03 Nov

Van egy ismerősöm, akinek hónapok óta követem a társkeresési próbálkozásait. Felregisztrált a Tinderre és a Happn-re is (két telefonos társkereső alkalmazás), lelkesen jelölget és írogat. Mégis, sokadjára hív már azzal, hogy őt átverték, ő csalódott, ő ezt nem bírja tovább.

A sztori mindig ugyanaz: megismerkedik valakivel aki szépeket mond/üzenget, hetekig megy az egymásnak való írogatás és telefonálás, aztán az első személyes találkozón lefekszenek egymással, a férfi pedig másnap felszívódik. Ismerősöm kiakad, hétvégéket sír végig, miközben lennének normális jelöltek is, de azok “unalmasak”, “úgyis csak azt akarják”, “túl lelkesek”. A szűrőrendszere mintha úgy lenne beállítva, hogy kizárólag azokkal akarjon összejönni, akik aztán egy találkozó után dobják mindenféle ürügyekkel, a rendes, valóban komoly szándékú férfiakat pedig kiszórja kb. hasonló hozzáállással, mint ahogy a kalandorok ővele bánnak. Jön hozzám tanácsért, nem fogadja meg, aztán pedig hallgatom a panasz áradatot, hogy a férfiak ilyenek és olyanok és egyikkel sem érdemes kezdeni semmit. Kicsit úgy érzem, mintha direkt bántaná saját magát. Nemrég ért véget a hosszútávú kapcsolata, amiből még fel sem épült, de máris társat keres. Nincs jól – és ezt nem veszi figyelembe, nem akarja elfogadni.

Amikor javasoltam neki, hogy talán ne elsőre bújjon ágyba valakivel, akkor kinevetett azzal, hogy ő nem hisz a szabályokban. Pedig ez nem szabály, ez csupán józan megfontolás elnézve azt a szenvedésmennyiséget, amit magának okoz egy-egy ilyen éjszakával.

A szabályok mindig személyre szabottak és lényegük az, hogy megvédjenek téged. Ha megfelelő a lelki ellenállóképességed, ha bírod a kudarcokat, nyugodtan lefekhetsz bárkivel az első éjszaka. Ha viszont nem bírod elviselni azt a kudarcot, hogy szex után fel sem hív a másik, akkor jobb, ha nem mész bele ilyen helyzetekbe. Minden önismeret és reziliencia kérdése.

Mindkettőben lehetnek hiányosságaid. Tudnod kell magadról, milyen lelki állapotban vagy, és ennek megfelelően kell a társkeresésbe is belekezdened. Az egész ugyanis egy eléggé kockázatos vállalkozás, hiszen sok visszautasítással járhat, amit “gyöngébb lelki immunrendszerrel” nehéz lesz elviselni. De mi is az a reziliencia és hogy jön most ide?

Mi az a reziliencia?

A reziliencia fogalmához tartoznak olyan készségek és tulajdonságok, mint a magas önbecsülés, motiváció, a különböző megpróbáltatások gyors feldolgozó készsége. A reziliencia tehát az érzelmi, lelki fitnesznek, jól-létnek a jelzője.

 “Egyfajta védőpáncélszerű képesség, amely azt teszi lehetővé az egyénnek, hogy ellenálljon a nehézségeknek és hatásukból felépüljön.” (Sybil Wolin fejlesztő pszichológus)

Nyilvánvaló, hogy egy nagyobb trauma, úgymint szakítás vagy válás után kevésbé vagy ellenálló a további kudarcokat tekintve és sokkal jobban a szívedre veszed a sikertelenséget és a visszautasításokat. Ekkor az önérzeted, az egód és az önértékelésed is sérülékenyebb, sokkal könnyebben “betalálnak” azok, akik csak szórakoznak veled. A megjegyzéseket és esetleges kritikákat is nehezebben tudod fogadni és kezelni, mint máskor. A védőpajzsod sérült, és először ezt kell újraépítened!

Mennyire vagy reziliens társkeresés terén?

Számos reziliencia teszt létezik, amelyekben sok-sok kérdésre kell válaszolnod. Itt most pár kérdést teszek fel Neked, a reziliencia kérdéseket társkeresésre lefordítva. Válaszolj rájuk, ha több kérdésre is nemet válaszolsz, akkor jelenleg nem elég vastag a védőpajzsod!

 • Biztos vagyok benne, hogy meg fogom találni a társamat.
 • Ha egy randinál kudarcot vallok, tanulok belőle és legközelebb javítok amin tudok.
 • Ha egy randin kudarcot vallok, az nem befolyásolja azt, hogy hiszek magamban és abban, hogy sikerült társat találnom.
 • Vannak olyan ismerőseim és barátaim, akikkel megoszthatom társkeresési dilemmáimat.
 • Vannak stratégiáim a stresszkezelésre.
 • Pozitívan állok hozzá a társkereséshez.
 • Könnyedén túllendülök a kudarcokon, a sikereket viszont sokáig megőrzöm az emlékezetemben.

Tehát ha a fenti kérdésekre többnyire igennel válaszoltál, akkor jelenleg abszolút alkalmas vagy a társkeresésre. Ha viszont többnyire nemmel, akkor egy kicsit pihenj, töltekezz és építsd magad. Erre nagyszerű lehetőség, ha “elméletben” próbálsz meg felkészülni a randizásra, ha építed az önismeretedet és az önbizalmadat, vagy ha elkezdesz valamilyen hobbit, társaságba jársz vagy egyéb kikapcsolódási formát keresel.

Gondold végig, hogy mit teszel a saját lelki egészséged érdekében? Hogyan erősíted a védőpajzsodat? Írd meg hozzászólásban!

Esetleg a hétköznapi rohanásban teljesen el is feledkezel saját magadról? Minden más előbbre való? Űzött vadként nehéz társat keresni, először próbálj meg egy kis énidőt teremteni magadnak, amikor csak Te vagy fontos, nem pedig a befizetetlen számlák, lejárófélben lévő határidők, vagy a hisztis gyerekeid. Kaparj ki magadnak egy-egy órát naponta, amikor magaddal tudsz foglalkozni. És ha ez megvan, csak utána vesd bele magad a társkeresésbe!

 

9 Comments

 1. Marsi Imréné 2017. November 3. Friday 19:27

  Szia Andi ! Igen nagy lelkesedéssel olvasom a leveleidet !Fantasztikusa jó ötleteiddel teljes mértékben egyet értek ,azokat gyakorlati szinten alkalmaztam és alkalmazom !

  Őszintén, a fiam miatt vagyok ezen az oldalon ! 45 éves, még mindég nőtlen,2 hónapja,
  véglegesen ” elbocsátottam ” a védelmi ” mamahotelből ” !

  Soraid, tanácsaid megerősítettek abban,hogy a hozzám forduló pácienseknek,elsősorban a fiamnak, jó tanácsokat adtam ! Aki megfogadta, sikeres, aki ismételten ” megbukik ” az, még még tanulásra,tapasztat szerszerzésre, szorul.

  Ezután is, örömmel olvasom tanácsaidat !
  Köszönettel :
  Marika

  Reply
 2. Zlatan 2017. November 3. Friday 21:02

  Igen, a nők pontosan ilyenek!

  Reply
 3. Áfonya 2017. November 3. Friday 21:50

  Igen, ez a védőpajzs-dolog biztosan így van.
  De muszáj hozzátenni, hogy a társkereső oldalak nem csak egyszerű párhuzamai a való életnek, annak társkeresési helyzeteinek, “szabályainak”. Az online társkeresés sokkal nagyobb kiszolgáltatottságot jelenthet, a másik fél részéről sokkal több visszaélésre ad lehetőséget, sokkal kiszámíthatatlanabb stb. Sokszor már-már egészen természetellenesen.
  Tehát az a védekezőrendszer, amit el lehet várni egy normál, élőben való ismerkedés, ismerkedések esetén, az a lelkiállapot és kudarctűrés össze sem hasonlítható azzal, amit az online társkeresés igényel. Tehát az online társkeresés sok esetben természetellenesen több védelmi szintet, elvárást támaszt a társkeresők felé. És minden bizonnyal elsősorban a nők felé. Vagyis amit te Andi most “elvárásként” leírtál, az mind igaz, de nem lenne jó, ha bárki is azt érezné, hogy nem elég tűrőképes, amikor valójában a történések, amiknek ki vannak téve, azok vannak jóval afölött, amit egy egészséges tűrőképesség elbír.

  Persze lehet mondani, hogy hozzáállás kérdése, mert ha az ember úgy állítja be magát minden levelezésnél, hogy a legváratlanabb dolgok is megeshetnek és nem kell számítani semmire, akkor lehet hogy nem fogja csalódás érni. De ez nem egy kiégett, lemondó hozzáállás, így hogy lehet ismerkedni?
  Az biztos, hogy semmilyen közvetlen viszonyt nem szabad kialakítani a személyes találkozásig.
  Én egy jó ideje tulajdonképpen csak kapcsolatfelvételnek tekintem az online megismerkedést, ami valójában csak a személyes találkozón kezdődik el, ha lesz személyes találkozó. De ennek is vajon hol vannak a határai.. normális férfi zokon veheti, ha nagyon visszafogott az ember a chatelésben, mert nem tudja talán, hogy egyes társai hogyan viselkednek. Szóval hosszú.. és nagyon sok fölösleges kör, rengeteg idő, még ha körültekintő is az ember.

  Reply
  • Randi Andi 2017. November 5. Sunday 07:16

   Az online társkeresésről és az általad említett dolgokról rengeteg szó esik itt a blogon. A cikkben a szituáció már offline tehát amiről írok az az hogy ki milyen hamar enged közel magához valakit. Ez döntés kérdése amit a saját védőpajzsunkra való tekintettel kell mindig meghozni.

   Reply
   • Segitség 2017. November 17. Friday 18:52

    Félelmetes lehetsz. 😊

    Reply
 4. László 2017. November 19. Sunday 13:56

  Számomra az internetes társkeresés tanulsága az. hogy ha valakinek nem előnyös a külső megjelenése akkor lehetetlen ismerkedni.
  Több társkereső profil, többféle fotó és természetesen több társkereső oldal regisztrációja után csak egy tapasztalatom van, hogy elutasítanak.
  Amennyi elutasítást kaptam az online társkeresőkön az a csoda, hogy továbbra sem adtam fel és maradt még mindig önbizalmam és merek írni.
  A személyes levelekről is az a tapasztalatom, hogy ha valakinek nem szimpatikus a másik fizimiskája, akkor írhat bármit, választ sem kap, vagy pár soros elutasítót.
  Több évnyi személyre szőlő levelek írása után, már csak annyit, hogy: Mit szólnál ha találkoznák?.
  Rendszeresen olvasom az itt megjelenő blog bejegyzéseket, tanácsokat, de nem csak az ittenieket, és a világban is nyitót szemel járok, mert nem csak online próbálom megtalálni a páromat. De a tapasztalat ugyanaz, szóba sem állnak, estleg kedvesen meghajlgatnak, majd udvariasan elutasítanak.
  A mai napig nem tudom, hogy mi az oka ennek a felém irányuló, off és online elutasítottságnak, de gyanítom, hogy nem vagyok egyedül ezzel a tapasztalatommal és nagyon nehéz akkor amikor már minden saját és mások által ajánlót tanácsot megpróbált a társkereső és még sincs semmi pozitív eredmény.
  Nem fényes a tapasztalatom, inkább lesújtó, de az enyém is egy tapasztalat, aminek mindéképp itt a helye, hátha mások is magukra ismernek.

  Reply
  • Randi Andi 2017. November 19. Sunday 19:20

   Kedves László!

   Lehet, hogy roppant előnytelen a megjelenésed, hogy hogy nem ez az egyedüli oka az eddigi sikertelenségednek, az majdnem biztos. Tény, hogy online fotó alapján ítélnek a többiek elsőre, de ha évek alatt semmi sem jött össze, az gyanús. Persze látatlanban nem tudom felmérni sem azt, hogy hogyan próbálkoztál eddig, sem azt, hogy kinél, ezeket fontos lenne tudnom. Az elakadásaid felderítése sem lehetséges itt egy cikk alatt, annyit tudok mondani, hogy kár lenne feladni, de valamin változtatnod kell a sikerhez az eddigiek ismeretében.

   Hidd el, láttam már rengeteg rettenetesen előnytelen kinézetű férfiút, akik sikerrel találtak társra! Nálad sem ez az egyetlen akadály!

   Sok sikert a továbbiakhoz!

   Reply
 5. Andrea 2018. December 4. Tuesday 01:03

  Kedves Andi!
  Már nagyon sok tárkereső oldalon próbálkoztam a kereséssel, különböző tapasztalatokkal gazdagodtam. Sikerült összehozni 3 hosszútávú kapcssolatot is, meg természetes voltak olyan jelentkezők is, akik a szexualitásukat akarták kiélni ilyen módon. Azért választottam a társkeresés ezen módját, mert alapvetően egy félénk nő vagyok. Jelenlegi véleményem az, hogy manapság inkább érdemes a fizetős társkeresők között válogatni, mert a felhasználók valóban komolyak a szándékaik és nem feltétlenül csak egy éjszakára gondolnak. A tindert és a hasonló mobil alkalazásokat mellőzném, mert az érzékeny lelkű emberek nagyot csalódhatnak. Jelen pillanatban az offline ismerkedést részesítem előnyben. Eljárok különböző eseményekre, ahol hasonló érdeklődési körű emberekkel lehet ismerkedni. Úgy érzem sokkal inkább nekem való ez a módszer, mert bár nem mindig jön ki belőle kapcsolat, de nagyon jó barátokra és ismerősökre lehet szert tenni és legalább kellemesen töltöd az időt. Az elején persze nagyon nehéz volt, de idővel belejön az ember és elég élvezetessé válik.
  Volt az én életemben is olyan időszak, amikor nagyon rágörcsöltem a társkeresésre és nagyon odafigyeltem a szabályokra, nehogy véletlenül elrotsak valamit és pont ezért nem sikerült. Most már csak mosolygok ezeken a kudarcokon. Amióta spontán vagyok, azóta nagyobbak a sikereim. Egy mosolygós, pozitív és optimista ember mindíg jó társaság, bárhogy is nézzük (legyen az férfi vagy nő).
  Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni Neked a cikkeket, mert nagyon sokat tanultam belőlük! Ha Magyarországon járok és pont van valami általatok szervezett kúrzus vagy találkozó, feltétlenül elmegyek.

  Üdvözlettel: Andi

  Reply
  • Kovács Alexandra 2020. January 9. Thursday 21:58

   Szia Andi! 🙂

   100%-ban azonosulni tudok a tinderrel és hasonló kiábrándító appokkal kapcsolatos gondolataiddal. Én is sokat szenvedtem miatta és rá is görcsöltem a korábbiakban elég erősen a kapcsolatokra, és valóban, úgy nem működik általában semmi. 🙂

   Most igyekszem én is spontán módon eljárni barátnőkkel szórakozni, bulizni, de még ennél többre vágyom. Úgy értem, a buliknál egy fokkal kifinomultabb társaságra kezdek vágyni úgy érzem. Érdekelne, milyen rendezvényekre szoktál te eljárni például, ami neked bevált.

   Nekem egy ötletem eddig ez volt, voltam egyszer egy barátnőm szülinapján és az volt a benyomásom, hogy nagyon normális fiatalokkal lehet találkozni egy ilyen est alkalmából:
   http://www.tarsasjatekbar.hu/rendezvenyek-csapatepitok/https://hu.flatfy.com/

   Köszönöm, ha válaszolsz! 🙂

   Üdv.:
   Szandra

   Reply

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.