13 Nov

Az Újrakezdek 40 felett! társkereső tréningünk szombaton zárult, sok-sok nevetéssel és tanulsággal.

Utóbbiakból a legfontosabbakat adom most közzé.

Merj!

Ami igazán izgalmas, az a komfortzónádon kívül helyezkedik el. Főleg, hogy ha 40 feletti újrakezdő vagy, akkor az azt jelenti, hogy a komfortzónádon belül most épp nem annyira jó. Elváltál vagy szakítottál, nagy a nyomás rajtad, el kell tartanod magad és sokszor a családodat is, újra kell tervezni a hétköznapokat. Ezek a feladatok könnyen maguk alá temetnek, viszont kell, hogy legyen egy pont, amikor azt mondod: “Most végre én jövök!”. Ez az a pillanat, amikor kívül helyezkedve a komfortzónádon bevállalod a saját igényeidet, vágyaidat, amelyekhez a többiekhez kell alkalmazkodniuk. Egyik ismerősöm például egy csendes csütörtöki délután bejelentette otthon, hogy ő felmond, mint anya. Elege volt abból, hogy ő mozgat minden szálat, miközben a többiek teljesen természetesnek veszik a mamahotel szolgáltatásait. A bejelentés után családban megállt az ütő, viszont végre elkezdtek odafigyelni rá. Másik ismerősöm kitalálta, hogy életében először egyedül megy el egy kéthetes egzotikus utazásra. Jól teszik mindketten, hiszen a tréningen elhangzott: a túl sok alkalmazkodás, mártírkodás belső elfojtásokat, feszültségeket okoz, amelyek akár súlyos betegségek formájában törhetnek a felszínre.

ujrakezdo

Újrakezdés 40 felett! tréning

Adj!

Felejtsd el a “férfinak kell kezdeményeznie”, “majd ha ő lép, én is lépek” típusú berögződéseidet. A kommunikációd kezdődjön azzal, hogy Adsz. Ez egy olyan indítás, amit sokan meghálálnak neked, hiszen sok férfi/nő introvertált és nehezére esik neki a kezdeményezés. Lépj túl a “Nagy Könyv”-ben leírtakon, és kezdeményezz Te! Tedd meg az első lépést, megéri adni, mutatni magadból. Figyeld meg, hogyan mutatkozol be! Unalmas vagy? Érdekes vagy? Vajon hogyan látnak mások? Pozitív megerősítést sem tilos adni a másiknak 🙂

Figyelj az egyensúlyra!

Ha már adsz, akarj kapni is. Figyelj oda az egyensúlyra, és ha megbillen, finoman tedd szóvá. Ha a másik nem akar adni, teljesen felesleges energiát szánni rá. Csak azért ne adj, mert a másik elfogadja – az nem párkapcsolat, hanem pincsikutya-szerű rohangálás a másik után, csak azért, mert képtelen vagy elengedni a gondolatot, hogy párkapcsolat legyen belőle.

Poggyászok és hazugságok

Negyven felett újrakezdeni már csak azért sem egyszerű, merthogy szinte mindenki cipel valamilyen poggyászt magával. Ebben a poggyászban lehet bedőlt családi hitel, félresikerült házépítés, gyerekek, válások, betegségek. Sokan úgy próbálják szépíteni a dolgokat, hogy letagadják poggyászuk tartalmának egy részét. Ez semmiképpen nem jó stratégia, viszont az sem, ha rögtön az elején akarod kipakolni a poggyászodat és kiteregetni az első randi helyszínéül szolgáló kávézó asztalára. Add önmagad, de add magadból a legjobbat az elején! A problémákat is el kell mondani, de az elején inkább érezzétek jól magatokat.

One Comment

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.