04 Sep

 

Mindenki megérdemli az ideális, tökéletes társat – a társkeresők nagy része legalábbis így gondolja. A romantikus filmek, könyvek azt sugallják, létezik ilyen. Állhatnak úgy a csillagok, hogy minden stimmeljen a titkos listán, amit összeírtunk leendő párunkról. Lehetséges, hogy pontosan magunkhoz illőt fogjunk ki. Van olyan, hogy súrlódásmentes kapcsolat. Amíg ezt meg nem találjuk, addig pedig kérhetjük a következőt, mehetünk tovább: a társkereső oldalakon található tömegek illúziója legalábbis azt hiteti el velünk, hogy lehetőségeink száma végtelen.

A Te listád milyen hosszú?

A döbbenet az, hogy fentiekben több válást megért, önismerettel rendszeresen foglalkozó nők és férfiak is hisznek. Úgy tűnik, a tündérmesék ellen nincsen immunitás. Még tovább ront a helyzeten, hogy a körülöttünk állók pedig taszigálnak folyamatosan “ennél jobbat is ki tudsz fogni, keress tovább”. A sok csalódás után, a korral egyre fentebb van a mérce, aztán a végén már senki sem képes azt átugrani. Aki pedig át tudná, az jobbat keres maga mellé. Ördögi kör, a kígyó saját farkába harap.

A helyzet márpedig a következő.

1. Törődj bele: a lila-ködös szerelem elmúlik.

Ez valahol jó hír, mert ha a kezdeti rózsaszín köd végig megmaradna, akkor csupa álmatlan, beszűkült tudatú, semmi mással nem törődő ember dolgozna mindenhol, ami egy darabig vicces lenne, de egy idő után roppant fárasztó. Képzelj el egy világot, amelyben mindenki még az első szerelmébe szerelmes: a buszsofőrök nem bírnának magukkal, az első buszmegállóban kiszállnának hogy rohanhassanak kedvesükhöz munka helyett, a fagylaltárus egy gombócot se tudna kimérni, mert remeg a keze és oda sem figyel, a fogorvos ábrándozik miközben fogat fúr – el lehet képzelni 🙂 A lényeg az, hogy ha harminc fölött vagy és még mindig azt várod, hogy örökké szerelmes leszel, ideje felnőni. A kezdeti Disney-szerelem ha jól csináljátok, egy idő után átváltozik egy mély, biztonságos szeretet-kötelékké, ami legalább annyira jó, mint a “bedrogozott” állapot. Fogadd ezt el!

2. Nézd meg a motort!

Az a bizonyos lista, amelyen a legtöbben összeírkáljuk a tökéletes Nagy Ő tulajdonságait, rengeteg badarságot tartalmaz! Például miért fontos az, hogy legyen diplomája, keressen többet, vagy legyen autója? A legfontosabbat felírtad? Érezd magad szeretve és elfogadva mellette, ha ez megvan, túl nagy baj már nem lehet, a többit megoldjátok. Nagyon sokszor látom, hogy a lista ki van pipálva, papíron remek a csaj/pasi, csak éppen ez az utolsó apróság, az lett elfelejtve. Kb. mintha autóvásárlásnál csak az extrákat figyelnéd, arról meg elfelejtkezel hogy megnézd, van-e benne egyáltalán motor… A motor az első, az extrák utána jönnek!!! (és később is be lehet őket szerezni…)

Jó a karosszéria, de megnézted a motort?

3. Ne dőlj be a promóciós időszaknak!

Ne dőlj be a kezdeti, lelkes időszaknak – vagy hívhatnánk úgy is, a promóciós időszaknak. Tudod, ekkor van az, hogy mindenki mindent bevet, másnak mutatja magát, hordja kazalszámra a virágot, főz, mintha rendes háziasszony lenne, vadmacska az ágyban pedig inkább aludna, stb. Promóciós időszakban tilos bármilyen, a jövőt érintő komoly döntést hozni! Nem hiszek a két hónap utáni lánykérésekben, bár tény és való, akadnak ritka (nagyon-nagyon ritka!) ellenpéldák. Azt javaslom, várj picit. Minden kapcsolatnak megvan a maga dinamikája, a maga sodrása és lendülete, amit nem lehet siettetni. Még akkor sem, ha rajtad van a kapuzárási pánik, vagy ketyeg a biológiai órád. Ez van.

4. Élvezd a tökéletlenségeket!

Van egy nagyon jó kis koncepció: ez a wabi-sabi szerelem, amely egy japán fogalmon alapszik. A wabi-sabi azt jelenti: megtalálni a tökéletességet a tökéletlenségekben. Egy amerikai író, Arielle Ford szerint ha a tökéletes keresése helyett megtanuljuk a tökéletlenségeket (a másikét és a magunkét) elfogadni, sőt, élvezni, akkor tápláló, erősítő párkapcsolatban lehet részünk. Sokszor azt látom, hogy a hozzám fordulók a saját tökéletlenségeikről mintha elfeledkeznének, és kizárólag a másikban keresik a hibákat. Van, aki látja ugyan, hogy tökéletlen ő maga is, de nem tudja ezt elfogadni és maximalista módon hajtja, ostorozza magát és ezt várja el a másiktól is.

Ne legyenek illúzióid: a világ legtökéletesebb párja is az őrületbe fog kergetni – nem is egyszer.

És ha már itt tartunk: TE mivel szoktad őrületbe kergetni a párodat? Melyek a tökéletlenségeid?

382 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.