26 Feb

“Én nem fényezem magam. Őszinte vagyok az adatlapomon is. Ilyen vagyok, kellek vagy sem. Igaz, nem sokan írnak rám, de legalább nem hazudok!”

Hogy az elmúlt évek alatt hányszor hallottam ezt, meg sem tudnám számolni. Rengetegen hiszik azt, hogy az őszinteség egyenlő saját magunk lehordásával – már akár az első találkozáskor. Pedig az őszinteség és saját magunk pozitív fényben való feltüntetése – az önértékesítés – nem állnak ellentétben egymással. Az első benyomás kialakításánál pedig, meglepő, de a célunk az kell legyen, hogy pozitív emlékeket hagyjunk a másikban. De mégis, hogyan?

Egyik műhelyünk témája az önértékesítés volt. Bakai Zsóka coach és értékesítési tréner először az értékesítéssel kapcsolatos előítéleteket vette át, amelyek főképp a “tukmálós” direkt értékesítési stílus miatt alakultak ki. Pedig az értékesítés – mint mondta, nem más, mint önmagam értékének kifejezése. És itt akkor álljunk is meg egy szóra! Gondolkozz el a következőkön (nem tilos papírt, tollat elővenni és leírni a válaszokat):

  • Mik az értékeid?
  • Mennyire tartod értékesnek magad?
  • Képes vagy-e (akár egy állásinterjún, akár egy randi helyzetben) az értékeidet kimutatni, azokról beszélni?

Ha nem vagy tisztában a fentiekkel, máris bajban vagy, ami az ismerkedést és első benyomást illeti! Tisztázd az első kérdést akár barátok, ismerősök segítségével! Ha tudod ugyanis, mik az értékeid, máris van mire támaszkodnod, van miből erőt gyűjtened amikor szokatlan szituációba kerülsz – amilyen egy randi például.

Zsóka még rengeteg dologról beszélt, de ami a számomra legfontosabb volt, az a következő dia, amit ha valóban megértesz és átültetsz a gyakorlatba, máris nyert ügyed van, ezt garantálom!

cél

Mindig ez legyen a szemed előtt!

Tehát ha legközelebb találkozol valakivel, mindig gondold végig a fentieket! Első ránézésre úgy gondolnád, hogy ezek maguktól értetődőek, mégis, tudattalanul rengetegen jó alaposan elcsesszük az első benyomást éppen azért, mert azt hisszük, nem is kell odafigyelnünk, megy az magától! Pedig dehogy is!

Lássunk egy példát.

Egyszer elmentem egy stresszoldó masszázsra, amely úgy hirdette magát, hogy lazít, pihentet, és természetesen oldja a stresszt. Ennek ellenére nem viccelek, a masszőrnő az 50 percet azzal töltötte ki – a masszázson kívül – hogy egy nagyon nyomasztó családi tragédiáról illetve egy összeesküvéselméletről meséljen nekem.

Vegyük végig a dia alapján ezt a szituációt. A masszőrnő eredeti szándéka szerint mit szeretett volna, hogy megtudjak? Nyilván azt, hogy ő a legjobb stresszoldó masszőr egész Budapesten. Mit szeretett volna, hogy érezzek? Gondolom azt, hogy lazult vagyok és relaxált. Mit szeretett volna, hogy történjen? Valószínűleg azt, hogy megelégedéssel távozzak és legyek visszatérő vendége. Ehelyett mi történt? Nem figyelt oda a fenti kérdésekre, azt tudtam meg, hogy amatőr (hiszen milyen profi masszőr beszél ilyesmikről?!), rosszul és nyomasztva éreztem magam, sőt, stresszesebben távoztam mint ahogy bementem, és soha az életben nem fogok visszamenni.

Ismerős a fenti szituáció? Rontottál már el Te is találkozást azért, mert a másik udvariasságát érdeklődésnek hitted amikor olyan témákról kezdtél el beszélni, amiről nagyon nem kellett volna? (Pl. a válásod, munkahelyi problémáid, stb.)

Nyilván képtelenség állandóan odafigyelni és non-stop tudatos üzemmódban létezni. Ha nyűgös a gyerek, leesett éppen a vércukrod és rohannál, akkor nagyon nehéz bármihez is jó pofát vágni, hiszen épp a túlélésre játszol. De amikor igazán számít, és egy első randinak igazán kellene számítania, akkor vedd elő a fenti kérdéseket és gondold át, mégis, mi a célod a bemutatkozásoddal!

  • Mit szeretnél, hogy megtudjon rólad a másik?
  • Mit szeretnél, hogy érezze magát a másik a társaságodban?
  • Mit szeretnél, mi történjen a találkozó után? Mit csináljon?

Házi feladat:

A következő hetekben gyakorold a fentieket! Akármikor találkozol egy ismeretlennel (és ugye, ezt ám irányítani is lehet tehát te is kezdeményezhetsz beszélgetést!), gondold végig a kérdéseket és tegyél jó benyomást a másikra!

 

11 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.