02 Oct
Társkeresés és oroszlánszelídítés

Ha lemaradtál volna róla: a szeptember 30-i Társkereső Műhely az önbizalomról, önmagunk építéséről szólt. Vendégünk Vidi Rita a sikeres nők tanácsadójaként maga is egy sikertörténet, ami a társkeresést illeti: ő is online társkeresőn találta meg a férjét. Természetesen a szokásos beszélgetésen kívül gyakorlatok is voltak, illetve egy ici-pici elmélet. Külön örömöm volt számomra, hogy 3 “régi” arcot is viszontláttam a Műhelyen.

Hogy aki lemaradt, az se maradjon ki teljesen a jóból, következzen egy kis elmélet az önbecsülésről és a visszajelzésekről.

A tudatalattid egy oroszlán

Nemrég egy nagyon érdekes hasonlatra bukkantam az önbecsüléssel kapcsolatban. Ezek szerint az önbecsülésünk gyökere valahol mélyen a tudatalattinkban van, ahol rengeteg érzelem és attitűd formálja. A tudatalatti olyan, mint egy oroszlán, tudatos énünk pedig az oroszlánszelídítő.

“Mint minden állatnak, az oroszlánnak is rendszeres és helyes táplálékra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Ha valaki megdicsér minket, akkor eteti az oroszlánunkat – néha jó táplálékot ad számára, amely segíti őt a növekedésben, máskor viszont egészségtelen táplálékot, ami árt neki.” (Neale, Wilson)

Ezt a táplálékot nem csak a külvilág biztosítja, hanem mi magunk is. Minden egyes alkalommal, amikor belül dicsérjük magunkat, az önbecsülésünk nő. Ugyanígy, minden egyes alkalommal, amikor ócsároljuk, becsméreljük magunkat, önbecsülésünk csökken.  Gyakran észre sem vesszük, hogy szidjuk magunkat, ezzel automatikusan rombolva saját önértékelésünket.

A társkeresés hatása az önbecsülésre

Idomítsd az oroszlánt!

A társkeresés egy különösen kényes terület, hiszen a megszokott életünkből kilépve új emberekkel keressük a kapcsolatot, így újfajta visszajelzéseket kapunk másoktól és újfajta visszajelzéseket adunk saját magunknak is. Ahhoz, hogy ennek kitedd magad, nagy bátorságra van szükség, és nem lehet már az elején úgy nekiindulni, hogy “úgysem fog sikerülni”. Ugyanakkor fel kell vértezned magad és tudnod kell kezelned az esetleges negatív visszajelzéseket is, hogy el tudd kerülni az esetleges sérüléseket.

Miközben az online társkeresőket használod, vagy randikra mész,  figyeld meg, milyen visszajelzéseket kapsz, és milyen visszajelzéseket adsz magadnak (és a másiknak). A visszajelzéseknek négy fajtája van.

1. Feltétel nélküli negatív visszajelzés

Ez az a típusú kritika, amikor Téged, mint személyt teljes egészében elutasít és kritizál a másik. Ez az, amikor azt mondják, hogy “hülye vagy”, “micsoda barom”, “borzalmas alak”. Ez hat a legkárosabban az önbecsülésre, hiszen ez a totális visszautasítás. Sajnos sok társkereső magával szemben is rendszeresen alkalmazza: “nem vagyok jó nő”, “rossz pasi vagyok”. Természetesen szerencsétlen oroszlánunk súlyos sérüléseket kap ettől az “étrendtől”, és meg is vadul tőle ezért fontos, hogy ne ezzel etessük.

A feltétel nélküli negatív visszajelzést teljes egészében el kell utasítani és nem szabad senkitől sem eltűrni (magunktól meg pláne).

Minden emberben van valamilyen érték, és kizárt, hogy aki ilyen kritikát ad, elég jól ismer ahhoz, hogy megállapíthassa, benned aztán semmi sincsen. Az ilyen kritikát adó emberrel minden kapcsolatot meg kell szakítani, hiszen láthatóan azon élvezkedik, hogy magasabbrendű pozícióba képzeli magát. Sokan a saját egójukat építik azzal, hogy másokat alacsonyítanak le a “beszólásokkal”.

2. Feltételhez kötött negatív visszajelzés

Ez az a típusú visszajelzés, amely bár fájdalmas, de a legtöbbet lehet tanulni belőle. A feltételhez kötött negatív visszajelzés a cselekedeteidre vonatkozó negatív visszacsatolás. “Az előadásod jobb lett volna, ha…” Ezek a visszajelzések, bár segítő szándékúak, mégis fájóak lehetnek, ezért sokan inkább személyes sértésnek veszik őket, mintsem elgondolkozzanak a visszajelzés valóságtartalmán, és esetleg aszerint változtassanak magukon a jövőben. Nagyon nehéz elfogadni a kritikát, ez folyamatos gyakorlást igényel.

3. Feltételhez kötött pozitív visszajelzés

Ez nem más, mint a cselekedeteidre vonatkozó dicséret. “Ezt a dolgot nagyon jól csináltad, mert…” Építő jellegű visszajelzés, amit a legkönnyebb elfogadnunk, valamit jól csináltunk és ezt elismerték.

4. Feltétel nélküli pozitív visszajelzés

Ez az oroszlán legnagyobb kalória és tápértéktartalmú eledele! Nem más, mint személyednek szóló pozitív visszajelzés, amely nincsen semmiféle feltételhez kötve. Tehát egy az egyben elfogad a másik. “Szeretem a lelkesedésed és az energiádat.” Furcsa, hogy a feltétel nélküli pozitív visszajelzéseket a legtöbben egyáltalán nem tudjuk kezelni, sőt, visszautasítjuk őket. Bizonyára ismered a “te milyen csinos vagy! – Áááá, most híztam 5 kilót, úgy nézek ki, mint egy tehén” – típusú tipikus női párbeszédet. Akinek nincsen rendben az önbecsülése, az ezeket általában nehezen fogadja, pedig a legfontosabb az önértékelés és az önbecsülés növelésének szempontjából ezt a típusú visszajelzést megtanulni befogadni, sőt, magunknak is folyamatosan adni. És ami még fontosabb: másoknak is.

Házi feladat

Gondold végig, hogy társkeresés közben a fenti visszajelzések közül levelezés vagy randi alatt melyek azok, amelyeket kapni szoktál, milyen pozitívumaidat (esetleg negatívumaidat) szokták kiemelni. Milyen típusú visszajelzéseket adsz Te a másik felé? Adsz elég pozitív visszajelzést? Kezdd el gyakorolni a feltétel nélküli pozitív visszajelzéseket ismerőseiden, barátaidon, kollégáidon. Hogyan reagálnak rá?

A következő Társkereső Műhely dátuma: október 12, kedd, 18:00
Téma:
“Társkeresés a másik szemszögéből”.

Ide már nemcsak nőket, hanem férfiakat is szeretettel várok! További részleteket ide kattintva tudhatsz meg!


(elméleti háttér forrása: Érzelmi Intelligencia Coaching)

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.