14 Mar
Ki a Te Fantom-partnered?

“Képzeld el leendő társad” – általános jó tanács ez társkeresőknek. Igen ám, de nem mindegy, kit képzelünk el magunknak. Vajon tudjuk, ki lenne a megfelelő partner számunkra, vagy csak azt hisszük, hogy tudjuk?

Izgalmas, társkeresőknek szóló olvasmány akadt a kezembe, Hermann Meyer tollából, a könyv címe: Mert megérdemellek. Rengeteg jó gondolat és téma van benne, most egyet emelek ki ezek közül, méghozzá a Fantom-partnert, ami az általunk elképzelt ideális társat veszi górcső alá. Coachként magam is tapasztalom, hogy a társkeresőknek sokszor a végletekig aprólékos és konkrét listáik vannak arról, hogy milyen társat szeretnének maguknak.

Két szélsőséges eset létezik: vagy pontosan ugyanolyan társat akarnak, mint amilyenek saját maguk is, csak ellenkező nemű legyen, vagy pedig olyan társra vágynak, aki mindazt megtestesíti, mindazokat a hiányosságokat pótolja, amit ők maguk nem tudnak. Meyer szerint

“a két esetben az közös, hogy sem itt, sem ott nem érzékeljük a másik valódi lényét és hiányosságait. … Abban az illúzióban ringatjuk magunkat, hogy létezik olyan igazi és tökéletes társ, aki éppen a kívánt mértékben testesíti meg a hasonlóságokat és különbségeket, és csakis arra született, nap mint nap csakis egyetlen törekvés hajtja: hogy boldoggá tegyen engem.”

Ez idáig érthető és világos, az izgalmas rész abban áll, amikor a fenti elképzelt ideált, a Fantom-partnert elkezdjük kielemezni.

Ki a Fantom-partnered?

Ki a Fantom-partnered?

Rajzold meg a Fantom-partneredet!

 

Házi feladat: Írd fel most gyorsan egy papírlapra az összes kívánt tulajdonságot leendő partnereddel kapcsolatban. Milyen legyen? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen? Ne olvasd el a cikk további részét, amíg nem írtad fel az elképzeléseidet!

 

Nos, hogyan néz ki a Te Fantom-partnered? És egyáltalán, ki milyen partnerre vágyik? Aki éppen unja az életét, az mindenképpen szórakoztatóra. Akinek nincsen pénze, az szeretné, ha ezt más adná meg neki. Aki boldogtalan, azt tegyék boldoggá. Akinek alacsony az önbecsülése, annak olyan trófea kell, akit mutogathat. Ismerős a dolog? Nem véletlenül!

Ha felírod, hogy milyen partnert szeretnél, sok esetben kirajzolódik, hogy veled épp mi a probléma és min kellene változtatnod ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb lehess és valóban olyan társat találj, akivel jól érzed magad. Ehhez segítséget ad a hiányosságok és elvárások listája, amelyet a szerző össze is foglalt.

 

Elvárások és hiányosságok listája

 

A következőkben látod, hogy mi az elvárás a Fantom-partnerrel szemben, mellette pedig azt, hogy ez mit jelentHET rád nézve.


Elvárás:  “A másik legyen dinamikus és lendületes, élvezze, amit csinál”  

Hiány: “Passzív vagyok és képtelen vagyok önmagamat megvalósítani”

Elvárás:  “A másiknak legyen biztos egzisztenciája, értsen a pénzhez”  

Hiány:“Nincsen megfelelő anyagi hátterem, jó lenne, ha más gondoskodna erről”.

Elvárás: “Azt szeretném, ha megosztanánk a vagyonunkat, és ne legyen házassági szerződés”  

Hiány: “Én képtelen voltam vagyont szerezni”

Elvárás: “Érezzem magam biztonságban mellette.”  

Hiány: “Képtelen vagyok megteremteni a saját biztonságomat.”

Elvárás:  “Legyen társadalmilag elismert és megbecsült.”   

Hiány: “Engem nem ismer el senki, de ha olyan párom lenne, akit igen, attól végre nőne az önbizalmam”

Elvárás: “Legyen szórakoztató, hallgasson meg engem.”    

Hiány:“Unom magam és ötletem sincs, hogyan dobjam fel az életemet, jó lenne ha más tenné ezt meg.”

Elvárás: “Szervezzen sok közös programot, mindig csináljunk valami érdekeset.”    

Hiány: “Fogalmam sincs, mihez kezdjek a szabadidőmmel.”

Elvárás: “Legyek én az első, legyen mindig velem.”   

Hiány: “Függő típus vagyok, nem szeretek egyedül lenni.”

 

Figyelem! Fentiek nem azt jelentik, hogy akinek fontos a humor, a lelkesedés, a közös programok, abból FELTÉTLENÜL hiányoznak ezek a tulajdonságok. Csupán annyit ír a szerző és annyit mondok én is, hogy érdemes elgondolkodni, hogy vajon lehetséges-e, hogy a hiányaidra keresel gyógyírt leendő partnered személyében. Ahogy Meyer is írja:

“Mindenki csakis önmagát egészítheti ki! Minden más kiegészülés csak kölcsön, csak az eredeti utánzata, amelyért saját magunknak nem kellett megdolgozni. Ezért alig valakinek sikerül hosszabb időre kielégíteni és boldoggá tenni a társát, mert újra és újra vét a másik életmódja és a és a kapcsolatról alkotott elképzelése ellen, és ezzel ellentmond a másik kiegészülésről megrajzolt képének és elképzelésének.”

 

Nos, hogyan néz ki a Te Fantom-partnered? Érvényesek-e rád a fentiek? Mi a véleményed? Kíváncsian várom!

 

 

124 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.