15 Aug
Külföldi szerelem vagy óriási átverés?

Munkám során rengeteg történetet hallok. A történetek egy része szomorú, a másik része vidám, ma utóbbi típusból adok közre egyet. De mielőtt még rátérnék magára a történetre, beszéljük egy kicsit arról a témáról, amelyet érint: ez pedig a külföldiekkel való ismerkedés az online társkeresőkön.

“SOS! Külföldi ír nekem online társkeresőn!”

A társkeresők közül sokan merészkednek nemzetközi vizekre, ami az ismerkedést illeti. A Facebookon és az azokhoz tartozó applikációkon keresztül (Are you Interested, Badoo és társai), illetve a nemzetközi társkeresőkön (wayn, match.com, chemistry.com, stb.) nagy eséllyel nem csak honfitársaink, hanem külföldiek is ránk írhatnak. Ez természetesen szerencsés esetben roppant romantikus végkifejlettel is járhat, viszont fel kell hívnom a figyelmét mindenkinek, hogy sok esetben egyáltalán nem a romantika a mozgatórugója ezeknek a megkereséseknek.
Te hogyan kezeled a szakítás utáni depressziódat? Vannak tuti receptjeid? Írd meg!

hSzeretnél minél hamarabb meggyógyulni és újrakezdeni szakítás után? Neked készült a 30 napos gyógyító Újratervezés szakítás után online program! Kattints a részletekért! >>>

A háttérben sokkal prózaibb okok állhatnak: könnyű pénz- és vízumszerzés. Ezek a külföldi “kalandorok” annyira ügyesek, hogy több társkeresőmtől hallottam, hogy azok már majdnem utalták a pénzt repjegyre, csak hogy idejöhessen látogatóba a külföldi kedves. A profibbak az egész családjukat bevonják, így Skype-on “győződhet” meg a magyar társkereső arról, hogy a románcot az egész család támogatja. Írni pedig fantasztikusan tudnak (egy-két esetben nagyon tört magyarsággal vagy angolsággal ugyan), és könnyen elhitetik a másik féllel, hogy szerelmük őszinte és töretlen. A magyar társkereső pedig – főleg ha már régóta keres és itthon csak a visszautasításokat kapta – könnyen elhiszi, mert EL AKARJA HINNI, hogy végre van, aki szívből és pláne érdek nélkül szereti. És mindez még akkor sem gyanús, ha a kedves akár 20 évvel fiatalabb, jóképű férfi/csinos nő, és harmadik világbeli. Hiszen a szerelem nem ismer határokat – sóhajtoznak ilyenkor azok, akik még ötvenes éveikben is hinni szeretnének a rózsaszín lányregényekben és a mesében.

Mindenki hajlamos Magyarországot és az itthoni körülményeket leszólni, pedig a helyzet az, hogy az Európai Uniós vízumunk aranyat ér annak, aki az EU-n kívül, nálunk jóval szerényebb körülmények között él. Számukra egy magyar elkeseredett egyedülálló maga az ugródeszka: pár hónapnyi, max. egy-két évnyi “melót” kell belefektetni a románcba, egy kis levelezés, hízelgés, vízum megszerzése, egy-két év házasság, és máris sikerült megteremteni a biztos jövő alapjait. Lehet továbbmenni, munkát vállalni, és természetesen villámgyorsan elválni. Ez van sokszor a rózsaszín romantika mögött. Mire figyelj?

Gyanús a dolog, ha:

  • a külföldi kedves akár több évtizeddel fiatalabb nálad
  • a külföldi kedves már online olyan mély érzelmekről ír, amelyeknek igazából semmilyen alapjuk nem lehet, hiszen még csak nem is találkoztatok
  • a külföldi kedvesnek nincs pénze és lehetősége arra, hogy meglátogasson téged, ebben neked kellene segítened őt
  • a külföldi kedvesnek nincsen vízuma, de szívesen költözne hozzád
  • a külföldi kedves már úgy bemutat Skypeon az egész családjának, hogy még csak nem is találkoztatok élőben

És hogy ne legyen annyira elrontva a kedved, ha te is éppen forró hangvételű levelezéssel állsz egy külföldi macsóval vagy szupermodell-kinézetű nővel, íme egy vidám történet egy társkeresőtől, akivel az egyik vidéki helyszínen találkoztam:

Külföldi szerelem vagy óriási átverés?

Vajon igaz a szerelem?

Randi Oroszországban

“Ahogy ígértem, leírom az oroszországi randim történetét.
Mindenek előtt köszönöm a tréning lehetőségét, és a tartalmas előadást. Elárulom, hogy a főiskolán a segítő beszélgetés témakörében az előadó  csak beszélt a megértő figyelemről, de nem mutatta be gyakorlatban. A tréningen ez nekem nagyon sokat számított.
És most íme a történet.
A társkeresőn pár nap eltéréssel két levelet kaptam. Az egyik egy Szvetlana nevü 27 éves, a másik Oleszja néven bemutatkozó 23 éves csaj. Mindkét levelére amolyan távolságtartó stílusban válaszoltam és tartottam ezt a formát.
Szvetlana egész jól írt angolul. Ha igazat írt, tényleg egyetemen végzett külkapcsolatok szakon. Vele csak pár levelet váltottam. Oleszjának viszont csapnivaló volt az angol tudása és vele volt hosszabb a levelezés. Valószínűleg csak on-line fordítót használt.
Mindkét lány a Mari-El Köztársaságból írt: Szvetlana a fővárosból, – Yoshkar Ola-ból -, Oleszja a fővároshoz közeli faluból, Szemenovkából.
A neten ismerkedtem egy kicsit a vidékkel, majd kacérkodni kezdtem a kiutazás gondolatával. Az információ gyüjtés során az ottani utazási irodának egy társkereső szolgáltatását is megtaláltam. Ezen felhívták az érdeklődők figyelmét, hogy vannak csalók, akik valaki más fényképét felhasználva leveleznek külföldi társkeresőkkel, és néhány levélváltás után eljut oda, hogy valamilyen ürüggyel pénzt kérjen. Ezek többnyire idegenforgalmi, vagy külkapcsolatok szakos egyetemisták, akik a fényképet adó ismerőseiknek részesedést fizetnek az ilyen “bevételből”. Természetesen az ügynökség csak tiszta társkeresőkkel dolgozik, ami a hölgyeknek idegennyelvi tanfolyammal felkészítést nyújt, és a honlapról az érdeklődő uriember ajándékot rendelhet szíve hölgyének az Oriflame-től.
De térjünk vissza Oleszjára. (Ez a név az Olga becézett változata.) A csaj Oriflame disztributorként mutatkozott be, mint a mellékelt fotón is látható. Elég elragadtatott, azonnal szerelembe eső lánynak mutatkozott, akinek a “hevületét” a legrosszabb beállítású fotók küldésével sem sikerült csillapítani. A levelezésünk azonban megszakadt, amint megírtam, hogy elkezdtem a vízum ügyintézést. Itt láttam, hogy baj van, de ilyen esetre készültem egy “B” tervvel.
A Tisza-Expressz 35 óra alatt  ért Moszkvába, onnan 12 órás utazás következett busszal Yoshkar-Ola-ba. A város amúgy nagyon szép.
Séta közben észrevettem néhány Oriflame elosztási pontot, amire motoszkálni kezdett bennem a kisördög. Az egyiknél rákérdeztem, ismerik -e  a levelezőtársamat. Szerencsére a csoportvezetőnek volt egy barátnője (szintén Olgának hívják), aki beszélt valamelyest angolul. Ő volt segítségemre abban, hogy a cég üzletkötői nyilvántartásából egy másik elosztási ponton működő ügyfélszolgálatnál ennek utánanézhettünk. Az eredmény természetesen nulla. Az alkalmi idegenvezetőm arcán láttam a sajnálatot. Megköszöntem, hogy annyi időt szánt rám és megkérdeztem, hol találom a Nemzeti Múzeumot. Nem a térképen mutatta meg, hanem elvezetett oda. El akartam búcsúzni, de rákérdezett, nincs -e kedven beülni vele egy bárba?
Tudtam, hogy megszánt és talán kárpótoni akart a csalódásomért. Hiába, a Nagy Orosz Lélek …….
Beültünk egy cukrászdába, és úgy köszöntünk el, hogy este ujból találkozunk és elmegyünk a város legnagyobb szórakozóhelyére, a Farao disco-ba. Disco akkor épp nem volt, csak a bár-pizzérria részben zenés környezetben vacsoráztunk, beszélgettünk, majd sétáltunk a városban. Egész jól elbeszélgettünk, ahhoz képest, hogy Olga angol dalszövegekből tanult önerőből. Le  a kalappal előtte! Jónéhányszor járt külföldön, így voltak élményei. Az esti randi előtt pedig a neten rákeresett Magyarországra.
Másnap estére új találkozót beszéltünk meg. Ezuttal a szállásomra egy üveg bor mellett. Tetszett neki az apartman. Ő egyedül neveli a fiát egy olyan kis lakásban, mint az apartmanom egyik szobája. Nem hiszem, hogy sokan kihagynák azt a lehetőséget, hogy megpróbálják megfektetni azt a nőt aki a szállására felmegy, de én a kissebséghez tartozom. Hiába, nem vagyok Thaiföldre látogató szex-túrista, és ügyelek arra, hogy milyen emléknyomot hagyok magam után. Beszélgettünk, kicsit kényeztettem némi kéz, láb és hát masszírozással, szóval csak jól éreztük magunkat. Éjfél után hazakísértem.
Természetesen e-mail címet cseréltünk, a Facebook-on egymás ismerősei vagyunk, de skype-on is tartjuk a kapcsolatot.
Az “A” -terv Olgának köszönhetően, ha másképp is, de kialakult. Megismerkedtem a város szép helyeivel, hazafelé menet pedig a busz Moszkvába érkezése és a vonat indulása közötti 12 órát szintén kellemesen töltöttem.
Hazaérkezésem után Oleszjának megírtam milyen kellemes volt a kirándulásom, és természetesen néhány fotót is mellékeltem. Valószínűnek tartom, hogy azért nem akart találkozni velem, mert egy randin nincs kéznél az on-line fordító. Ha csaló volt, pénz kéréséig nem jutott el, ha pedig csak kíváncsiságból külföldi levelezőpartnereket keresett, találhatott néhányat.
Kirándulási élménynek érdekes volt az út, és az alkalmi levelezőtársaim nélkül nem szántam volna rá magam egy ilyen útra, mellőzve a szervezett csoportos kirándulások kényelmét. Csalódottság? Olgának köszönhetően fel sem merült bennem. Ha pedig a sors fordulatai mégsem hoztak volna össze minket, a városnézések emléke önmagában is szép marad.
Ettől függetlenül azért senkinek nem ajánlom, hogy hasonló apropóból utazzon el bárki is külföldre, hacsak más célja nincs az utazásnak. Ilyenkor az a bizonyos “B”-terv legyen az első! :-)”

Grúz esküvő

Másik kliensem sajnos – mielőtt még találkoztunk volna – egy grúz férfiba habarodott bele online, hogy aztán a második (!!!) személyes találkozáson hozzámenjen feleségül. A félresikerült házasság részleteibe nem mennék bele, a férfiút végül rendőrök kísérték el a repülőtérre. Azóta ugyan nem találkoztak, viszont a válási procedúra így nemzetek között iszonyatosan megbonyolítja a tényleges elválást.
Neked is van ilyen sztorid?

Te hogyan kezeled a szakítás utáni depressziódat? Vannak tuti receptjeid? Írd meg!

hSzeretnél minél hamarabb meggyógyulni és újrakezdeni szakítás után? Neked készült a 30 napos gyógyító Újratervezés szakítás után online program! Kattints a részletekért! >>>

233 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.