23 Aug

Tapasztalataim és a találkozások alapján olvasóim többsége diplomás értelmiségi, aki az agyával dolgozik – tehát könyvelő, tanár, ügyvéd, cégvezető, irodai alkalmazott, idegenvezető, stb. Az agy olyan szerv, amit elég nehéz leállítani, gondolkozik állandóan. Kedvenc szerzőmnek, Kurt Vonnegutnak is van egy regénye, amelyben az emberiség egyik legfőbb károkozójának az állandóan kattogó emberi agyakat állította be.

Tény és való, hogy a sikeres párkapcsolatnak, de már a társkeresésnek is az egyik legnagyobb akadálya a túlagyalás. Másik kedvenc szerzőm, Rácz Zsuzsa írta a Nesze neked, Terézanyu című könyvében (ajánlom szeretettel), hogy az a baj harminc év fölött hogy mindent előre akarunk lejátszani, fejben, lehetőleg ötven évre. Már az első randikon belekérdezünk vastagon a másik múltjába és párkapcsolataiba, szeretnénk tudni, hogy áll anyagilag, van-e benne perspektíva. Már a második randin megy a mély lelkizés (sőt, már előtte emailben is), a problémák kiteregetése, a méricskélés és a tesztelés. Garanciákat szeretnénk, hogy a sok csalódás után végre jó lesz, tuti lesz és örökké fog tartani.Emlékszel a nyuszikás viccre, amit a Társkereső Iránytű ingyenes leckéiben olvashattál? Ha igen, akkor tudod, miről van szó.

Sajnálattal kell közölnöm, hogy GARANCIA NINCS!!! Ha van szerelem, akkor meg amúgy is vak az ember, és nem lát tovább az orránál is. Megy az idealizálás, a rózsaszín köd mögött sokszor olyan ember áll, akinek köze nincs az eredetileg elképzeltekhez. Mit lehet ilyenkor tenni? Várni, néha higgadni, három lépést tenni hátrafelé, kikérdezni barátok, barátnők, családtagok véleményét, objektívebben szemlélődni. Az első időszakban egy a fontos: a pár tagjai jól érezzék magukat egymás társaságában. Legyen sok közös program, ismerkedés, minél kevesebb lelki teherrel. Az első, “promóciós időszak” lejártával jöhet az összecsiszolódás, szabályok felállítása, normák kialakítása. Aztán jön az igazi elköteleződés és csak ezután jöhet a lelki problémák egymásra terhelése (de még ekkor is csak módjával!!!)

Na de mi van akkor, ha minden stimmel, csak megy a túlagyalás? Vagy nem is tudod eldönteni, hogy most te túlagyalod és túlparázod a dolgokat, vagy valóban van probléma?

A következőkben példákat mutatok neked a leggyakoribb gondolkodási hibákra és torzításokra, amelyeket a társkeresőknél tapasztalok.

Ha ilyen típusú hibákat vétesz a gondolkodásodban, akkor itt az ideje, hogy jobban odafigyelj, mert téged is fenyeget a túlagyalás jelensége. Figyelem! A túlagyalás kifejezetten káros az Ön és környezete egészségére na és persze a párkapcsolatokra!

Mely gondolkodási hibákat követed el?

Tehát a leggyakoribb hibák:

  1. általánosítás – engem mindig csak az idióták találnak be,
  2. katasztrofizálás – ez a randi rosszul sikerült, tehát vége a kapcsolatunknak
  3. pozitívumok érvénytelenítése – biztos csak azért hozott virágot, mert rossz fát tett a tűzre
  4. korai vagy önkényes következtetés – biztos csak azt akarja
  5. felnagyítás – elkésett a randiról, nem vagyok fontos neki

Mit lehet tenni, ha rád is jellemzőek a fentiek?

  1. Kérdezz meg másokat! A környezetedben lévők nincsenek annyira érzelmileg bevonódva, mint te, éppen ezért objektívebben látják a dolgokat. Kérdezd meg tőlük, hogy szerintük jogos-e amit gondolsz.
  2. Találj ellenérveket! Találj ellenérveket arra nézve, hogy miért nem lehet igaz, amit gondolsz!
  3. Csak tárgyilagosan! Vizsgáld meg, hányszor jutottál hasonló következtetésekre a múltban és nézd meg hogy akkor mennyire volt jogos a dolog.

Rád jellemző a túlagyalás?

Mely gondolkodási hibák jellemzők rád?

 

 

93 Comments

  1. Pingback: 4 javaslat azoknak, akik a tökéleteset keresik | Társkereső Kalauz

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.