03 Jan

Múltkori levelem után rengeteg kérdést kaptam férfi olvasóktól.

Az egyik levél egy nagyon fontos témát vet fel: honnan legyen pozitív kisugárzásom és önbizalmam a társkeresésben, ha jelenleg az életem más területei sincsenek rendben?

“Amúgy azt tapasztalom, hogy munkanélküliként senki sem akar velem ismerkedni, persze ezt ameddig lehet nem hozom szóba, de előbb utóbb úgy is kiderül, mert nem tudok hazudni és nem is akarok, mert nem olyan fából faragtak. A nőkkel való ismerkedés elég nehezen megy számomra, nyilván látszik a kisugárzásomon a bizonytalanság és ez gondolom taszít mindenkit, amiről persze nem tehetek. Nagyon szeretnék pedig boldog lenni és egy igazi párt találni magamnak. Mond meg kérlek most mit csináljak? Tudsz segíteni ebben a nagy problémámban?”

Tehát: hogyan tudnám bárkinek “előadni magam” egy randin, ha épp egy lúzernek érzem magam?

Nemrég olvastam a következőket:

“A férfiak egyszerűek… A következő dolgok hajtják őket: kik ők, mit csinálnak, és mennyit keresnek. Teljesen mindegy, hogy az adott férfi vállalati vezető vagy pitiáner szélhámos, esetleg mindkettő, minden amit tesz, a következő szűrőkön megy keresztül: a titulusa (ki ő), hogy honnan szerzi a titulusát (mit csinál), és az a díj vagy elismerés, amit erőfeszítéséért kap (mennyit keres). Ebből a három dologból áll össze a férfiasság DNS-e, három dolog, amelyet minden férfinak el kell érnie mielőtt úgy érezheti, hogy célba ért.” Steve Harvey

Nyilvánvaló, hogy a levélíró nem érzi nyeregben magát ismerkedés terén, nincsen kisugárzása és önbizalma, hiszen jelenleg nincsen titulusa, nem kap sehonnan elismerést, amitől jól érezheti magát.

Jelenleg nem úgy érzi, hogy ő lenne a “fasza gyerek”, vagy “az élet császára”, így aztán imponálni sem nagyon tud a másik nemnek. Hódítani pedig elég nehéz úgy, hogy éppen a padlón van valaki és napról napra vész el az önbizalma a kilátástalan álláskeresésben. Még ha önbizalma lenne is, a napi szintű kudarcok az önértékelését mindenképpen tönkrevágják. Az önértékelést ugyanis naponta kell “etetni” kisebb-nagyobb sikerekkel ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Így aztán a munka fronton tapasztalt válság könnyedén átterjed a magánéletre is.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Egy nagyon fontos dolgot kell tisztázni, mielőtt továbbmegyünk:

Milyen területeken ér el az adott férfi sikereket? Mennyire teljes az élete? Mennyire határozza meg őt az az állapot, hogy jelenleg munkanélküli?

Ha például a munkahelyen kívül is aktívan folytatott olyan tevékenységeket, amelyek értelmessé tették az életét, mint például sportol és ott ér el eredményeket, vagy civil szervezetekben dolgozik szabadidejében, esetleg hobbi szinten ír vagy bármi olyasmit csinál amiből elismerés származott, és ami tartást adott neki, könnyebb a helyzet. Ilyenkor ugyanis az állás megszűnésével még nem szűnik meg teljesen az önértékelést szinten tartó elismerésforrás. Még mindig értelmes életet élő embernek érezheti magát, nem pedig egy vesztesnek akinek teljesen üres az élete. Azt látom, hogy azt a férfit mindig is többre becsülik a nők, aki nem állandóan otthon ül a tévé előtt, hanem színes, teljes életet él, akivel el lehet beszélgetni mindenféle dolgokról, aki érdeklődő és nyitott a világra. Ez vonzó, egy ilyen férfinak van kisugárzása, fel lehet rá nézni. Egy randin is van miről beszélgetni, még akkor is, ha az adott férfi átmenetileg munkanélküli. Ha látszik rajta, hogy igyekszik, törekszik és egyébként rendben van az élete, a munkanélküliség “megbocsátható”.

Ha viszont egy önsajnálatba süllyedt, saját sebeit nyalogató, a munkanélküli helyzetért felelősséget nem vállaló lúzer ül a kávézó asztalának másik oldalán, természetes, hogy a randipartner menekülőre fogja a dolgot.

Ha tehát munkanélküli vagy, és úgy gondolod, emiatt önbizalmad és kisugárzásod sincsen, akkor nem tudok neked egyszerű “kisugárzást szimuláló”, “vonzerő növelő” trükköket tanítani. Azt javaslom, hogy mielőtt a párkeresésre adnád a fejed, inkább használd ki az álláskeresés időszakát arra, hogy fejleszted az életed és teljesebbé teszed. Találd meg, mi érdekel, honnan kaphatnál elismeréseket, hogyan érezhetnéd jobban magad a bőrödben, mi az, ami tartást adhatna neked akkor is, amikor éppen válságos időszakot élsz át. Mi értelme van az életednek? Hogyan lehetnél az a férfi, akire kisfiúként felnéztél volna? Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, magabiztosabb leszel és ezáltal ellenállhatatlan a nők szemében.