07 Jan

“Te vagy a mindenem” – romantikusan hangzik, nem? Társkereső coachként mégis azt javasolnám, hogy mielőtt társkeresésre adod a fejed, első lépésként alakíts ki magadnak olyan magánéletet a munkán kívül, amelyben jól érzed magad.

Te vagy a mindenem?

Nem várhatod el ugyanis leendő párodtól, hogy tökéletesen minden igényt kielégítsen, legyen ő az anyád/apád, testvéred, szeretőd, társad, legjobb barátod egyben. Persze, a szerelmes dalok erről énekelnek, de én mégis azt mondom, ezek a “legyél te a mindenem”-típusó elvárások túl nagy terhet tesznek a másikra, és könnyebben csalódáshoz vezetnek.

Fiatalabb korban is előfordul, de a 40-es, 50-es és 60-as korosztálynál még inkább, hogy a válás után semmilyen társasága nem marad a társkeresőnek és azért szeretne leginkább társat, hogy ne legyen magányos. Főleg a hosszú házasság és a gyermeknevelés ideje alatt leépülnek a társadalmi kapcsolatok, váláskor pedig az a kevés barát is, aki volt, általában vagy az egyik, vagy a másik felet támogatja, tehát ők is elvesznek.

Magányos is vagy vagy csak társtalan?

Társtalanság és/vagy magány?

Ha így marad az ember egyedül, az nagyon megnehezíti a dolgát. Egyrészt üresek a hétvégéi, a gyerekek kirepültek, nincs kivel programokat szervezni, nincs kivel kimozdulni. Egy társ tűnik az egyedüli megoldásnak.

Úgy gondolom, könnyebb a társkeresési procedúrát is végigcsinálni, ha van egy támogató közeg, vagy egy baráti háló az ember mögött, akinek lehet mesélni, és akikkel fel lehet oldani a magányt. Mit csinálj azonban, ha teljesen egyedül maradtál és minden hétvégén a négy falat nézed és kétségbeesetten szeretnél egy társat magadnak, aki kihúz ebből a magányos helyzetből?

Hogyan építs baráti kört a nulláról?

Összefoglaltam pár lépést, amellyel csökkentheted a magányodat, és “újraindíthatod” a baráti körödet. Igenis, abszolút nulláról is magad köré tudsz építeni egy ismerősi-baráti hálót – ami aztán megtart és melegít, ha magányosnak érzed magad.

1. Keresd fel a régieket. Igen, kicsit ciki lesz újramelegíteni a régi barátokat, miután elhanyagoltad őket, de ezt be kell vállalnod. Keresd fel őket, kérj elnézést (ha tényleg elhanyagoltad őket), hogy nem jelentkeztél eddig, és hívd meg őket akár egy baráti vacsorára, akár egy kávézóba kicsit beszélgetni.

2. Kezdj el sportolni. A legjobb, ha valamilyen klubhoz csatlakozol, ahová hétről hétre ugyanazok járnak. Tollas, hastánc, ping-pong, teljesen mindegy, csatlakozz hozzájuk. Előbb-utóbb minden klub szervez foglalkozáson kívüli rendezvényeket is, amelyek általában klassz kis programok. Továbbá minden héten ugyanazokkal az emberekkel találkozol, valószínű, hogy barátkozni is fogsz tudni velük. Ne legyél túl nyomulós, de nyugodtan bejelölheted őket az iwiw-en, vagy Facebook-on, ahol szorosabbra fűzheted a kapcsolatokat.

3. Tanfolyamok? Úgyis van elég szabadidőd, keress magadnak tanfolyamot, vagy valamilyen szakkört. Lehet az patchwork vagy rajztanfolyam, itt is mindig vannak kiegészítő foglalkozások, és egy csapat részének érezheted magad.

4. Társadalmi szervezetek. Vállalj önkéntes munkát. Mi érdekel? Környezetvédelem, esélyegyenlőség vagy valami más? Keress magadnak egy szervezetet és jelentkezz – mindenhol szívesen fogadják a segítő szándékot. Ráadásul hasonló érdeklődésű emberekkel vagy együtt, könnyű barátkozni.

5. Online közösségek. Amíg a fenti négy pontot nem mered meglépni, addig is lelkes tagja lehetsz online közösségeknek. Fórumozhatsz, csetelhetsz, vitázhatsz és beszélgethetsz. Keresd meg a neked való helyeket – a Nők Lapja Café fórumain például mindig pezseg az élet. Kevésbé érzed magad magányosnak, ha legalább online kapsz megkereséseket, és az ilyen közösségekből is sokszor szerveződik offline esemény.

Szintén javaslom számos társkereső olvasóm és tanfolyamosom által ajánlott online túraklubokat, úgymint a Túratárs, vagy a Sétafika, ahol ingyenes programokon vehetsz részt: szervezett sétákon és túrákon hétvégén.

Barátok

Attól még hogy nincsen párod, barátaid legyenek!

Én a következőket próbáltam ki, miután egyedül maradtam (csak ötletadónak): jobb agyféltekés rajztanfolyam, pókerklub, üzleti klub, sportklub. Mindegyik bevált, mindenhonnan jó kis programok szerveződtek és annyit mászkáltam mindenfelé, hogy észre sem vettem, hogy nagyon egyedül és magányosnak kellene éreznem magam.

“Zsarol a családom!”

Ha úgy érzed, a környezeted (szülők, gyerekek) azzal zsarolnak, hogy nem vagy eleget otthon, magyarázd el nekik, hogy neked ez fontos. Túl sok olyan levelet kapok, amelyben negyvenes-ötvenes embert érzelmileg zsarolnak a szülei vagy a gyermekei, hogy ne csináljon programot magának, hanem inkább üljön otthon velük. Íme egy közülük:

“A fiam két hete összeköltözött a barátnőjével. Ez természetes dolog, Viszont egyedül maradtam a szüleimmel és az anyám már az agyamra megy. Nagyon szeretem őket, de kegyetlen amit művel….Többször előfordult ha később jöttem haza, a anyám különböző ürüggyel rámtelefonált, és közölte, ha ide jön valaki elűzi. 4 éve együtt lakunk külön bejárattal, de percenkét bejön.”

Ha nálad is hasonló a helyzet, itt az ideje, hogy kicsit a sarkadra állj és megértesd velük hogy bizony, Te is fontos lehetsz és a Te kívánságaid is számítanak. Ha nagyon nem megy a megértés a másik oldalon, használd a “beakadt lemez” technikát: bármit mondanak, mindenféle magyarázkodás nélkül ismételgesd, hogy neked ez fontos, és mindenkinek az a legjobb ha te is jól érzed magad, ezért muszáj elmenned erre vagy arra a programra. És ha nagyon unatkozik (mint pl. a fenti anyuka), foglalja el ő is magát valamivel.

Először nem könnyű

Amikor idegen környezetbe kerülsz, először kellemetlenül, kínosan, esetleg zavarban fogod érezni magad. Ez teljesen természetes, adj esélyt egy legközelebbi alkalomkor is magadnak és az adott rendezvénynek! Egy összeszokottnak tűnő társaságba is bele tudsz kerülni, csak legyél türelmes! Ne rohanj le mindenkit elsőre, szépen lassan közeledj másokhoz, ismerkedj és beszélgess velük. Meglátod, ha nem mész, egy idő után már hiányolni fognak! Alakíts ki egy hetirendet amelyben mindig legyen valami kikapcsolódás, szórakozás és sport. Ja és természetesen a fenti helyeken ám társat is lehet találni 🙂

Szóval, a fentiek közül melyiket fogod kipróbálni először? 🙂

Társkeresés indul!Ha csak egy társ hiányzik már, akkor kérd Te is az ingyenes “Társkeresés indul!” két hetes leckesorozatot >>>

5 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.