09 Aug

“Van-e esélyem 50 felett társra találni?” – elég sokszor kapom ezt a kérdést olvasóimtól. Egyáltalán, mi változik 40-50 felett a társkeresésben?

40 felett, ha nincs gyerek

Egyik negyvenes ismerősöm elégedetten konstatálta, hogy végre megszűnt az a típusú vegzálás az életében, hogy mikor lesz már gyereke, családja. “Letettek rólam” – mesélte kissé keserűen nevetve, és azt mondja, ez egyfajta megkönnyebbülés számára. Míg a férfiak akár 50-60 évesen is szeretnék bepótolni a családalapítást, és akár a hatvanas éveik végén is reménykednek, hogy találnak olyan nőt, aki hajlandó gyereket szülni nekik, úgy a nőknél ez a kérdés legkésőbb a negyvenes években elveszíti jelentőségét. Kénytelenek tudomásul venni, hogy a gyerekvállalás ideje lejárt, le kell zárni ezt a témát és eszerint berendezni az életüket. Ez valóban jelenthet felszabadulást, a súlyos dilemmától megszabadulva a megfelelő férj- és apajelölt helyett végre csak magukra koncentrálhatnak és egy olyan partner megtalálására, akinek vagy van gyereke, vagy nincs, de akivel nincs ilyen típusú nyomás a kapcsolaton. Nem biztos, hogy a férfiak járnak jól azzal, hogy állandóan nyitva van annak a lehetősége náluk, hogy gyereket vállalhatnak. Egy ötvenes-hatvanas apa türelme általában kevesebb, mint a harmincasoké, nem bírja olyan jól a strapát, esetleg hátradől, hogy majd az asszony felneveli a gyereket és elvégzi az összes “piszkos” munkát, ami aztán megsínyli a kapcsolatot és az apa-gyerek kötődést is. Persze vannak olyan 50-es férfiak is, akik éppenhogy ekkor érnek rá igazán a gyerekükkel foglalkozni, de ez már egy másik téma.

Tehát 40 felett, ha el tudtad engedni a gyerekvállalás dilemmáját, akkor itt az ideje a szabadságnak, játéknak és kísérletezésnek! (Ha nem tudtad elengedni, akkor itt az ideje! Sokan úgy csatornázzák át energiáikat, hogy gyerekekkel kezdenek foglalkozni, például elmennek dolgozni a Bátor Táborba, vagy mások gyerekeivel törődnek és töltenek be meghatározó szerepet az életükben. Ha nem megy az elengedés, fordulj szakemberhez és dolgozd fel vele ezt a veszteséget, érdemes, hogy felszabadultabban tudj élni.) Ha jól intézted a dolgaidat eddig, akkor a negyvenes éveidre már van biztos anyagi tartalékod, van elég pénzed szórakozni járni, utazgatni és olyan dolgokkal foglalkozni, amiről a gyerekesek legtöbb esetben csak álmodnak – különféle önképző körök, önkéntesség, mozgalmak, amit csak ki tudsz találni magadnak.

40 felett, ha van gyerek

Ha 40 feletti vagy és van gyereked, akkor valószínűleg örülsz, hogy ugyan a párkapcsolatod tönkrement, de “legalább” lett gyereked. Így szintén felszabadultan kereshetsz társat, a családalapítás és gyerekvállalás gondolata és kényszere nélkül. Természetesen sok kompromisszumra és türelemre van szükséged, ha szintén gyerekkel rendelkező társat “fogsz ki”, főleg, ha szeretnétek szorosabban összekötni az életeteket és mozaikcsaládban élni együtt. Kellő odafigyeléssel és felkészüléssel azonban nagyszerűen működtethető az új felállás!

Az ötvenesek az új huszasok?

Huszonévesen még nem a gyerekvállaláson és családalapításon jár az eszed, ötven évesen pedig már nem. Míg szegény harmincasokat éri a legtöbb stressz (kutatások szerint is, hiszen az ő vállukra nehezedik a családalapítás, gyerekvállalás és karrierépítés dilemmája, plusz még önmegvalósítani is kellene), addig az ötvenesek már elengedték azt, amit el kellett, ha van gyerekük, valószínűleg már túl vannak a kőkemény kisgyerekes éveken, így viszonylag nyugodtan és derűsen szemlélhetik a világot (ezt is kutatások mutatták ki: idősebb korban boldogabbakk vagyunk.) Már csak rugalmas szemlélet kell, hogy valóban huszasokként élhessenek: párkapcsolatokban eljött a kísérletezés ideje!

Nem csak a nukleáris családmodell létezik!

Sok ötvenes egyáltalán nem vágyik összeköltözésre és együttélésre. Nincs ezzel semmi gond: a társadalom által “nyomatott” nukleáris családmodellen (apa-anya-gyerekek) kívül számos alternatív párkapcsolati forma létezik, amelyek bár jól működnek, mégsem kapnak nagy sajtónyilvánosságot. Választhatod például a csak szabadidőpartnerséget, a távkapcsolatot, a látogató kapcsolatot (hol találkoztok, hol nem), ha merészebb vagy, bevállalhatod a nyitott kapcsolatot, vagy akár egy hármast is! Miért ne? Itt az ideje, hogy kitaláld, neked mi jó a jelenlegi élethelyzetedben és itt az ideje, hogy csak magadra hallgass ebben a kérdésben! Ugyanúgy, ahogy huszonévesen, úgy ötven évesen is újra fel kell találnod magad: megváltoztak az életkörülményeid, más vagy már, mint huszon- vagy harmincévesen, más típusú gondolkodásra is szükséged lesz, ha boldog szeretnél lenni.

Tisztázd az elvárásaidat!

A negyvenesek és ötvenes társkeresők egyik legnagyobb problémája az, hogy nem tisztázzák az elvárásaikat. Sokszor olyan dolgokhoz ragaszkodnak, amelyek nem fontosak egy párkapcsolat boldogsága szempontjából, míg a lényeges dolgok fölött szemet hunynak. Például legyen a férfi 180 magas, ez fontos, de az nem, hogy úgy beszél az exfeleségről, mintha ő maga lenne az ördög (ez mindig gyanús, egy házasság elrontásához ketten kellenek, akármennyire nem tetszik…). Az első pusztán külső jegy, míg a második súlyos személyiségbeli problémákat takarhat, amelyek nem kompatibilisek egy boldog párkapcsolattal. Fontos tehát, hogy a huszonévesen kitalált álomherceg-képet módosítsuk és felismerjük, hogy ötven évesen mások az igényeink, mint amelyek anno 10-20 éve voltak.

Kezdeményezz!

Ezen mindig kiakadnak női klienseim, mintha már elfelejtették volna, hogy a flörtölést nagy részben a nők kezdik apró pillantásokkal, mosollyal, hajdobálással. Nincs így ez máshogy online sem, csakhogy online máshogy lehet kezdeményezni. Üzenettel, kacsintással, stb. Ha csak vársz a sültgalambra főleg negyven és ötven között, akkor évek telhetnek el, míg valaki rád talál. Minek annyit várni? Veszítenivalód nincsen, ráadásul jóval nagyobb a “verseny” mint huszonévesen, tehát ki kell tűnni valahogy a rengeteg társkereső nő közül!

Online, offline is próbálkozz!

A mellékelt Fem3 Café adásába betelefonált egy hatvan éves nő, aki állítása szerint 20 éve keres párt, de egyetlen kapcsolata sem lett ez idő alatt. Ez nekem mindig gyanús – hogy lehet az, hogy 20 év alatt egyáltalán senkit sem talált? Kiderült, hogy úgy, hogy az illető azt hitte, hogy hatvan évesen ugyanúgy működik a társkeresés, mint huszonévesen – elég csak jelen lenni ahhoz, hogy körülrajongják a férfiak. Hát sajnos nem ez a helyzet. A 20 év alatt egyszer sem kezdeményezett, beregisztrált ugyan online társkeresőbe, de rá se nézett, és várta, hogy majd amerre jár, ott lesz a párja. Ez aranyos elgondolás, de az esetek többségében ebben a korban már működésképtelen stratégia, hiszen a férfiak és nők “tartózkodási” helyei nagyrészt eltérnek, online viszont mindenki feltölti magát aki társat keres. A 20 év alatt összejött pár randi egy “szorgalmas” társkeresőnél fél év alatt megvan. Szóval mielőtt megsajnálnád magad, mindig válaszolj őszintén a következő kérdésre: “mennyi időt szántam eddig erre? hány randit szerveztem le?” Ha a számok minimálisak, akkor ideje jobban odatenned magad!

Mindenkinek van poggyásza

Negyven és ötven felett mindenkinek van már múltja és múltbéli poggyásza amit kénytelen cipelni. Ez lehet egy lakáshitel, egy kamaszgyerek akivel nincs beszélő viszonyban (jelenleg), vagy egy rosszul sikerült házasság, válási traumával. Kérdés, hogy a másik poggyászát el tudod-e fogadni, illetve tudod-e, mi a tiéd? Önismereti programjainkon mi azon dolgozunk, hogy felismerd, mi a Te poggyászod és könnyíts rajta. Az önismereti munkát meg lehet ugyan spórolni, de elég súlyos áron: ugyanazokat a hibákat fogod mindig elkövetni párkapcsolatilag…

Máshogy működnek a férfiak

A nők számára roppant nehéz ebben a korban elfogadni, hogy rengeteg férfi a saját korosztályánál fiatalabb nőkre pályázik, illetve azonnal szexet akar. Sajnos ezen nem tudsz változtatni, viszont nyugi, akadnak még olyan férfiak, akik a saját korosztályukból válogatnak és komolyabb párkapcsolatot akarnak. Gondolj bele, huszas, harmincas éveinkben sem mindenki házasságra hajtott, sőt! Gondold végig, hogy vajon el tudnál-e fogadni nálad idősebb partnert? Ha nem, miért nem?

Vágj bele!

A Fem3 adásába betelefonált egy 29 éves férfi is, aki elmondta, hogy szerinte “pörgetni és nyomatni kell a témát, és meg lesz az eredménye!” Magyarán sokat kell próbálkozni és észben tartani, hogy Neked csupán egyetlen egy férfit kell találnod! Vágj bele, ne add fel!

Ha nem látod itt lent a Fem3-mas beszélgetést, kattints ide!>>

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.