06 Sep

Rengetegszer hallom ezt: “úgy bánt velem a volt párom, mint egy lábtörlővel.” A lábtörlő-állapot után újra felépíteni magunkat pedig nem kis feladat. Jobb tehát megelőzni a lábtörlő-szindróma kialakulását.

Lábtörlő-szindróma: Az az állapot, amikor az irreálisan alacsony önértékelésed miatt hagyod, hogy úgy bánjanak veled, mint egy lábtörlővel. A “te jó ég, csak el ne veszítsem, úgysem kapok jobbat” pánik miatt erődön felül próbálsz küzdeni a nem működő kapcsolatodért, ahelyett, hogy elengednéd. Teljesen átadod a kontrollt a másik félnek, aki ezzel szépen vissza is él, és csak tovább döngöli az önbizalmadat a földbe. Úgy érzed, akármit is teszel, az sosem elég. A másik egója hízik, hiszen van egy ember akivel azt csinál, amit akar, a tiéd pedig összezsugorodik. Elveszíted a ragyogásodat, a fényedet, a másik pedig fölényesen csak annyit mond: “megbánod, ha elhagysz!”.

Ismerős állapot? Hogy honnan ismerem ezt ennyire jól? Hát onnan, hogy én is voltam lábtörlő… 🙂 Az ebből az állapotból való kikecmergésből születtek az online és offline tanfolyam érzelmi fitnesz részei…

Lábtörlő-lét

Persze, a lábtörlő-szindróma rengeteg állapotot mutathat: az enyhébb esetekben csak megtépázza az önbizalmadat egy kapcsolat, és teljesen kilúgozva hagy ott a padlón, aztán meg érzelmi fitneszkedhetsz hónapokig, hogy helyreállítsd magad. A súlyosabb esetekben évekig tarthat, a párod nem vállal fel, szóban megaláz, és aztán persze ott a legdurvább változat, amikor lelkileg, anyagilag kihasznál, sőt, tettlegességig is fajulnak a dolgok. (Figyelem! A fizikai agressziót majd minden esetben szóbeli agresszió előzi meg. Ha nőként a párod szóban megaláz, beszólogat, veszekszik veled, számíthatsz arra, hogy nem fognak itt megállni a dolgok. Ha úgy érzed, személyesen érint ez a téma, ajánlom figyelmedbe ezt a kiadványt!) A férfiakból is nagyszerű lábtörlők válhatnak – viccesebb megnevezéssel ők a papucs-állatkák. A valóságban azonban sokkal kevésbé humoros ez a létforma, és rengeteg férfival találkozom, akit durván kihasználtak, kiszipolyoztak aztán pedig eldobtak, mint valami használt papírzsebkendőt.

Külső szemmel persze könnyű megmondani, hogy valaki épp sodródik bele a lábtörlő-létbe, viszont ha benne vagy, sokszor észre sem veszed, ahogy szépen lassan, napról napra kikezdi az önbizalmadat egy kapcsolat, és ahelyett, hogy gazdagítaná az életedet, inkább elvesz belőle.

Lábtörlő és önbizalomhiány

Az, hogy kiből lehet lábtörlőt csinálni, attól függ, hogy az illetőnek mennyire van rendben az önértékelése. Például, ha neki nem tetsző állapot/helyzet áll fent, tudja-e azt mondani, hogy “na jó, elmész te a francba…”, és mindezt olyan meggyőződéssel, hogy ha a másik ténylegesen lelép, ne rohanjon a maradék méltóságát is eldobva, fejvesztve utána.

Pólófelirat: gyógyulófélben lévő lábtörlő

Melyek az önbizalomhiány és a helytelen önértékelés következményei, ami a társkeresést és párkapcsolatokat illeti?

1. “Saját szint alatti” partner választása.

Nagyjából minden reális önértékeléssel bíró ember meg tudja állapítani, hogy mik az értékei, ki illik hozzá. Nem titok, hogy a legtöbb ember a saját társadalmi-kulturális-gazdasági szintjéről szokott párt választani. Ha a saját szintjénél jóval alacsonyabb szinten lévőt választ, akkor szinte elkerülhetetlenek a konfliktusok. Az alacsonyabb szinten lévő érzi, hogy a másik nem illik hozzá, és ezt általában azzal kompenzálja, hogy próbálja lehúzni magához a párját. Módszeresen teszi tönkre az önértékelését. Ismerős?

2. Érzelmileg/fizikailag romboló párkapcsolatok

Ha nincs rendben az önértékelésed, akkor olyan dolgokat is megengedsz a másiknak, amelyek sértőek, és megalázóak. Például eltűröd, hogy nem vállal fel mások előtt, nem mutat be a szüleinek, hagyod, hogy becsméreljen mások előtt, és kimagyarázod neki azt is, ha esetleg idegességében elcsattan egy pofon.

3. Szeretői státusz

Nem vagyok erkölcscsősz, nem fogok belemenni etikai és morális elemzésekbe. Tudom, hogy az ember esendő, pláne, ha szerelmes, és az merjen ítélkezni, aki még sohasem követett el hibákat – de inkább az se. Ugyanakkor ha képtelen vagy tanulni a hibáidból és évek óta csak szeretői kapcsolatokban vagy, ahol arra vársz, hogy vajon mikor lép le végre a másik, akkor ott bizony komoly gondok vannak. Megérdemled, hogy saját párod legyen, egy egész ember, aki veled tölti a szabadidejét és felvállal mások előtt is. Minél tovább vagy benne egy viszonyban, annál kisebb a valószínűsége, hogy a másik otthagyja a “hivatalos” párját – túl kényelmes neki a helyzet ahhoz, hogy ezt tegye.

4. Folyamatos féltékenykedés

Ha nincsen szilárd önértékelésed nem hiszel magadban, akkor azt sem leszel képes elfogadni, hogy valakinek csak Te kellesz. Elkezdesz gyanakodni, hogy vajon mit ehet rajtad, ha egyszer Te úgy érzed, hogy egy értéktelen, unalmas kis senki vagy. A gyanakodásból féltékenykedés lesz, a féltékenykedésből veszekedés, a veszekedésből pedig egy borzalmas párkapcsolat, aminek aztán hamar vége is szakad.

Magadra ismertél? Mit lehet tenni?

Ha magadra ismertél a fentiekből és felfedezted magadon is a lábtörlő-szindróma tüneteit, akkor itt az ideje, hogy eldöntsd: a következő párkapcsolatodban is ugyanezt a szerepet szeretnéd-e betölteni. Ha nem, akkor van egy rossz hírem: ha évek óta hagytad, hogy lábtörlőt csináljanak belőled, akkor bizony nem két perc lesz ebből kikeveredni, és komoly munkát igényel. Nem lesz elég egy-két jó tanács, trükk és hasonlók: ez bizony munka amit nem lehet megúszni. Újra fel kell építened önmagadat. Ehhez próbálok Neked minél több segítséget adni itt a Szabad Vagyok Program keretében. Tudom, hogy nem könnyű végigcsinálni sok párkapcsolati csalódás után ezt az utat, de hidd el, megéri!

Te hogyan keveredtél ki a lábtörlő-szindrómából? Írd meg és segítsd a többieket a történeteddel!

271 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.