03 Nov

Van egy ismerősöm, akinek hónapok óta követem a társkeresési próbálkozásait. Felregisztrált a Tinderre és a Happn-re is (két telefonos társkereső alkalmazás), lelkesen jelölget és írogat. Mégis, sokadjára hív már azzal, hogy őt átverték, ő csalódott, ő ezt nem bírja tovább.

A sztori mindig ugyanaz: megismerkedik valakivel aki szépeket mond/üzenget, hetekig megy az egymásnak való írogatás és telefonálás, aztán az első személyes találkozón lefekszenek egymással, a férfi pedig másnap felszívódik. Ismerősöm kiakad, hétvégéket sír végig, miközben lennének normális jelöltek is, de azok “unalmasak”, “úgyis csak azt akarják”, “túl lelkesek”. A szűrőrendszere mintha úgy lenne beállítva, hogy kizárólag azokkal akarjon összejönni, akik aztán egy találkozó után dobják mindenféle ürügyekkel, a rendes, valóban komoly szándékú férfiakat pedig kiszórja kb. hasonló hozzáállással, mint ahogy a kalandorok ővele bánnak. Jön hozzám tanácsért, nem fogadja meg, aztán pedig hallgatom a panasz áradatot, hogy a férfiak ilyenek és olyanok és egyikkel sem érdemes kezdeni semmit. Kicsit úgy érzem, mintha direkt bántaná saját magát. Nemrég ért véget a hosszútávú kapcsolata, amiből még fel sem épült, de máris társat keres. Nincs jól – és ezt nem veszi figyelembe, nem akarja elfogadni.

Amikor javasoltam neki, hogy talán ne elsőre bújjon ágyba valakivel, akkor kinevetett azzal, hogy ő nem hisz a szabályokban. Pedig ez nem szabály, ez csupán józan megfontolás elnézve azt a szenvedésmennyiséget, amit magának okoz egy-egy ilyen éjszakával.

A szabályok mindig személyre szabottak és lényegük az, hogy megvédjenek téged. Ha megfelelő a lelki ellenállóképességed, ha bírod a kudarcokat, nyugodtan lefekhetsz bárkivel az első éjszaka. Ha viszont nem bírod elviselni azt a kudarcot, hogy szex után fel sem hív a másik, akkor jobb, ha nem mész bele ilyen helyzetekbe. Minden önismeret és reziliencia kérdése.

Mindkettőben lehetnek hiányosságaid. Tudnod kell magadról, milyen lelki állapotban vagy, és ennek megfelelően kell a társkeresésbe is belekezdened. Az egész ugyanis egy eléggé kockázatos vállalkozás, hiszen sok visszautasítással járhat, amit “gyöngébb lelki immunrendszerrel” nehéz lesz elviselni. De mi is az a reziliencia és hogy jön most ide?

Mi az a reziliencia?

A reziliencia fogalmához tartoznak olyan készségek és tulajdonságok, mint a magas önbecsülés, motiváció, a különböző megpróbáltatások gyors feldolgozó készsége. A reziliencia tehát az érzelmi, lelki fitnesznek, jól-létnek a jelzője.

 “Egyfajta védőpáncélszerű képesség, amely azt teszi lehetővé az egyénnek, hogy ellenálljon a nehézségeknek és hatásukból felépüljön.” (Sybil Wolin fejlesztő pszichológus)

Nyilvánvaló, hogy egy nagyobb trauma, úgymint szakítás vagy válás után kevésbé vagy ellenálló a további kudarcokat tekintve és sokkal jobban a szívedre veszed a sikertelenséget és a visszautasításokat. Ekkor az önérzeted, az egód és az önértékelésed is sérülékenyebb, sokkal könnyebben “betalálnak” azok, akik csak szórakoznak veled. A megjegyzéseket és esetleges kritikákat is nehezebben tudod fogadni és kezelni, mint máskor. A védőpajzsod sérült, és először ezt kell újraépítened!

Mennyire vagy reziliens társkeresés terén?

Számos reziliencia teszt létezik, amelyekben sok-sok kérdésre kell válaszolnod. Itt most pár kérdést teszek fel Neked, a reziliencia kérdéseket társkeresésre lefordítva. Válaszolj rájuk, ha több kérdésre is nemet válaszolsz, akkor jelenleg nem elég vastag a védőpajzsod!

  • Biztos vagyok benne, hogy meg fogom találni a társamat.
  • Ha egy randinál kudarcot vallok, tanulok belőle és legközelebb javítok amin tudok.
  • Ha egy randin kudarcot vallok, az nem befolyásolja azt, hogy hiszek magamban és abban, hogy sikerült társat találnom.
  • Vannak olyan ismerőseim és barátaim, akikkel megoszthatom társkeresési dilemmáimat.
  • Vannak stratégiáim a stresszkezelésre.
  • Pozitívan állok hozzá a társkereséshez.
  • Könnyedén túllendülök a kudarcokon, a sikereket viszont sokáig megőrzöm az emlékezetemben.

Tehát ha a fenti kérdésekre többnyire igennel válaszoltál, akkor jelenleg abszolút alkalmas vagy a társkeresésre. Ha viszont többnyire nemmel, akkor egy kicsit pihenj, töltekezz és építsd magad. Erre nagyszerű lehetőség, ha “elméletben” próbálsz meg felkészülni a randizásra, ha építed az önismeretedet és az önbizalmadat, vagy ha elkezdesz valamilyen hobbit, társaságba jársz vagy egyéb kikapcsolódási formát keresel.

Gondold végig, hogy mit teszel a saját lelki egészséged érdekében? Hogyan erősíted a védőpajzsodat? Írd meg hozzászólásban!

Esetleg a hétköznapi rohanásban teljesen el is feledkezel saját magadról? Minden más előbbre való? Űzött vadként nehéz társat keresni, először próbálj meg egy kis énidőt teremteni magadnak, amikor csak Te vagy fontos, nem pedig a befizetetlen számlák, lejárófélben lévő határidők, vagy a hisztis gyerekeid. Kaparj ki magadnak egy-egy órát naponta, amikor magaddal tudsz foglalkozni. És ha ez megvan, csak utána vesd bele magad a társkeresésbe!

 

9 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.