01 Aug

Az egyik Társkereső Műhelyen az egyik résztvevő szájából elhangzott az a riasztó mondat, mely szerint ma Magyarországon “1 férfira 11 nő jut”. Első hallásra is gyanúsnak tűnt a dolog, de szerettem volna hiteles forrásból megtudni, hogy mi az igazság, ezért felkerestem egy telefonos interjú erejéig Kamarás Ferenc demográfust a Központi Statisztikai Hivataltól.

Hölgyeim és Uraim, a helyzet a következő:

Mint a világ minden táján, Magyarországon is születéskor a nemek aránya eltolódik a fiúk felé. 52% a fiúk aránya, 48% pedig a lányoké.

Ez az arány tartja is magát egészen 45 éves korig – itt lesz férfiak és nők aránya 50-50%.

Természetesen azt sejtettük, hogy idősebb korban a nők lesznek többségben, nade – kérdezik senior társkeresőim – mennyivel?

Nos, 60 éves korban jelenleg Magyarországon 1000 férfira 1200 nő jut, tehát 40-60 éves korig a férfiak nőkhöz viszonyított 20%-a elhalálozik. Az okok közismertek: szív és érrendszeri megbetegedések, menedzser stressz, alkoholizmus és különféle balesetek (plusz az orvosi látogatások és kezelések elhanyagolása).

80 éves korra a nők kétszer annyian vannak, mint a férfiak. Ez tehát a nemzeti statisztika.

Mi a helyzet azonban a házasodással?

A 30 éves nők fele 2010-ben még nem volt házas, ez az arány tíz éve még csak 20% volt, 1990-ben pedig kb. 9%.

A 30-as férfiak kb 68%-a volt nőtlen 2010-ben, 40 évesen pedig 26%.

Fentiek azt mutatják, hogy kitolódott a házasságkötés kora, illetve csökkent magának a házasság intézményének a népszerűsége is.

Az együttélésre vonatkozó részletes adatok az ezévi népszámlálást követően jövőre kerülnek majd nyilvánosságra.

Mi a tanulság a fentiekből?

Férfiak számára: vigyázzanak jobban magukra, őrizzék meg az egészségüket, hiszen mi nők számítunk rájuk idősebb korban is! Sportolás, egészséges étrend, szenvedélybetegségek elhagyása és 35 felett évente rendszeres orvosi felülvizsgálat!

Nők számára: 45 fölött a férfiak és nők aránya egyre kedvezőtlenebb társkeresési szempontból a nők számára, ráadásul számos férfi ebben a korban korosztályánál fiatalabb párt választ magának. Mit lehet tenni? Elgondolkozhatsz azon, hogy nőként te is elfogadd a korosztályodnál fiatalabbak közeledését. Emellett mindent meg kell tenned azért, hogy jól érezd magad. Ezenkívül ha tudatosan teszel azért, hogy megtaláld a társat – például megpróbálod online keresni, vagy eljársz otthonról és kihasználod az offline ismerkedési lehetőségeket – máris kitűnsz a korosztályod többi tagja közül, és jobb esélyekkel indulsz!

328 Comments

  1. Pingback: Hány nőre jut hány férfi? – A demográfus válaszol! | Delina.hu magazin

  2. Pingback: Na és hol vannak a 40-es, 50-es férfiak? | Társkereső Kalauz

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.