréningek eleve arról szólnak, hogy bizalmas légkör alakul ki a résztvevők között. Ebben a légkörben természetesen sokkal könnyebb barátkozni is.

Level 2

Itt egy picit neked is kell tenned azért, hogy ismeretségeket szerezz. Mivel a környezet és szervezés adott, elég egy-két lépést tenned azért, hogy barátokra lelj.

Budapesten rengeteg társasági esemény is van, jelen pillanatban roppant felkapottak a borkóstolók, de például a Havervagy rendezvényein is találhatsz barátokat. Facebookon is rengeteg esemény van meghirdetve, csatlakozz bátran hozzájuk.

Szakmai rendezvények, tanfolyamok. Egy konferencián könnyen adódik ürügy mások megszólítására: hogy tetszik a helyszín, az előadó, kinek mi a véleménye a programról ésatöbbi. Szünetekben rengeteg ismeretlen is összeverődik, ilyenkor pofonegyszerű csatlakozni hozzájuk. A rendezvény után már csak egy kis utánkövetést kell végezni: Facebookos bejelölés, email cím elkérés és társai segíthetnek.

Online társaságokhoz csatlakozás. Nőknek egyszerű a dolga: a nőknek szóló portálok fórumain mindig zajlik az élet, nem bonyolult innen offline barátokat találni. Vannak direkt sporttársat, utazótársat kereső portálok is, érdemes rákeresni ezekre.

 

Level 3

Ezen a szinten már Neked is aktívan tenned kell azért, hogy összejöjjön a társaság. De ha összejön, nagyon megéri!

Online társaság építés. “Hát ha nekem tavaly előtt valaki azt mondja, hogy online fórumokról lehet barátnőket szerezni aztán meg közösen nyaralni velük, biztos nem hittem volna el!” – ezt egy újdonsült barátnőm mondta arról a társaságról, ami érdekesen indult, de annál jobban bevált. A történet ott kezdődik, hogy régebbről ismert másik barátnőmnek elege lett a játszótéren százszor átrágott pelenkázás és gyereknevelés témakörökből, és úgy döntött, mivel sorstársai eléggé leragadtak az anyai teendők ingoványában, új ismerősöket keres magának, akikkel szigorúan gyerekmentes programokon is részt tud venni. Hirdetést adott fel különböző női portálokon, szorgalmasan levelezgetett, ennek eredményeképpen mostmár rendszeresek a havi találkozók, és másodjára mentem én is a 14 fős társasággal a Balatonra nyaralni.

Ha Te is ilyen társaságot szerveznél magad köré, kell, hogy sok türelmed, kitartásod legyen és kivárd, amíg önműködővé válik a csapat. Az első évben általában rád fog hárulni az összes szervezési feladat, aztán előbb-utóbb lesz még egy-két ember aki átvállalja tőled ezeket.

 

A fenti ötleteknek akár csak töredékét megvalósítva pár hónapon belül sokkal színesebb lesz a társasági életed, lesznek programjaid és új barátaid – akikkel aztán a társkeresés is könnyebb lesz. És ami a legfontosabb: nem leszel magányos, még akkor sem, ha egyedül vagy!

Várom a további ötleteket, javaslatokat a társasági élet színesítésére!

 

 

34 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.