16 Dec
Önismeret és szeretetnyelvek

Egyik tanfolyamunkon Jakab Gyöngyi önismereti és nőismereti tréner vezetésével Identity játékot játszottunk..

Minden csoport más szín

Minden csoportot más színnel lehetne lefesteni” – mondja Gyöngyi, és valóban igaz, hogy minden alkalommal más témán van a hangsúly. Az a “csoda” azonban minden alkalommal megtörténik, hogy a kezdeti feszengős, csendes hangulat körülbelül egy óra elteltével oldott, nyitott légkörré válik sok-sok nevetéssel.

Identity játék a Társkereső Műhelyen

Identity játék a Társkereső Műhelyen

Műhelyeink és egyéb foglalkozásaink ideálisak arra, hogy gyakorold az idegen társaságban való megszólalást, és ne legyen lámpalázad, ha el kell mondanod a véleményedet és a gondolataidat. Ezenkívül mindenki visz is haza valamit – egy jó gondolatot, vagy további teendőket önfejlesztés terén.

Mik azok a szeretetnyelvek?

Hogy azok se maradjanak ki teljesen, akiknek nem volt lehetőségük eljönni, ezért az egyik Műhely után készítettem egy gyors interjút Gyöngyivel arról, hogy mik is azok a szeretetnyelvek és miért olyan fontos megismerni őket. A Műhely után, 9-kor készült a beszélgetés – kicsit fáradtak voltunk de azt hiszem érezhetitek a hangunkból, hogy jó kis estén vagyunk túl. Az apróbb bakikat nézzétek el nekünk! 🙂 Jövőre is lesz Identity játék!

Kattints a lejátszóra és hallgasd meg a beszélgetést (kb 5 perc –  kevesebb, mint egy kávészünet :-).


Neked mi a szeretetnyelved? Mi okoz neked örömet? Szavazz a számodra legfontosabbra!

Kíváncsian várom a véleményeteket a beszélgetésről és a szeretetnyelvekről!


62 Comments

 1. Zsóka 2010. December 16. Thursday 13:22

  Én is köszönöm a leveleidet nagyon szeretem olvasni sokat tanultam eddig is belöle ZSÓKA

  Reply
  • Edit 2010. December 17. Friday 08:55

   Köszönöm.Nekem már kettő férfiú is érdeklődik utánam nem tudok választani.majd karácsonykor eldöntöm. ennyi elég volt segitségnek.minden jót.

   Reply
 2. klára 2010. December 16. Thursday 13:27

  Én is köszönöm a leveleid, sok hasznos dolgot tanultam meg,jó volt olvasni. Klára

  Reply
 3. Gábor 2010. December 16. Thursday 13:36

  Biztos jó lehet egy – egy ilyen összejövetel, mit állában az összejövetelek nagy része, ahol egyszerre lehetünk hallgatók, megfigyelők, és előadok, szereplők.
  Van aki könnyen el tudja érni, hogy rá figyeljenek, van akinek ez nehezem megy, már pedig remek érzés az, amikor látjuk, hogy figyelnek a közlendőnkre, netán még érdekesnek is találják azt. Ez egy fajta pozitív visszajelzés, és az ez mindig jól esik annak, akit kitüntetnek a többiek a figyelműkkel.

  Személy szerint, így, ebben a formában még nem hallottam, hogy : „szeretett nyelv”, de érdekes megfogalmazás. Erről az jut eszembe, hogy mi van akkor, ha valaki alig, vagy csak nagyon keveset kap abból, amit a „szeretet nyelve” szerint igényelne.
  Bár a kategóriák szét vannak választva, én azért megjegyezném, hogy a dicséret, a testi érintés, együtt töltött idő, eléggé össze tudnak függni.
  Mit ér a dicséret, ha sosincs velem?
  Mit ér a sok együtt eltöltött idő, ha nem rám figyel, csak a magáét mondja?
  Mit ér a sok érintés, az ölelés, ha azt unottan, közönyösen teszi?
  Tudom, most kicsit sarkítottam a dolgokon, de ezek összefüggenek egymással.

  Reply
  • Randi Andi 2010. December 16. Thursday 14:50

   Szia Gábor!

   Részletesebben is fogunk foglalkozni a szeretetnyelvekkel, vedd úgy, hogy ez volt a bevezető 🙂

   Reply
  • Baba 2010. December 16. Thursday 17:36

   Én Gáborral értek egyet.
   Ezek nagyon is összefüggnek egymással!

   Reply
  • lovatlan herceg 2010. December 16. Thursday 23:16

   Bocsánat a közhelyért: minden személyiség más és más. Mindenkihez van kulcs – de nem gondolhatod azt, hogy mindenkihez ugyanaz a kulcs vezet. Kinek ez fontos, kinek az; ami az egyiknek megnyitja a szívét, a másikat őrületbe kergeti. Karácsony jön: van, akinek az ajándék a fontos, van, akinek az együttlét. Van, akinek az ajándék ténye fontos, van, akinek az ajándék milyensége (nemcsak párkapcsolatban természetesen). Az, hogy “minden fontos”, azt jelenti, hogy semmi sem fontos. Ha mindenkit szeretsz, valójában senkit sem szeretsz igazán.

   Ugyanez igaz a szeretet kifejezésére és a szeretetigényre is. Egy példa: mit választanál, hogyan ébresszen kedvesed egy vasárnap reggelen? Ágyba hozza a reggelit: friss kávét, narancslét, kalácsot, mellé a kedvenc magazinodat? Vagy teljes figyelemmel töltsön veled egy órát, hogy a gondolataidat, érzéseidet, terveidet, bánataidat megbeszéljétek? Vagy bújjon hozzád és öleljen szorosan mozdulatlanul? (Nehogy azt mondd, hogy így, ebben a sorrendben! 🙂 Mindhármat nem lehet!
   Ugye sikerült választani?

   Más példa: mindenkinek van egy fizikai intim szférája, az a tér, amely a sajátja, és ha azon belül fizikailag (testileg) megjelenik valaki, az kellemetlen. Csakhogy e térigény rendkívül különböző! Van, aki számára 2 méter már túl közel van, míg mást az egymáshoz érő kéz vagy láb sem zavar. Van, aki a járműveken viszolyogva ül le vagy le sem ül a más által melegen hagyott helyre, míg másnak a tömegben kénytelenül hozzá simulók testmelege jó érzés. Van, aki a másik megérintését olyan kommunikációs eszközként használja, hogy észre sem veszi, ha ezt teszi, míg másnak egy a vállára helyezett kéz már szexuális zaklatás. Magyarul: valakiben jó érzést kelt, ha megérinted és vágyik rá, míg másban hátralépést vált ki, vagy legalábbis kelletlenül engedi (mert “úgy illik”), miközben a hátán feláll szőr.

   Különben is egy párkapcsolatban elsődleges dolgod a párod vágyait kielégíteni, és nem a saját fejed, saját ösztöneid, saját kívánságaid alapján azt tenni vele, amit te szeretnél, hogy ő tegyen veled. Szerencse, ha a szeretet-nyelvetek közös, vagy legalább közel áll! De ha mondjuk párod hazaér, és te nyomban ráveted magad, mondván egy hatalmas ölelés-csókolózás-szeretkezésre éhezel, miközben ő elmondaná, hogy kibékült a kollégájával, összeveszett a testvérével, elő akarják léptetni, és épp most találta meg a legcsodálatosabb szőnyeget vagy az ideális nyaralást kettőtök számára – akkor te nem az ő igényét, hanem a sajátodat elégítetted ki. Így ő azt érzi, hogy meg se hallgatod őt, nem is figyelsz oda rá, csak a szexet akarod tőle, te meg azt érzed, hogy nem teljes odaadással van veled, talán még féltékeny is leszel rá ok nélkül. Míg ha meghallgatod és együtt bánkódsz vagy örülsz vele, ettől úgy feloldódik, mint titkos vágyaidban.

   Hát ez a szeret-nyelvek különbözősége. Amitől egy kapcsolat mennyei vagy pokoli is lehet.

   Reply
   • Gesztenyécske 2010. December 20. Monday 12:44

    Hát…kedves “Lovatlan herceg”, lenyűgöztél, és maximálisan egyetértek Veled.
    Köszönöm, hogy megfogalmaztad azt, amire én még nem voltam képes, csak magamban, magamnak.

    Köszönöm: Éva

    Reply
    • lovatlan herceg 2010. December 23. Thursday 03:59

     🙂

     Reply
   • Napradyne 2011. June 29. Wednesday 14:19

    A megoldás egyszerű: Jól megölelgetni a másikat, majd megkérdezni: drágám, mi történt veled a munkahelyeden? Aztán jöhet a szex:)))

    Mert ha a párodnak viszont arra van igénye, hogy érj hozzá amennyit csak lehet, akkor miközben elmeséled, mi történt veled, nem árt ezt hozzá bújva tenni, hogy az ő szeretet-tankja is megteljék, és a tiéd is.

    Reply
  • Zita 2010. December 18. Saturday 17:40

   Kedves Gábor!

   Soraid olvasva elgondolkodtam. Igazából azt hiszem egyet értek veled mindenképpen. Egy éve élek egyedül, és nem könnyű időnként az ismerkedés első botladozásaiban, nem félre érteni a jeleket amit a másik ember küld felénk. Ahogyan önmagára talál az ember az egyedül létben, talán az igényeit is jobban megtudja fogalmazni, és önkéntelenül is beleszövi a vágyait, még akkor is ha realista típus. Ezek a “nyelvek” összefüggnek, és egészséges, ha nem csak egy forma van ami örömet okoz, nekünk, és amire igényünk van. Viszont talán, még ideálisabb, ha minden egy csillagzat alatt áll össze. Hiszen mind két fél számára elégedettséget adó minőségben, odafigyeléssel, érintéssel, tartalommal telnek meg a mindennapok. 🙂
   Kellemes ünnepeket.

   Reply
 4. Ilona 2010. December 16. Thursday 14:03

  Egyetértek Gáborral, mind az öt nagyon fontos. Az előfordulhat, hogy valakinek valamelyik kifejezésmód extrán fontos, de ha a többit bem kapja meg, akkor az az egy sem fogja boldoggá tenni.

  Reply
  • Katalin 2010. December 17. Friday 12:01

   Ez a mondat a legigazabb, szerintem:
   a különböző helyzetekben a különböző szeretnyelv működik. De ugye a kivételek erősítik a szabályt. Ebből persze következik az is, hogy valamennyire meg kell ismerni a másikat ! Randira fel, vagy inkább mindenki találja meg azt a személyt, akivel boldog lesz !

   Reply
  • Napradyne 2011. June 29. Wednesday 14:20

   Garry Chapmennak van egy könyve: Egymásra hangolva – az öt szeretet-nyelv a házasságban

   Ott elég jól leírja, hogy mindenkinek van egy szeretet-anyanyelve, amit nagyon fontos felismerni. Sokszor a kihűlő házasságot csupán ezzel meg lehet menteni, és újra megtölteni élettel.

   Reply
 5. Piroska 2010. December 16. Thursday 14:30

  Igen, bennem is felmerült a dolog,hogy mi van akkor,ha ez a szeretetnyelv csak egy oldalú. Hogyan tanítsuk meg párunknak úgy, hogy Ő szinte észre se vegye? 🙂

  Reply
 6. Laci 2010. December 16. Thursday 14:46

  Köszönöm leveleidet,melyből sokat tanultam még mindig.

  Reply
 7. Judit 2010. December 16. Thursday 15:01

  Kellemes Ünnepeket kívánok mindenkinek!

  A fenti öt szeretetnyelv, csak akkor működik, ha igazán szeretjük és tiszteljük egymást, figyelünk egymásra és mi is boldogok vagyunk, ha örömöt okozunk annak akit szeretünk!!
  Én így éltem 42 évig tartó boldog házasságban. Négy éve elvesztettem a férjem, most az éltet, hogy van mire emlékeznem!

  Reply
 8. MagdiLukács Sándorné 2010. December 16. Thursday 15:09

  Kedves Andi! Lehet, hogy most azt mondod, hogy “ejnye-belynye” de én csak fizikailag vagyok túlkoros, mert lélekben Veletek “száguldok”, az én koromban úgy érzem ízléstelen dolog lenne a sok fiatal között megjelennem. Szeretem és tisztelem azokat a fiatalokat – akik arra érdemesek – de én csak megköszönöm fáradozásaidat, mindig elolvasom-.Puszillak, köszönöm Magdi néni

  Reply
  • Randi Andi 2010. December 16. Thursday 15:11

   Kedves Magdi!

   Hány éves vagy? A Műhelyen 27-től 67-ig voltak eddig résztvevők 🙂

   Reply
 9. Ibolya 2010. December 16. Thursday 15:55

  Drága Andrea !

  Köszönöm, hogy gondoltál rám. Most nem tudok
  elmenni ebben az évben hozzád, de igérem, hogy a következő összejövetelen ott leszek.
  Jó volt ez az 5 perces szeretetnyelv lecke.Mind az öt elv nagyon fontos, de nekem
  az érintést és a simogatást nem pótolja
  semmi.Én ebből tudok csak töltődni,ilyenkor nyugszik meg a lelkem és áll helyre a világ.
  Részemre nincs az a drága ajándék,mely
  az ölelést kiváltaná.
  Tudod ezzel az a probléma, hogy
  a férfiak el sem hiszik,hogy van ilyen nő,
  hogy félre teszi az ajándékot egy ölelésért,vagy csókért,simogatásért.
  Először nem hisznek nekem,azt hiszik, hogy
  ez csak szerep.

  Még egyszer köszönöm, hogy gondoltál rám.
  Kivánok neked nagyon békés és szeretetben
  gazdag karácsonyi ünnepeket.

  Ibolya

  Reply
  • Gábor 2010. December 16. Thursday 16:24

   Örülök, hogy így gondolod! Szuper! 🙂
   Nálam, egy kapcsolatban alapszabály, hogy öleléssel búcsúzunk, és öleléssel fogadjuk egymást. Ez a legkevesebb! ( Pedig férfi vagyok.)

   Sajnos sok nőt az anyagi javak jobban érdekelnek, de ezzel nem szeretnék általánosítani.

   Reply
 10. Pusztai Bencsik Zsóka 2010. December 16. Thursday 16:15

  Kedves Andi !
  Nagyon köszönöm az eddigi ismereteket, és előre köszönöm a jövőben nyújtott segítséget is,

  Kívánok Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet !
  Szeretettel Zsóka

  Reply
 11. Szabóné Szalczinger Klára 2010. December 16. Thursday 17:05

  Szia Kedves Andrea!

  Köszönöm, hogy meghívtál, de sajnos nem tudok elmenni. Nagyon köszike az eddigi leveleidet. Sikerült általuk sok új, és hasznos információhoz jutnom. Kellemes karácsonyi ünnepeket, és eredményekben gazdag boldog Új esztendőt kívánok!
  Üdvözlettel: Klári

  Reply
 12. Bojcsukné Ilona 2010. December 16. Thursday 17:19

  Kedves Andi! Köszönöm, hogy gondoltál rám és velem is megosztottad az interjut. Én is azon a véleményen vagyok, hogy ezek a megállapitások szorosan összetartoznak.,és igy teljes az összhag vagyis ettől müködik jól egy kapcsolat. Bizony ezekért tenni kell mindkét félnek . Valóban jó egyilyen felkészülés párkeresés eőtt.Kivánok boldog ünnepeket, amunkáidhoz sok sikeret!Tisztelettel Ilona!

  Reply
 13. Baba 2010. December 16. Thursday 17:47

  Kedves Andi!
  Köszönöm szépen leveleidet. Mindig nagy figyelemmel olvasom, tanulok belőle. Sajnos messze lakom, de remélem egyszer eljutok rendezvényedre.
  Kívánok Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!
  Szeretettel:Baba

  Reply
 14. Orsi 2010. December 16. Thursday 17:55

  Kedves Andi!
  Én nem lehettem veletek ( azt nem mondom, hogy sajnos mert boldogan vagyok itt a gyerekeimmel Dominikában az örök nyárban ) de elolvasok mindent amit írsz és meghallgattam a szeretetnyelvről szóló hanganyagot. Felbecsülhetetlen érték ez sok ember számára. Köszönjük Nektek.Szivből kívánok Nektek boldog
  karácsonyt és egy szebb jobb, eredményesebb Ujesztendőt. : Orsi

  Reply
  • Randi Andi 2010. December 16. Thursday 19:21

   Olvadok az irigységtől 🙂 jó “telelést” neked!

   Reply
 15. Évi 2010. December 16. Thursday 18:02

  Köszön neked, hogy még mindig velem vagy nagyon sokat jelent nekem, tanulok tőled és szeretnék veletek lenni, de az utazást nem tudom vállalni, túl messze vagyunk egymástól! Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok!

  Reply
 16. Gyöngyi 2010. December 16. Thursday 18:17

  Kedves Andi!

  Köszönöm szépen a leveledet és hogy megosztottad velem is a szeretetnyelv 5 elemét.
  Eddig nem párosítottam ily módon ezeket, de valóban mind nagyon fontos és ami a leglényegesebb, hogy a szeretetről szólnak.
  Köszönöm, hogy gondoltál rám is.
  Kellemes karácsonyt és sikeres, boldog új évet kívánok!
  Szeretettel: Gyöngyi

  Reply
 17. Mária 2010. December 16. Thursday 18:28

  Nagyon örültem Ibolya hozzászólásának.Teljesen egyetértek vele.Egy simogatás, egy ölelés többet jelent minden szónál, vagy ajándéknál.Ezzel akkor is ki tudjuk fejezni az érzéseinket, ha nem találjuk a megfelelő szavakat.Soha nem fogom elfelejteni azt az estét, amikor a férjem utoljára megsimogatta a hajamat.Csak egy mosoly, egy érintés emléke…ennyi maradt belöle.
  Köszönöm,az eddigi leveleket, további sikeres munkát kívánok.
  Mária

  Reply
 18. Zsóka 2010. December 16. Thursday 19:08

  Kedves Andi!Köszönöm,hogy megosztottad velem a beszélgetést!
  Számomra nagyon fontos az érintés,a szép szavak-lehetőleg őszinték,egy pillantás,fontos az együtt töltött minőségi idő,ahogy Gyöngyi is említette.
  A volt párom eleinte sok ilyet nyújtott,azután fokozatosan ritkultak ezek a “kedveskedések”.A végén odáig jutottunk,hogy már a születésnapok,évfordulók is “elfelejtődtek”!Nagyon sajnáltam!
  Boldog ünnepeket kívánok!Zsóka

  Reply
 19. Monika 2010. December 16. Thursday 19:19

  Kedves Andi!
  Köszönöm a leveleidet és a híradásaidat, – tartják bennem a lelket, – de én most huzamosabb ideig külföldön vagyok, és nem tudok személyesen elmenni a rendezvényeidre. Ha hazamegyek, remélem sikerül ez is.
  A szeretetnyelv nagyon fontos a párok életében, – én egyetértek Ibolyával, hogy nem az ajándék boldogít, hanem a szeretetteljes ölelés, egy simogatás, egy puszi… Persze az sem boldogít, ha soha nem kapok semmiféle ajándékot tőle, – se karácsonykor, se születés- vagy névnapkor, mert az azt jelenti, hogy nem fordít arra egy minimális figyelmet sem, hogy kikutassa, szeretnék-e valamit, és szeretettel becsomagol egy számomra kedves ajándékot. Itt sem az a lényeges, hogy milyen drága az ajándék, csak az fontos, hogy kiderüljön belőle, hogy nekem akart örömet szerezni vele, és nem “letudni” az ajándékozást valami bóvli vacakkal, amit legfeljebb csak azért nem dobok ki, mert “tőle kaptam”… Fontos a figyelemmel rám fordított idő, az együtt-gondolkodás,az egymás véleményének meghallgatása és az együtt-hallgatás kéz a kézben!
  A különféle fajtájú szeretet-kapcsolatok együtt működnek, – ha jó a kapcsolat, legfeljebb valamelyik erősebben működik az 5 kategória közül. Ha csak egy (alig) működik, vagy egy sem, akkor vége a kapcsolatnak, – mint nekem most…
  Ha tudtok olyan férfit, aki magas szinten műveli ezeket a szeretet-kapcsolatokat, – vagy van köztetek ilyen, – szóljatok, – szabad vagyok, csak már nem egészen fiatal, – lélekben viszont igen, – és ez a fontos!

  Reply
 20. Randi Andi 2010. December 16. Thursday 19:20

  Örülök hogy sokaknak tetszett a hanganyag, jövőre is felveszek majd interjúkat ha ennyire tetszett 🙂

  Reply
 21. Margó 2010. December 16. Thursday 19:31

  Először megköszönöm leveleidet,”leckéidet”.Tanultam belöle sokat.Igaz,társat még nem találtam,de alkalmazom tanácsaidat.A szeretetnyelv nagyon kedves kifejezés.A Gáborral egyetértek .Úgy lenne az igazi ha mind eggyütt működne!De ilyen csak a mesében létezik.Az érintés,ölelés nagyon fontos szinte nélkülözhetetlen egy érzelmeken alapuló kapcsolatban.Nálam az 5 között 1 helyen ez áll.Sok mindent el lehet vele mondani.Eddigi leveleidet mégegyszer köszönöm.A késöbbieket is várom .Üdv.További jó munkát kivánok.

  Reply
 22. Elíz 2010. December 16. Thursday 20:08

  Üdvözlet.
  Szerintem mint minden a világon mindennel összefügg. Szeretetnyelv. . Hm….Érdekes elnevezés. Mintha latin, vagy orosz, vagy bármely idegen megszólalásról beszélnénk. Társkereső oldalon ez elmegy. AZÉRT IS,MERT EZT IS TANULNI KELL.De csak az fáradjon vele és szánjon rá időt, aki valóban kíváncsi a másikra, aki szeretni akarja Őt. Akinek van türelme, kitartása és van elég toleranciája a másikat felfedezni, megismerni. Mindenki csak annyit kap, amennyit ad is.Életemben annyi simogatást és kézcsókot nem kaptam, mint attól a férfitól, aki bűntudatát, a másik nemmel való kapcsolatát akarta evvel leplezni. Szerintem, ha szívből jön mindkét fél részéről bármelyik említett, vagy még nem említett szeretetnyelv, akkor az antennája felfogja azt, s örömmel fogadja. Ha nem, akkor kár erőltetni a kapcsolatot.

  Reply
 23. Ibolya 2010. December 16. Thursday 21:02

  Kedves Mónika !

  Nagyon sajnálom, hogy nem kényeztetnek el
  ajándékokkal. Tudod az sem mindegy, hogy kitől kapsz,vagy hogy mit.
  Volt egy párom, a névnapomon eszébe
  sem jutottam, pedig egy szál virág a mennyekbe repített volna.1 hónap mulva
  megvette nekem a fél virágboltot Tudod
  hol végezte a csokor? Egy katólikus templomban,ahol addig nem is jártam.Akkor már nem tudtam neki örülni.
  A legszebb karácsonyi ajándékom 2 szem szaloncukor volt.Ezzel
  az emberkével egy munkahelyen dolgoztam,külön városba éltünk,foglalt volt,de Ő volt a nagy szerelem.
  Karácsonykor dolgozott,én nem.
  A munkahelyi karácsonfáról ” lopott” nekem
  szaloncukrot,betette az iróasztalom fiókjába,majd hívott telefonon,hogy hol találom.Hétfőn ugy rohantam dolgozni,szinte a lábam törtem – ott
  volt a szaloncukor.Azóta sem örültem igy
  ajándéknak,még aranynak sem.

  Szerettel üdvözöllek: Ibolya

  Reply
  • Monika 2010. December 16. Thursday 23:33

   Kedves Ibolya!
   Köszönöm a válaszodat, és csak azt tudom megerősíteni én is, hogy az ilyen ajándékok az értékesek, mint a két szem szaloncukor, és a névnapon kapott egy szál rózsa, – nem a később odahordott kazal virág. Az ember lánya nem azért vár néha (évente 2-3 alkalom talán nem sok…)ajándékot, hogy érezze a törődést, az odafigyelést, a szeretetet attól a férfitől, akit szeret, és aki esetleg ezzel “viszonozza” a gondoskodást, a szeretetet, a figyelmet, amelyben ő részesül a mi oldalunkról.
   De mint mondtam, nem ez a lényeg, hanem a szeretetnyelv többi fajtáinak az együttes használata, alkalmazása. Ha erre valaki képtelen, akkor önmagát sem képes szeretni, és ennélfogva minket sem… Szeresd felebarátodat,/társadat, feleségedet, férjedet../ – mint tenmagadat! Ez az idézet mindent megmond!
   Minden jót neked, szeretettel: Monika

   Reply
 24. Ági 2010. December 16. Thursday 21:12

  Kedves Andi!
  Köszönet azért is, hogy ezt az utolsó anyagot ugyanúgy mint sok ragyogó ötletedet, a témabeli tudásodat már hónapok óta megosztod velünk.
  Ráadásul nem vagy ép, ahogy mondani szokták, mert mindezt ingyen teszed.
  Remélem, legalább sok, hozzám hasonlóan hálás nő ír Neked.
  Kívánok nagyon kellemes, békés Karácsonyt, a 2011-es évre további sok sikert, többek közt (egoizmusomból eredendően), hogy a hatvan felettieknek is össze tudj hozni egy “randi-partit)!
  Sok szeretettel és köszönettel gondolok Rád. Ági

  Reply
 25. Icus 2010. December 16. Thursday 21:15

  Kedves Gyöngyi,
  örömmel hallottam a hangodat,és amiről
  beszéltél,úgyszintén.

  Én az idén jöttem rá egy kudarc árán,hogy mennyire fontos a szeretetnyelv ismerete.

  Köszönöm neked és randi Andinak a témát.
  Icus a jógatáborból.

  Reply
 26. Tóth Edit 2010. December 16. Thursday 21:38

  Kedves Andi!
  Nagyon köszönöm az eddigi leveleidet, sokat tanultam belőlük. A szeretetnyelv nagyon tetszett. Egy érzelmeken alapuló kapcsolatban nagyon fontos a simogatás, ölelés, összebújás.
  Áldott, boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok:
  Edit

  Reply
 27. Judit 2010. December 16. Thursday 21:57

  Szerintem a legfontosabb, az érintés, az ölelés, és ezt, van aki bevallja, van aki nem, de minden nő számára a meghatározó, aztán jön a többi. Úgy gondolom, hogyha mind az öt megvan, az az a bizonyos “királyfi a fehér lovon’ elmélet, ami ugye a gyakorlatban a legritkábban létezik, azaz a szerelem. Én maximum fekete lovas királyfikkal találkoztam eddig, amit gondolom kitaláltok mit jelent.
  Judit

  Reply
 28. Anna 2010. December 17. Friday 08:13

  Szerintem is mind fontos.Van amikor a dicséret, van amikor a tartalmas együttlét stb. fontos.Lényeg az, hogy érezzük azt, hogy mikor mire van szüksége a másiknak illetve ő tudja-e nekem mikor mire van szükségem. Ha ez jól működik akkor lehet jó egy kapcsolat.
  Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok!

  Reply
 29. Marika47 2010. December 17. Friday 08:29

  Kedves Andi! A hanganyagot meghallgattam, és örülök, hogy mi akik nem lehetünk ott mi ránk is gondolsz. Nagyon szépen köszönök mindent amit értem és másokért teszel önzetlenül. Kívánok neked is és mindenkinek Áldott , Békés Karácsonyt,és sikerekben egészségben gazdag Új Évet.
  Remélem jövőre is velünk leszel, és tanítasz bennünket. A szeretetnyelv maga a
  szeretet amit a másik iránt érzek, és sokféle képen lehet kifejezni ,de legfőképpen oda figyelek a páromra is és mind a ketten jóban rosszban együtt lenni. Sziasztok.

  Reply
 30. Icus 2010. December 17. Friday 08:31

  Kedves Andi,
  Minden eddigi tanításodat nagyon köszönök.

  Végigolvastam ma a hozzászólásokat,és örül
  a lelkem,hogy én,mint “túlkoros”,nem vagyok egyedül a társaságban.
  Veletek száguld a lelkem,mert az fiatal.
  Sok szép szerelmet találjatok,szívből kívánom Mindannyiotoknak.
  Egyszer,talán szeretnék elmenni egy műhelyedre,Andi.
  Szép Karácsonyt,megelégedettet kívánok:
  bizakodva,szeretettel: Icus

  Reply
 31. Sári 2010. December 17. Friday 13:24

  Nagyon találónak tartom a szeretet-nyelv kifejezést. A szeretetet el kell juttatni a szeretett ember felé, és ezt csak akkor fog sikerülni, ha olyan nyelven teszem, amit ő ért. Nagyon álszentnek tartom azokat, akik azt hajtogatják, hogy csak adni, adni, adni a legjobb, nem számít mit kapok, mert csak a gesztus és a szándék a fontos. Attól még senki nem lesz egoista, ha azt mondja, hogy én akkor érzem, hogy szeretnek, ha ezt meg ezt kapom, vagy ezt meg ezt mondják nekem.
  Fontosnak tartom, hogy az emberek tisztában legyenek a szeretet-nyelvvel és tudják használni, mert nagyon sok csalódást és veszekedést lehetne elkerülni. Én is tapasztaltam már, hogy nem mindenki örült úgy az ajándékomnak, mint ahogy arra számítottam, és rám is haragudtak már meg azért, mert nem ugráltam örömömben egy ajándéknak.
  Egy percig sem gondoltam, hogy ez az öt kategória kölcsönösen kizárja egymást, de biztos, hogy van köztük domináns, és még az is lehet, hogy a domináns több kategóriából áll.
  Nem csak a kedvesünket szeretjük, hanem a családtagjainkat, kollégáinkat, szomszédokat, barátokat. Én szeretem, ha a kedvesem ölelget és simogat, de ha ezt egy kolléga próbálná meg, hát biztos, hogy fúria lesz belőlem. Ugyanakkor jól esik, ha a kollégák felköszöntenek a névnapomon, ha karácsonyra kapok néhány szaloncukrot, és én is megteszem ugyanezt.
  Szeretni nem elég, a szeretetet el kell juttatni ahhoz, akit szeretünk és ezt jól kell csinálni.

  Reply
 32. Mária 2010. December 17. Friday 18:40

  Kedves Andi !

  Köszönöm, hogy még mindig gondod van ránk, régebbiekre !
  A szeretetnyelvről már olvastam,nekem a minőségi idő és a simogatás lenne a szeretet nyelvem. Egyenlőre még nincs aki kitalálja.
  Áldott Szent Karácsonyt és egészségben megélt Új évet kívánok mindenkinek! Mária

  Reply
 33. Magdi 2010. December 17. Friday 18:45

  Kedves Andi!

  Köszönöm a szeretetnyelvről való tájékoztatást. Így még soha nem gondoltam át. Az előadás is nagyon tanulságos. Ma megint sok olyan dolgot olvastam, melyeket tudok a jövőben alkalmazni.

  Kellemes ünnepeket kívánok neked:

  Magdi

  Reply
 34. Veronika 2010. December 17. Friday 22:13

  Kedves Andi!

  Furcsa látni az összesítőben, hogy a legtöbben a fizikai érintést jelölték meg. Ennek lehet, hogy van valami jelentése?

  Köszönet az 5 perces mini tréningért. Mostantól én is oda figyelek ezekre az apró jelekre. Ismét tágítottad figyelmemet.

  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

  Veronika

  Reply
 35. Ilona(Ica) 2010. December 18. Saturday 13:53

  Kedves Andi!

  Köszönöm leveled,valamint ez új meglátásod által mindannyiunkból kiváltott ezzel kapcsolatos gondolatokat.
  Nagyon fontos a szeretet-nyelv,de a legfontosabb,bármelyik legyen ezek közül(egyébként szerintem mind fontosak),ahogy már mások is kifejezték hogy megfelelő legyen a sorrend a csomagolás az adott személy igényeinek és természetesen a szeretet formájának megfelelő,őszinte és saját örömünkre is legyen.

  Békés Boldog,Szeretetben gazdag Karácsonyt mindenkinek!

  Reply
 36. Ilona(Ica) 2010. December 18. Saturday 14:10

  Csak most utólag sikerült a hanganyagot is meghallgatnom,amely tanulságos és teljes mértékben fontosnak tartom.
  Egy jó párkapcsolathoz már csak sok szerencse kell,hogy megtaláljuk a megfelelő,hasonlóan gondolkodó társat…

  Reply
 37. mese 2010. December 18. Saturday 18:09

  Végre pozitiv hozzászólásokat olvasok:)
  nagyon jó volt a hanganyag!!! tök jó lehetett a klubb!
  érdemes ezen elgondolkodni, és tök jó “tanács” volt a “kifigyelem a másikat”.
  köszönöm. 🙂

  Reply
 38. Gabor 2010. December 18. Saturday 23:03

  Figyelni egymásra, és látva, hogy mire van szüksége az adott napszakban, és helyzetben, szituációban. (egy jó szóra, egy ölelésre, ajándékra, egy forró kávéra, egy hűsítő italra….stb, avagy ezek kombinációjára).
  Az a legjobb, ha ebben is meg van az összhang, az egyensúly a két fél között.
  Az viszont nagyon rossz, amikor egyoldalúvá válik. Amikor nem figyel ránk a másik, vagy amikor mi nem figyelünk a másikra, mert leköt a karrier, a napi problémák…stb.

  Reply
 39. Julianna61 2010. December 19. Sunday 07:56

  Kedves Andi!
  Köszönöm hogy nem mondtál le rólam, és elküldted a szeretetnyelv minielőadását:)!
  Nagyon tetszett, és őszintén sajnálom, hogy nem voltam ott….
  Érdeklődve olvastam a hozzászólásokat is, mindegyikbe van megszívlelendő!
  Ha kölcsönösen megtudnánk tanulni a másik ember fejével gondolkodni sokkal egyszerűbb lenne az életünk.
  Boldog Karácsonyt igazi meghitt órákat, jó szót, szívből jövő ölelést, kedves ajándékokat kívánok neked.
  A sorstársaimnak is hasonló jókat, és kitartást a párkeresésben.

  Reply
 40. Kata47 2010. December 19. Sunday 09:13

  Kedves Andi! Köszönöm, hogy köztetek lehettem kicsit így virtuálisan is, meghallgatva a hag-anyagot, nagyon sok erőt töltögetsz belém is. Már hónapokban számolgathatom a kapcsolatom idejét, de… Nélküled biztos nem ment volna. Üdvözlettel, Kata47

  Reply
  • Randi Andi 2010. December 20. Monday 08:14

   Kedves Kata47!

   Örülök, hogy írásaimmal segíteni tudtam Neked!

   Egy nagyon boldog új esztendőt kívánok neked!

   Reply
 41. Ilike 2010. December 19. Sunday 18:13

  Szia Andi!
  Mindig örülök, ha küldesz levelet, szívesen olvasom, és a hozzá szóló társakét is mindig végigolvasom. A szeretet – nyelv hanganyag nagyon tetszett, érzi az ember, hogy így kellene élni, de most így megfogalmazva, összegyűjtve mélyebben tudatosul bennem. Férjem halála óta (4 és fél éve), pár hónapja van kapcsolatom, amit leveleidnek is köszönhetek, Ő nem a szavak embere, hanem a tetteké, de erre rá kellett jönnöm. Később mondtam, hogy én mit szeretnék, pl. egy szál virág, egy kis tábla csoki ajándéknak, amit én úgy értékelek, hogy gondolt rám ha levágta a virágot, vagy a pénztárnál eszébe jutott, hogy valamit hozzon.(teljesen külön élünk) A kölcsönös szeretet nyelv a fontos, rájöjjünk, hogy a másik mit szeretne.
  Sajnálom hogy az összejövetelekre nem tudok menni, mivel távol lakom.
  Köszönöm, hogy gondolsz rám, várom leveledet és önzetlen segítségedet.
  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok Neked szeretteid körében.
  Sok szeretettel: Ili

  Reply
  • Randi Andi 2010. December 20. Monday 08:13

   Kedves Ilike!

   Mindig örömmel olvasom, ha valakinek írásaimmal segítettem a sikeres társkeresésben és pártalálásban!

   Sok boldogságot kívánok Neked és párodnak, tanulgassátok egymás szeretetnyelveit 🙂 Karácsony közeledtével különösen aktuális!

   Reply
 42. Ági 50 2010. December 19. Sunday 20:43

  Kedves Andi!
  Köszönettel tartozom Neked,a sok fáradozásodért mit értünk teszel!Sajnos személyesen nem tudok részt venni a távolság miatt.De mindig figyelemmel kísérem,az leadott anyagot,hang anyagot.
  Szeretném Gábor megjegyzését helyeselni!
  Igen a szeretetnyelv 5-pontja nem csak a férfiakra vonatkozik,hanem mi nőkre is.
  Mit értek ez alatt? A nőknek is ugyan úgy
  oda kell figyelni a párjukra,mint a férfiaknak a nőkre!
  Igaz rohanó-romboló az élet!De csak egy életünk van,és nem mindegy milyen minőségben éljük azt.
  Én sajnos harmadik éve maradtam egyedül,de nagyon hiányzik a kedves szó-ölelés,oda figyelés amit az idő múlása sem pótol,úgy érzem!

  Kívánok kellemes Karácsonyi Ünnepeket,és Boldog Új Évet,erőben egészségben:)Ági

  Reply
 43. Helena 2010. December 20. Monday 14:34

  Gary Chapman: Egymásra hangolva (Öt szeretetnyelv a házasságban),akár hangoskönyv formájában is.

  Reply
 44. Judit 2010. December 22. Wednesday 18:50

  Ölelés,együtt töltött idő, szép szavak, picike ajándékok, hogy ezzel is kinyilvánítsuk a párunknak, hogy az eszünkben jár. Szívességként átvállalunk tevékenységeket, hogy egy kis terhet levegyünk a másik válláról? Azt hiszem ezek a fogalmak valaki számára természetesek, s ha magamból indulok ki , van talán olyan időszak is, amikor megfogadjuk, hogy még egyszer nem leszek “hülye”, odaadó, figyelmes. Sajnos a csalódásokból eredhet ez a kijelentés, és az időközönként előforduló egyedüllétbe való
  belenyugvásból.
  Andi! A leveleid éppen ezeken az időszakokon segítenek továbbgurulni,amikor is elhinném, hogy lehet egyedül nekem jobb. Szép karácsonyi ünnepeket mindenkinek!

  Reply
 45. Izabella 2010. December 27. Monday 00:53

  Kedves Andi! Nagyon tetszett az “ötpontos” szeretetnyelv!
  Az igazi CSODA az lenne, ha ezt a leckét sikerülne alkalmazni! Bízom benne!
  Üdv:Izabella

  Reply
 46. Pingback: A boldog emberek 7+1szokása | BoldogságTervezés

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.