22 Dec
Karácsony magányosan - tényleg olyan szörnyű?

Hétfőn este elővettem a tavalyi kézműves adventi koszorúmat és meggyújtottuk rajta az első gyertyát (naná, persze hogy késtem egy napot vele, de most nem ez a lényeg). Visszaemlékeztem, amikor tavaly ilyenkor, december elején rettegve gondoltam a karácsonyra. “Te jó ég, karácsony egyedül? Biztosan ki fogok bukni!”

Sok társkereső fél a karácsonytól. Mindenhonnan a giccs, a szerelmes filmek és boldog családokat bemutató reklámok áradnak felénk, és már november végén felbukunk a Mikulásokban és a karácsonyi dekorációkban. Egy teljes hónapig kell elviselnünk a szerelmes számokat, amiket a rádiók sugároznak plázákban, kávézókban de néha még az utcán is.

A karácsony sokszor még annak is stresszes, akinek van valakije, mit érezhetnek akkor azok, akiknek egyedül kell ünnepelniük? Itt jön elő a tudatosság és az Érzelmi Fitnesz: az ünnepek nem kell, hogy a szomorúságról és a magányról szóljanak! Persze nem mindenki teheti meg azt, mint amit az egyik Társkereső Műhely résztvevő, hogy utolsó spórolt pénzéből befizetett egy kéthetes csodás thaiföldi útra (várom az élménybeszámolót! :-), de vannak lehetőségek arra nézve, hogy feldobd a karácsonyodat – mégha egyedül is kell megünnepelned.

Karácsony - egyedül

Karácsony egyedül – ne depizz egész este!!!

Készíts listát a kincseidről!

A dolog ott kezdődik, hogy a legnagyobb valószínűséggel nem vagy te olyan magányos és nem is vagy annyira egyedül, mint gondolnád. Igen, hiányzik egy társ, de attól még van családod, esetleg gyerekeid, és biztosan vannak barátaid. (Ha nincsenek, akkor először ezen a területen kell elkezdened dolgozni). Ha esetleg elkoptak a baráti kapcsolataid, egy támogató közösség biztos akad – itt van például a Szabad Vagyok Közössége :-).

Készíts egy listát azokról a dolgokról és emberekről, amik és akik gazdaggá teszik az életedet.

Szeretet – odafigyelni másokra

A karácsony a szeretet ünnepe, ideje nem csak a magad bajával foglalkozni, hanem másokra is odafigyelni. Lehet, hogy te tragédiának érzed az egyedüllétet, de másoknak sokkal nagyobb problémáik vannak, nézz utána, hogyan segíthetnél és jótékonykodnál.

Amint másokra kezdesz el odafigyelni és mások gondjával kezdesz el foglalkozni, kevesebb energiád lesz sajnálni magad és bánkódni azon, hogy idén karácsonykor egyedül leszel.

Nullán állni még mindig jobb, mint mínuszban lenni!

Sok társkereső úgy gondol magára, hogy mivel nincsen párja, ő semmit sem ér, ő egy nagy nulla. Erre mondom azt, hogy nullán, a kezdőponton állni még mindig jobb, mint jó nagy mínuszban lenni (válás előtt széteső kapcsolatban, véget nem érő súrlódások és veszekedések közepette élni), hiszen onnan még meg kell dolgozni azért, hogy nullára, a kiinduló pontra kerülj!

Tehát ezt az “én nem érek semmit mert nincs társam, nem vagyok igazi nő/férfi mert nem kellek senkinek” szólamokat felejtsd el, és gondolj szegény mínuszosokra!

Az exet felejtsd el!

Ha lehet egy jó tanácsom: így az ünnepek táján egyáltalán ne foglalkozz az exeddel. Nem, nem jó ötlet képeslapot küldeni neki vagy felhívni vagy e-mailt írni és egyáltalán nem jó ötlet bárhova is meghívni. Ne hülyítsd magad: a “de csak egy e-mailt küldenék neki” mögött az a remény van benned, hogy talán visszacsinálhatók a dolgok és mégsem kell olyan kutya egyedül érezned magad karácsonykor. A volt kapcsolatod lezárult, méghozzá okkal. Lépj tovább, és hagyd békén az exedet! Ha ő ír, akkor lehetőleg ne írj vissza ha még a sérülékeny, szakítás utáni időszakodat éled. Az idei karácsony célja, hogy végre kicsit magaddal foglalkozz és jól érezd magad, nem pedig az, hogy újra feltépd a régi sebeket! És azért nézz magadba: tényleg olyan tökéletesek voltak vele a karácsonyok? Biztosan hiányzik ő, meg a családja? Vagy inkább csak félsz az egyedülléttől?

Tilos gondolatok:

 • “Biztos az új nőjével/pasijával ünnepel most”
 • “Talán ő is egyedül van csak nem mer lépni…”
 • “Egyedül nincs értelme az életemnek, úúúúgy sajnálom magam”
 • “De mi van, ha örökre egyedül maradok?”

A fentiek mind-mind romboló, negatív gondolatok, ráadásul semmi értelmük nincsen az égvilágon, ezért cseréld le őket építő jellegű, pozitív gondolatokra (gyakorold az online tanfolyamon tanult Átváltási Gyakorlatokat)!

Karácsony egyedül - felejtsd el az exed!

Karácsony egyedül – felejtsd el az exed!

A Te karácsonyi projekted!

A legjobb, ha úgy tervezed meg a karácsonyodat, hogy minél kevesebb időt hagysz magadnak a bánkódásra. Talán egy fájdalmas szakításon vagy túl, vagy még a válásodból nem tértél magadhoz, akárhogy is van, az ünnepek alatt végre tudsz magadra egy kis időt szakítani és regenerálódni. Ajándékozd meg magad egy jó forró fürdővel – forró csokizással a barátnőkkel, vagy egy jól sikerült programmal a szüleiddel és/vagy a gyerekeiddel. Attól még, hogy egyedül vagy, érezheted jól magad!

Tervezz meg magadnak egy karácsonyi “projektet” – pl. megnézed a kedvenc sorozatod első két évadját újra, elolvasol három könyvet amit már olyan régóta szerettél volna, megtanulsz végre pókerezni, vagy gyertyát önteni. Biztosan van olyan dolog amit már régóta szerettél volna megcsinálni, csak sosem volt rá időd. Ahelyett hogy befordulva ücsörögnél otthon, szánd a “depizős” időt inkább a karácsonyi projektedre!

Mit lehet csinálni karácsony estéjén?

Ha tényleg egyedül vagy, se család, se gyerekek, akkor sem vagy egyedül! A következőkkel szórakoztathatod magad karácsonykor:

Csetelés – Itt sosem vagy egyedül! Lépj be és beszélgess másokkal!

Facebook – Egész nap megy a beszélgetés! Kapcsolódj be!

Twitter – tavaly is a legjobb karácsonyi poénok mentek, itt is jól el lehet ütni az időt!

Online játékok: Honfoglaló, online póker és egyéb játékszobák – gyorsan elmegy a karácsony este!

Ja – és az online társkeresőkön is teltház van!

Idén ráadásul rövidek lesznek az ünnepek, így aztán igazán nem kell aggódnod, hogy otthon kell gubbasztanod napokig.

Találd ki, hogy mi lesz az idei “karácsonyi projekted”, tartsd magad hozzá, vagy egyszerűen csak készítsd be a kedvenc filmedet, csokidat, sétálj egy jó nagyot, aztán irány a net!

Na, még így is ijesztően hangzik az idei karácsonyod? 🙂 És ki tudja, jövőre kivel karácsonyozol? 🙂

Neked mi az idei karácsonyi projekted?

gyogyito szakitas 2Szeretnél minél hamarabb meggyógyulni és újrakezdeni szakítás után? Neked készült a 30 napos gyógyító “Újratervezés szakítás után” online program! Kattints a részletekért! >>>

22 Comments

 1. Ibolya 2010. December 1. Wednesday 13:58

  Nem vagyok magányos , mert itt vannak a gyermekeim, imádom őket.
  De egy társ az életemből nagyon hiányzik.
  Működésbe léptettem a tölcsér elvet, remélem karácsonyig meg lesz a végeredmény.
  Mindenkinek Boldog karácsonyt kívánok!
  Sok sikert!

  Reply
  • Petri Béla 2010. December 1. Wednesday 20:15

   Ibolya!

   Nagyon sok sikert kivánok neked, bárcsak segithetnék.
   Üdv: Béla.

   Reply
 2. Lilith 2010. December 2. Thursday 11:30

  Kedves Ibolya,
  én is így gondolom! Nem vagyunk egyedül, de a társtalanság elszomorító tud lenni, mások a barátok és megint más egy társ, akivel meghitten ünnepelhetsz. Megértelek. A Karácsonnyal az is a baj,- és erről is szólnak filmek -, hogy kirobbantja a felszín alatt húzódó családi feszültségeket: kapkodás, sietség, “jaj minden meglegyen és tökéletes legyen” igénye, no és sokaknál az a fontos, hogy ki tud nagyobb értékű ajándékkal előállni. A mesefilmekben nem kell hinni, a filmekben minden tökéletes, mert a házasságkötéssel érnek véget, mint a mesék, amikor még minden nagyon szép és jó. A munkás hétköznapokban már nehezebb feladatok hárulnak ránk és akkor is egymás mellett kell állnunk és kiállnunk a társunk mellett jóban és rosszban. Ehhez pedig egyre nehezebb társat találni, mert világunk már nem erről szól, hanem pl. a Való világról. Bocsánat, kicsit elfilozofálgattam…

  Reply
 3. Eszter 2010. December 2. Thursday 15:07

  Azt hiszem már nem is vagyok olyan egyedül, hiszen sok hozzám hasonló gondokkal küszködő ember van a világon.

  Reply
 4. Gabor 2010. December 11. Saturday 20:46

  Nálunk mindig is nagy családi ünnep volt a karácsony, ami azzal kezdődött, hogy mindenki megtartotta a maga kis otthoni szentestélyét, aztán összejött a család egy közös helyen, ahol ott voltak a szülök, az unokák, nagyszülők, anyós, após, testvérek.
  Közös vacsora, nagy beszélgetések, viccelődés, és végül fáradtan a haza távozás. Nálunk sok éven át ez jelentette a a karácsonyt, és nem a nagy pénzekért vásárolt ajándékozás.
  Aztán a sors, valami kellemetlen dolgot művelt, mert jött a válásom, és még ugyan abban az évben a testvéremé is, és három szerettünk halál esete is.
  A karácsony elveszítette a varázsát, a „nagycsalád”, pillanatok alatt szétesett, megszűnt és üres lett.
  Most a második ilyen „más” családi karácsony fog következni, és bár nem akarom, eszembe fognak jutni azok az idők, amikor még ott voltunk sokan és vidáman. De ha a sors is úgy akarja mint én, akkor még van rá esély, hogy egy napon ismét „teljes” legyen a család, más társsal, új unokákkal, új apóssal, anyóssal……stb. És boldogsággal, szeretettel!

  Boldog karácsonyt!

  Reply
  • Klarica 2010. December 12. Sunday 06:14

   Szia Gábor!

   Mondhatnám azt is,hogy szinte az én gondolataim irtad le,bennem is ugyanez van.Válások,halálesetek és szét hullott a család.
   Nem vagyok magányos , mert itt vannak a gyermekeim, imádom őket.Ők is viszonozzák azt a szeretet amit tőlem kapnak.
   De egy társ az életemből nagyon hiányzik.
   Az Élet minden területén pozítív gondolkodású vagyok,de bevallom,hogy abban egy kicsit negatív vagyok,mikor arra gondolok,hogy lehet mégis egyszer betoppan az Életembe egy őszíte igaz társ.60 évesen ez már nem is olyan egyszerű.

   Kívánom neked,hogy ne töltsd táars nélkűl az ünnepeket!
   Kellemes Ünnepeket és Egészségben,Szeretetben lévő Boldog Új Évet Kívánok!
   Üdv:Klarica.

   Reply
 5. Gabi 2010. December 14. Tuesday 19:10

  Kedves Mindenki!
  7 éve ,,egyedül,, karácsonyozom, de mégsem magányosan:)vannak nagyon jó barátok, ismerősök:)
  …mégsem szeretem ezt az ünnepet…

  Reply
  • zsuma 2010. December 24. Friday 22:17

   A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.

   2010. december 24. péntek – 22:15 Kedves Gabi! Én is egyedül Karácsonyozom, írd meg az email címedet és küldök Neked egy aranyos kis képet.
   Erre a címre: zsuma48@gmail.com
   Boldog Karácsonyt!!
   Válasz

   Reply
 6. zsuma 2010. December 24. Friday 22:15

  Kedves Gabi! Én is egyedül Karácsonyozom, írd meg az email címedet és küldök Neked egy aranyos kis képet.
  Erre a címre: zsuma48@gmail.com
  Boldog Karácsonyt!!

  Reply
 7. éva 2010. December 27. Monday 16:49

  Üdv mindenkinek!

  40 évesen már nem hiszek abban hogy engem is vár egy megértő ember valahol.

  Reply
  • Randi Andi 2010. December 27. Monday 16:51

   Már elnézést, de ne bolondozz! 🙂 40 évesen még nagyon is fiatal vagy. 60 éves társkeresők találják meg a párjukat miután kicsit alakítottak a gondolkodásukon és a társkeresési módszereiken a segítségemmel! (Lásd a sikersztorik menüpont alatt!)

   Reply
 8. Pingback: Utálom a Valentin-napot!!! | Társkereső Kalauz

  • Ilona 2011. February 13. Sunday 15:06

   A Valentin nap az nem csak a szerelmeseké!!!!!
   Amerikában pl. mindenki választ magának egy “Valentint”, ez lehet a társad, testvéred, barátod, szülőd, gyermeked stb.
   Ez a nap az érzelmekről szól… a szeretetről és a szerelemről…egyaránt!!

   Ilona(Bp.)

   Reply
 9. Dreen 2011. December 23. Friday 07:36

  A tavalyi karácsonynál ez már csak jobb lehet… 🙂

  Sztori: egy évvel ezelőtt nyertem egy kétfős wellnesshétvégét. Azóta sem volt kivel elmenni. Szilveszterig már fel kell használni, különben ugrik a lehetőség, de egyedül semmi értelmét nem láttam ülni a gyönyörű étteremben és látni hogy egyedül vagyok, vagy feküdni a franciaágyban… 🙂

  Úgyhogy odaadtam egy baráti párnak. Legalább ők érezzék jól magukat a két ünnep között.

  Reply
 10. Allalone 2011. December 24. Saturday 18:48

  2011. december 24. Egyedül. Nem vagyok depis, mert 2 hete orbáncfüvezek, pont ezért, hogy ne vágjak eret ma este. Szüleim nincsenek ( illetve van egy gyógyszerfüggő “anyám”, aki 1 évesen eldobott), nagyszüleim neveltek, meghaltak, testvérem nincs, barátaim fele vidéken másik fele külföldön, párom nincs. Szóval teljesen egyedül. Tavaly is ez volt, megfogadtam soha többé egyedül Karácsonyt, erre megint…
  Van egy kutyám.
  Ami viszont fáj, hogy a legjobb barátaim továbbküldős emailben kívántak boldog karácsonyt…hát szuper, köszönöm…
  Ilyenkor depi nélkül is felmerül az emberben a kérdés: miért érdemes így élni? Őszintén? Semmiért.
  De a gépezet megy tovább.

  Reply
  • Valéria 2011. December 24. Saturday 19:56

   Ne gondolkozzál ilyen hülyeségeken mint érvágás. Sokkal jobb egyedül lenni,mint egy pasi hülye kívánságait lesni, karácsonyi vacsoráról, egyebekről. Én kicsit öregebb lehetek, mint Te és borzasztó rosszul viseltem az egyedüllétet.
   Azóta kétszer is elmentem színházba egyedül és nem dőlt össze a világ. Karácsonykor sem fog, pont olyan nap mint a többi. A barátait pedig maga válogatja meg az ember. Úgy látszik rosszul választottál, vagy nincs fantáziájuk, a továbbküldős emil miatt.
   A barátaimnak én képeslapot küldtem, egy vagyonba került a postaköltség is. Egy képeslap jött vissza, egy sms, két személyes emil és egy telefon.Magától csak a volt férjemnek jutott eszébe farizeuskodni az áldott karácsonnyal, azt is e-mail-ben.
   Azt mondom Neked ne keseregj, vidd le a kutyát, vegyél egy vidám könyvet, vagy keress valami nézhetőt a tévén és érezd jól magad. Boldog karácsonyt!
   Vali

   Reply
  • Dreen 2011. December 24. Saturday 19:58

   … Két javaslat:
   1. Aludd át
   2. Rengeteg jó film van megy a tévében. Felvevő be, addig nézd a másikat. 😉

   Az alkohol hatása, hogy eltompítja a tudatot, ezért nem konfrontálódunk érzésekkel, érzelmekkel. A filmek ugyanúgy képes megoldani ezt, csak figyelemelvonással, káros hatás nélkül.

   Reply
  • You're not alone 2012. January 4. Wednesday 19:16

   Szia!
   Abszolút együtt tudok érezni Veled, mert én is pont kilábalófélben vagyok egy depresszióból, amiből rengeteget tanultam. Ha gondolod, szívesen megosztom Veled az eddigi tapasztalataimat.
   Nem is hinnéd, mennyien vannak Hozzád hasonló helyzetben (sokan fel sem ismerik, hogy mi bajuk, vagy kifelé nem mutatják).
   Élni mindenképpen érdemes, még ha most nem is látsz erre túl sok okot. Mert ahogy Andi is írja, nem tudhatod, milyen lesz a következő karácsonyod… ki tudja, mit hoz a jövő 🙂
   Amikor az ember lehangolt, nagyon irracionális a gondolkodása, és beletelik egy időbe, amíg ki tudsz lépni ebből az állapotból. Vannak jobb periódusok (akkor kell cselekedni), és rosszabbak, amik, ha szerencséd van, egyre rövidebb ideig tartanak. Szóval fel a fejjel!
   (a Többiektől pedig elnézést, hogy eltértem a témától).

   Reply
 11. Dreen 2011. December 24. Saturday 20:01

  Ja, ajánlom mindenki figyelmébe (látta már vagy sem) az Igazából szerelem című filmet. Alapirodalom és nagyon felemelő. 🙂

  Vetítik:
  M1: Kedd (December 27.) 21:00
  VIASAT3: Hétfő (December 26.) 21:15
  VIASAT3: Kedd (December 27.)13:40

  Reply
 12. Gabor 2011. December 25. Sunday 00:37

  Elolvastam a tavaly ilyenkor beírásomat. (dec-11) Azóta semmi nem változott, talán egy kicsit rosszabb is lett.

  Reply
  • kajak 2012. January 3. Tuesday 13:05

   😀

   Reply
 13. Dreen 2011. December 28. Wednesday 19:01

  Vers mindenkinek:

  Az utcalámpa is magányos.
  Kvantumokat szór bezárt ablakomra.
  Társat is ha kívánna magához,
  fénye száraz kóróba kapaszkodna.

  Néptelen, sötét utcajárdán
  sejlik fel egy karcsú fehér alak.
  Ékesen, a föld felett járván
  vállfodrai villón világítanak.

  Megszólítalak, Fehér Angyal!
  Oly sötét sivatag idebent e lak,
  lépj be hozzám e fenyőgallyal,
  melynek egyetlen dísze vagy.

  /Varga Tibor: Fehér Angyal
  2011. Karácsony este/

  Reply

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.