17 Mar

Az utóbbi években rengetegszer hallottam ezt: “Kiégtem az életem minden területén, szeretnék egy párkapcsolatot!” A klienseim ilyenkor néznek rám nagy szemekkel és azt várják, hogy mondjam meg nekik, egészen pontosan hol található életük (következő) szerelme. Tudod, az a nő/férfi, aki értelmes, jól néz ki, intelligens, jó a humora, egyben van és kiegyensúlyozott, és… épp egy lelki roncsot keres!

Bár társkereső coach vagyok, a beszélgetés végére a legtöbben eljutnak odáig, hogy egyáltalán nem a párkapcsolat hiánya a legnagyobb bajuk, sőt, ilyen állapotban csak még inkább kiégetné őket, ha belevetnék magukat a randizásba. Aztán van olyan is, aki nem is a munkában, hanem a társkeresésben égette ki magát – túl sokat randizott túlságosan negatív önképpel, aztán kapta a pofonokat. Van olyan olvasóm, aki szinte perverz örömet lel abban, hogy szapulhassa magát nekem, mintha csak megerősítést várna vagy még inkább feloldozást a társkeresés alól (ezt sajnos nem adhatom meg, mert tényleg hiszem és látom, hogy bárkinek lehet társa – igaz, nem ilyen lelkiállapotban!)

A kiégés (burnout szindróma) tünetei

Először is vegyük át a kiégés (burnout) főbb tüneteit!

 1. Kimerültség. Egészen egyszerűen úgy érzed, nem bírod tovább. Nincs elég energiád, állandóan fáradt vagy, nem tudsz aludni csak nyugtatókkal, és egyre súlyosabb testi tüneteket produkálsz.
 2. Motiváció teljes hiánya. SEMMI sem érdekel. Ami régebben érdekes volt számodra, az sem. Sőt, arra sem emlékszel, hogy régebben mi motivált.
 3. Frusztráció, cinizmus, önszapulás. Ha másból sem áll a napod minthogy magadat vagy másokat szapulsz, akkor jó eséllyel kiégtél. Irigy vagy, cinikus amit humorral próbálsz meg palástolni, miközben legszívesebben a fejed vernéd a falba, hogy miért van ennyire elcseszve az életed.
 4. Gondolkodás beszűkülése. Kizárólag egy vagy két dolog foglalkoztat (például a munkahelyi leépítések, a válópered, vagy bármi ami kellőképpen sötét téma ahhoz, hogy teljesen eluralja az agyad.) Nem is tudsz messzebbre látni az aktuális problémádnál – a negatív érzelmek és a kiégés ugyanis a gondolkodás beszűkülését okozzák. Nem véletlen, hogy coachként egy kiégett ügyféllel először be kell azonosítanunk a lehetséges öröm- és motiváció forrásokat, és el kell érni, hogy a kliens lazítson egy kicsit, hogy legalább egy jó napja legyen. A pozitív pszichológia kutatásai szerint ugyanis a pozitív érzések segítenek abban, hogy kicsit messzebbre lássunk és eszünkbe juthassanak olyan megoldási lehetőségek is, amelyek eddig talán nem.
 5. Munkahelyi rossz teljesítmény. Szintén a kiégés jele, mint ahogy az ágybéli romló teljesítmény is.
 6. Személyes kapcsolatok erodálása. Ha ki vagy égve, úgy jársz-kelsz, mint valami dodzsem autó: mindenkibe belekötsz, nekimész, így aztán a magánéleted is egyre rosszabb lesz. Ördögi kör: ahol töltődhetnél, az a terület is csak szívja az energiáidat: az egész világgal hadakozol.
 7. Elhanyagolod magad. Nem érdekel, hogy nézel ki, mi van rajtad, a túlélésre játszol, nincs időd ilyenekre.

Gondolom, nem kell túlságosan magyaráznom, hogy egy kiégett randi partner nagyon taszító jelenség. Már az első mondatainál érződik, hogy vagy lelki szemetesládát keres, vagy egy újabb vélt ellenséget akit a földbe döngölhet, csak hogy levezethesse a frusztrációját. Nem véletlen, hogy ha csak nem Teréz anya szindrómája van valakinek, az ilyen embert messzire elkerüli.

Mit tehetsz, ha kiégtél?

Ha nincsenek súlyos pszichológiai problémáid, akkor akár egy coach segítségével, akár önerőből is ki tudsz mászni a kiégett állapotból. Fontos tudatosítanod magadban, hogy ki vagy égve és időt kell adnod magadnak mire feltöltődnek az energia raktáraid. Találd meg azokat a dolgokat, amik még örömet okoznak, és próbálj olyan célokat találni, amelyek legalább némileg lelkesítenek. Ehhez lehet, hogy “a kereten kívül” kell gondolkodnod!

Kiégés a társkeresésben

Ahogy minden tevékenységben, úgy a társkeresésben is ki lehet égni. A sok sikertelen randizás frusztrációt frusztrációra halmoz benned és egy idő után azt veheted észre, hogy már a társkeresés gondolatától is a hányinger kerülget. Ha ez így van, akkor valószínűleg kiégtél – már csak futószalagon randizol, és megkönnyebbülve mész haza a találkozások után: de jó, ennek is vége! Ha így érzed akkor ideje szünetet tartanod – persze nem úgy, hogy minden hidat felégetsz magad mögött, hanem úgy, hogy az esélyt azért meghagyod az ismerkedésre, legfeljebb nem keresed aktívan a lehetséges jelölteket. Ne aggódj és legyél türelmes: hidd el, jobb lesz!

 

 

2 Comments

 1. Bingobango 2016. March 27. Sunday 17:38

  Rég nem jártam erre, de nem ki égtem, egyszerün meguntam a tudatos társkeresést.
  Ennek köszönhető, hogy kb 8hónapja már, hogy tudatossan nem keresek társat és semmiben sem másabb így az életem, mint amikor kerestem és böngésztem a tásrkereső oldalakat.

  A társkeresés első lépése nagyon egyszerű, csak két egymásnak szimpatikus embernek kell találkoznia, aztán ha ez meg van akkor jöhetnek a következő lépések, mint pld, hogy el tudja-e a két fél egymást fogadni hosszútávon.

  Számomra továbbra is rejtély, hogy pld én miért nem találok ilyen együtt állást, mármint kölcsönös szimpátiát.
  Több mit öt éve élek egyedül és ezen idő alatt rengeteg nekem szimpatikus nőt találtam, de nekik én nem voltam szimpatikus. Aztán jóval szerényebb arányban, de volt pár nő, akinek én voltam szimpatikus, de azok meg nekem nem jöttek be 🙂 Hát így megy ez.
  Hogy miért nem találkozom össze azzal, akivek kölcsönös lenne a szimpátia, számomra rejtély.
  Bocsánat, hogy eltértem a kiégés témakörétöl, bár ha a jelenlegi passzivitás is annak számit, akkor még sem.

  Reply
  • sy 2016. April 4. Monday 19:25

   Kedves bingo v. kicsoda! 🙂

   Nem gondolom, hogy ez vigasztal, de én is hasonló cipőben járok.
   Talán ez a sors fintora. Az is lehet, hogy nem vesszük az adást. 🙂

   Reply

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.