06 Jun

Vajon mennyit változunk az évek során? És hogy változnak velünk együtt a párkapcsolati elképzeléseink?

Mint life coach, számomra a Brit Pszichológiai Társaság öregedéssel kapcsolatos hosszútávú kutatása nagyon érdekes és inspiratív ebben a témában. A kutatás 14-től 77 éves korukig követte a kísérleti alanyokat, rendszeresen töltetve velük a személyiségükre vonatkozó kérdőíveket, amelyek ugyanazokat a vonásokat mérték. A kutatás eredménye az volt, hogy két vonástól eltekintve (érzelmi stabilitás és lelkiismeretesség/szorgalom), az összes többi személyiségvonásunk szinte a felismerhetetlenségig megváltozik. Magyarul a 77 éves önmagunknak nem sok köze van a 14 éves énünkhöz.

Érdekes, nem? Pedig úgy éreznéd, hogy Te mindig is ugyanaz a kamasz maradtál, legfeljebb egy kicsit őszebb hajú vagy kopaszabb, magasabb és/vagy kövérebb. Pedig ez csak nekünk tűnik így – a külvilág számára teljesen más emberré válunk. Szerinted mégis, miből fakad az a rengeteg párkapcsolati konfliktus?

A kutatás egyébként az 50-es években kezdődött Skóciában, 1208 14 éves diák tanárjával töltették ki a kérdőívet, ami hat személyiségvonásra kérdezett rá: önbizalom, kitartás, érzelmi stabilitás, lelkiismeretesség/szorgalom, eredetiség, tanulásra való motiváltság. Hat évtizeddel később a kutatók 635 résztvevőt találtak meg, ebből 174-en hajlandók voltak újra kitölteni a kérdőívet. Ez alkalommal maguk a résztvevők értékelték magukat, illetve rávették egy közeli ismerősüket vagy rokonukat az értékelésükre. Az eredmény a fentebb említett lett: a személyiségük, úgy tűnt, rengeteget változott a 63 év során, szinte semmilyen korrelációt nem mutatott a 14 éves önmagukhoz képest, az érzelmi stabilitást és a szorgalmat kivéve (utóbbi koreláció csak nagyon gyengén volt kimutatható)

Tehát, ha szeretnéd a párod személyiségét megváltoztatni, van rá esélyed! Kár, hogy ehhez 63 évet kell várnod.

Egyes számú tanulság a kutatásból: fejlődni, változni, önmagunkkal foglalkozni sosem késő! (Ezt jól mutatja, hogy az idei horvátországi önismereti táborunkban hatvan fölötti résztvevő is lesz!)

Ami másik fontos tanulság a kutatásból, az az, hogy muszáj felülvizsgálnunk huszonéves álmainkat és elképzeléseinket a párkapcsolatokról és a Nagy Ő-ről. Lehet, hogy ami huszonévesen megfelelt, az negyvenévesen már egyáltalán nem fog. Ami akkoriban fontos volt, az ma már elhanyagolható és meg sem tudod magyarázni, miért ragaszkodtál hozzá. Sokan egyáltalán nem revideálják nézeteiket és 37 évesen is pont olyan férfira vágynak, mint anno 18 évesen. Sőt! Az igénylista az évek számával egyre nő, végül pedig már egy olyan tökéletes ideál után ácsingóznak, aki egészen egyszerűen nem létezik. Legyen okos, kedves, aranyos, keressen sok pénzt de azért legyen családcentrikus, legyen sportos, érdekes, ne kopaszodjon, ne legyen még családja, legyen autója, lakása, nyaralója lehetőleg, legyen végtelenül romantikus, bánjon jól a pénzzel, végezzen háztartási munkát, stb. stb. Amint látod, sokszor egymásnak ellentmondó dolgokat is elvárnánk – ugyanattól a személytől. Közben pedig mi magunk sem vagyunk tökéletesek, sőt… de ha már eddig vártunk, ide a legjobbat!

A tökéletes reménytelen keresése helyett vizsgáld meg, hogyan változtak a preferenciáid az idők során, és mi az az 5 legfontosabb dolog, amiből nem engedsz és ami ha megvan, akkor boldog lesz a párkapcsolatod. Súgok: ne a külsőnél kezdd, hanem a belsőnél, az értékrendnél, a szabadidős tevékenység pedig csak az utolsó legyen a listán (sőt, rá se kerüljön). Az értékrendből viszont ne engedj, még ha minden más tökéletesnek tűnik is!

Hármas számú tanulság: nem veheted készpénznek sem a párkapcsolatodat, sem a másikat. Rendszeres megerősítés, közös élmények kellenek, különben “szétnőttök” egymástól. A közös élmények alatt kettesben megélt élményeket értek, a gyerekes programok nagyon jók, de akkor nem egymásra figyeltek, hanem a kisebbekre.

Nos, Te miben változtál kamaszkorod óta? Írd meg!

 

 

4 Comments

 1. Ági 2017. June 6. Tuesday 16:25

  Köszönöm a levelet, van egy pont, amivel nagyon nem értek egyet. Idősebb korban, az egyik legfontosabb a közös szabadidős tevékenység, nem hogy nem érdekes. Én mindjárt az értékrend után tenném.

  Reply
 2. Réta 2017. June 6. Tuesday 19:51

  Én leginkább azon csodálkozom, hogy csak az egyharmada vállalta a teszt kitöltését az embereknek. Ha valakinek olyan fontos vagyok, hogy 60 év után megkeres, én bizony rászánnám az időt a válaszra.

  Átgondolva, hogy mennyit változtam 14 éves korom óta el kell ismernem, hogy elég sokban. Például elkezdtem rendszeresen templomba járni, holott a vallás régebben nem volt túl fontos a számomra. Régebben nem nagyon foglalkoztam más emberekkel, de most már tudatosan próbálok jobb kapcsolatot kialakítani a környezetemmel még akkor is, ha introvertáltként ez nehezemre esik. Ahogy telnek az évek egyre fontosabb számomra az egészséges életmód, a megfelelő étkezést és a rendszeres testmozgást is. Ez még nem megy igazán könnyen, de a párkeresésnél szempont, hogy ebben összhangban legyünk, hiszen egy dohányos pasival, aki követeli a pacalpörköltet a sörhöz, nem igazán tudom elképzelni az életemet.

  Igaza van Andinak, tényleg az értékrend a legfontosabb, de azért az is fontos, hogy fizikailag vonzónak találjuk egymást. Éppen ezért én tudatosan igyekszem fejleszteni magam külsőleg is, mert a férfiak először a szemükkel esnek szerelembe.

  A közös szabadidős tevékenység nekem nem annyira fontos. Nyitottnak kell lenni arra, hogy kipróbáljuk, ami a másiknak fontos, de nem kell minden időnket együtt tölteni. Ha a párom utál színházba járni, én elmegyek egyedül vagy a barátnőmmel is, ha cserében nem várja el tőlem, hogy órákig üljek mellette, amíg horgászik.

  Reply
 3. Zolimisi 2017. June 6. Tuesday 21:19

  46 évesen, válóper beadása utáni nyáron találkoztam egy korban hozzám közel álló, de nagyon sugárzó, életvidám független Nővel.
  Első randira, a Margitszigetre készülve, elképzeltem, mit fogok biztosan megkérdezni Tőle. Én már valahogy akkor is tudtam azt, hogy “Hát igen, változunk, sokszor változunk…”
  Ismerve magamat, hogy sokat beszélek, hát kitaláltam, hogy most nem fogok beszélni, csak kérdezni…
  Tehát összességében az volt a “haditervem” a fentiek figyelembevételével, hogy egyszerűen megkérdezem Tőle szépen sorban, hogy “Milyen életről, lovagról álmodott óvodásként?” Jó régen volt, mi baj lehet belőle?
  Aztán szépen rátérhetünk, hogy alsó tagozatban, felső tagozatban, középiskolában, később… Bőven lehet miről beszélnie, sok mindent megtudhatok róla, végre nem én beszélek csak, és…
  …és ami a legfontosabb: Abban reménykedtem, hogy valamelyik “Álomlovag személyleírása” passzolni fog hozzám és rávághatom: “MEGTALÁLTAD!”
  Na, belekezdtünk! Mellettem a padon a gyönyörű Nő, álomszép arccal, valódi “nyári éjek asszonya”, hosszú nyári ruhája kislányossá varázsolta…
  “- Óvodáskorodban milyen életről álmodtál?”
  Hatalmas nevetés! Lefordult a padról! Könnyezve-nevetve közölte:
  “- Fiú szerettem volna lenni!!!”

  Tényleg jól megváltozunk már az óvodától negyvenes korunkra…

  Reply
 4. Ádám 2017. June 6. Tuesday 23:59

  “a férfiak először a szemükkel esnek szerelembe.”

  Akárcsak a nők.

  Amúgy nincs itt semmi meglepetés. Egy 14 éves gyerek még nagyon kevés információval és tapasztalattal rendelkezik a világról és önmagáról. Abban a szűk mikrokörnyezetben él, amelyet a szülei biztosítanak a számára. Egy 14 éves még nem fogja elvárni a jól fizető állást, a diplomát és az egzisztenciát, egy 77 éves esetében pedig nem reális elvárás, hogy a kiszemeltnek mondjuk ne legyen gyereke, vagy olyan fizikai adottságokkal rendelkezzen, mint 40 éve.
  Gondolom az egész élet egy tanulási folyamat és ha valaki képes megismerni önmagát, akkor fel tudja mérni a saját erősségeit és gyengeségeit, képes lesz reális képet kialakítani magáról, arról, hogy mit várhat el egy kapcsolattól és, hogy ő mit tud nyújtani. Ha nem sikerül ez a felismerés, akkor az illető egész életében ideálokat fog kergetni és 40 felett telesírja a fórumokat és az ismerősök vállát, hogy miért nincs normális férfi/nő sehol sem.

  Reply

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.