12 Oct
Társközvetítés szabályozások nélkül - mr1 műsora

Izgalmas beszélgetés hangzott el az MR1 Rádió Napközben című adásában október 4-én “Társközvetítők szabályozások nélkül” címmel. A műsorban megszólalt Gerencsér Zsuzsa, az Accordia Házastárskereső Iroda vezetője, Weiler Péter, a Randivonal.hu ügyvezető igazgatója, Fülöp Zsuzsa, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője és Bús Tímea, a Duals Társkereső irodavezetője.

Nehéz párra lelni, így egyre többen keresik közvetítő segítségével az igaz szerelmet. Ma Magyarországon szinte semmilyen szabály nem köti a társkeresőket. Akinek van pénze irodát működtetni és rendelkezik számítógépes adatbázissal, már szedheti is be a regisztrációs díjakat. Ám mit ad érte cserébe? A szakma egységes szabályok, etikai kódex kidolgozásán gondolkodik. De vajon szükség van-e egyáltalán „profikra”? Milyen „többletszolgáltatást” nyújt egy „hivatalos” iroda vagy online társkereső szolgálat? (mr1-kossuth.hu)

Szabályozott társközvetítés?

A műsorban résztvevők az esetleges szabályozási lehetőségeket beszélték át. Gotthard Anikó például az intézményesített formában hisz: ő alapította meg a Magyar Társközvetítők Szövetségét. Képzésekben, megszerezhető képesítésekben gondolkodik, szerinte a társközvetítő szakmát így lehetne megóvni a kontároktól. Egy másik interjúban elmondta, hogy a társközvetítő irodák megalakulását és működését jelenleg semmiféle törvény nem szabályozza, és előfordul, hogy a pénz beszedése után nem foglalkoznak a közvetítők az ügyfelekkel. Itt, a Társkereső Kalauzon is szólaltak már meg irodában csalódott társkeresők.

Társkeresés: lehet-e szabályozni?

Társkeresés: lehet-e szabályozni?

Társkeresés – van-e garancia a boldogságra?


Gerencsér Zsuzsa, az Accordia Társkereső Iroda vezetője szerint a szabályozás kemény dió. Mindenki garanciákat vár el a társkereső irodáktól, márpedig ez egy olyan élethelyzet, amelyben nagyon nehéz bármit is ígérni. Természetesen szerződésben le kell fektetni a szolgáltatástól elvárható pontokat, illetve körvonalazni lehet azt is már a beszélgetésnél, hogy mire lehet számítani.

Tudatos fogyasztói magatartás a társközvetítésben (is)


Bús Tímea, a Duals Társkereső Iroda alapítója is a legfontosabbnak a társkeresők megfelelő tájékoztatását tartja. Mielőtt irodához fordulnánk, azt javasolja, hogy alaposan nézzünk körül. Van-e szerződés, ügyfélszolgálat, van-e adatbázis (természetesen ebbe a legnehezebb belelátni). Törvényi szabályozás helyett ő inkább a tudatos fogyasztói magatartásban hisz. A Társkereső Kalauz is egyébként ezt segíti azzal, hogy helyet teremt a tapasztalatcserére.

A műsorban a Randivonal vezetője, Weiler Péter elmondta, hogy a társkereső szolgáltatások fizetőssé tétele már ki tudja szűrni azokat, akik komolyan gondolják a keresést, míg az ingyenes társkeresőkbe boldog-boldogtalan beregisztrálhat.

Fülöp Zsuzsa a Fogyasztóvédelmi Hatóságtól elmondta, hogy irodákkal kapcsolatos panaszok egyelőre nem nagyon érkeznek be hozzájuk, tehát valóban a Bús Tímea által szorgalmazott tudatos fogyasztói magatartás lenne a célravezető.

 

Tudatos fogyasztói magatartás a társkeresésben

Tudatos fogyasztói magatartás a társkeresésben

A 21 perces műsort itt hallgathatod meg

Intézményesítés és szabályozás kell, vagy elég, ha csak nyitott szemmel járunk?

Milyen tapasztalataid vannak társkereső irodákkal kapcsolatban?

Írd meg a véleményedet!

Következő Társkereső Műhelyünk (október 26) vendége a beszélgetés egyik szereplője, Gerencsér Zsuzsa lesz az Accordia Társkereső Irodától! Szeretettel várlak!

(Ha pedig még a legelején tartasz a társkeresésnek, egy ingyenes leckesorozattal segítelek itt)

61 Comments

  1. Pingback: Társkereső iroda: kinek való és kinek nem? | Társkereső Kalauz

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.