07 Dec
Diploma és társkeresés

Az egyik legjobb barátomnak nincsen diplomája. Plakátozó vállalkozása van (igaz, mostanában döcög…)

A másik jó barátomnak sincsen diplomája. Kamaszkorától kezdve a számítógépet nyűtte, megtanult programozni és most egy magyar informatikai cégben a főnök jobbkeze.

Egy kedves barátnőmnek sincsen diplomája. Sikeres tréner és saját kiadót alapított.

Másik kedves barátnőmnek sincsen diplomája. Olyan filmeken dolgozik grafikusként, mint a Harry Potter.

A diplomások sznobizmusa

Ezeket az embereket, akiket itt “bemutattam”, a legtöbb diplomás társkereső magasról lenézi. Egyetlen ok miatt: nincsen diplomájuk.

Amikor az egyik barátnőmnek elmeséltem, hogy nincsen diplomája a jelenlegi páromnak, nagyot nézett. Számára “elképzelhetetlen”, hogy egy nem diplomással jöjjön össze. Eközben lassan már fél karját odaadná azért, hogy legyen egy normális kapcsolata, de még azok is előbbrevalók a szemében, akik diplomával ugyan de félrelépnek, mint azok akik egyedülállók, rendesek, csak éppen papírjuk nincsen.

A jelenség általános: ha van diplomád, ember vagy, ha nincs, akkor nem. Ráadásul a diplomások részéről egyfajta sznobizmust is érzékelek: mintha kérkednének azzal, hogy papírjuk van.

Egy párkapcsolatban már rég nem az a lényeg, hogy van-e diplomája a másiknak, vagy sincs. Sokan inkább vállalkozásba fognak egyetem helyett, vagy félúton rájönnek, hogy ez nem nekik való, stb. Ráadásul ma már jóval több nő tanul az egyetemeken, mint férfi, így ha minden nő ragaszkodik a diplomához, ki lehet logikázni hogy nem fog mindenki párt találni. Régen a diploma megléte sokat elárult az adott illetőről, ma már jóval kevesebbet. Sok szakmában az adott szakember nem a diplomától lesz “valaki”, hanem a tapasztalattól és az autodidakta tanulástól, ilyenek a grafikusok, 3D animátorok, programozók, online marketingesek, csak hogy egy párat említsek.

Ismerkednék - de csak diplomás jöhet szóba!

Ismerkednék – de csak diplomás jöhet szóba!

Ezt nézd diploma helyett

A diploma helyett a lényeget nézd: milyen ember a másik és hogyan bánik veled, hozzátesz-e az életedhez vagy pedig elvesz belőle.

 

Na persze, ha villogni akarsz a pároddal, hogy hány diplomája van, hány autója és milyen pozíciója a multinál, az megint más. De akkor ne tőlem várj jó tanácsot mert én nem hiszem, hogy ezeken múlik a boldog párkapcsolat.

Sokan teljesen el vannak tévedve, ami a diploma kérdést illeti:

“Az egészben a legszörnyübb, hogy több diplomával a mostani világban lassan halálraitéltnek érezheti az ember magát, és eléggé meg kell küzdeni a bevételért, mert sem a munkában, sem a magánéletben alig lehet megfelelö partnereket találni.”

Írja ezt egy többdiplomás (elnézést de észre kellett vegyem: rossz helyesírással), akit saját bevallása szerint évtizedekig (!) sanyargatott nem diplomás társa. Akkor most számít-e a diploma az érzelmi intelligenciában vagy sem? Ha egy diplomás ezt hagyja, akkor láthatóan a párkapcsolati készségeknek és a diplomának nincs sok közük egymáshoz.

Kell a diploma a párkapcsolathoz vagy sem?

A világ nem fekete-fehér. A diploma-nem diploma pedig nem mindig jó kiválasztási kritérium. Egy szinten kell lenni – ez tagadhatatlan. De nem abban, hogy a másik tudja-e mondjuk amerikai posztmodern szerzők műveit elemezni, hanem abban, hogy el van-e látva kellő érzelmi intelligenciával, lehet-e vele beszélgetni, nevetni, azonos-e a világképe, lehet-e vele elmenni kirándulni, színházba, táncolni. Vannak-e tervei, hasonló elképzelései vannak-e a családról, az életről, közösek-e az értékek – ezek a fontos dolgok. Lehet, hogy egy szakmunkással nem találsz közös nevezőt, de ugyanúgy lehet, hogy egy Nobel-díjas fizikus sem illene hozzád.

Tagadd le a diplomádat?

A másik nagy kedvencem az a jó tanács, mely szerint tagadjuk le a diplománkat társkeresésnél.

“Eddig csak olyan tanácsokat kaptam, hogy tagadjam le a diplomákat, mert a pasikat az elriasztja stb, de Te is tudod, hogy nagyon nehéz kibújni a bőrünkből és eltitkolni, hogy nagyszerű dolgokat tettünk és vittünk véghez eddig.”

Nem kell letagadni a diplomádat – milyen kapcsolat lesz az, ahol le kell tagadni az eredményeinket, el kell sunnyognunk a “hőstetteinket” és meg kell húzni magunkat csak azért, hogy elfogadjanak bennünket, mint társat?

Diploma és társkeresés

Mire jó a diploma?

 

Ha a másiknak nem jó az önértékelése, akkor természetesen bármilyen tálalás mellett kisebbrendűségi komplexusa lesz, de ha alapjában véve egy egészséges lelkületű ember, és az első randi nem arról szól, hogy előadod magad, akkor nem lesz probléma, és nagyon is büszke lesz arra, hogy ilyen nővel lehet együtt.

A kisebbrendűségi komplexus pedig szintén nem diplomafüggő. Ha Neked vannak céljaid, a másiknak meg nincsenek, akkor nagy valószínűséggel frusztrálni fogod. De egy diplomásnak ugyanúgy lehet üres az élete mint egy diploma nélkülinek. 

Sokan gondolják azt, hogy az első randin elő kell adniuk az önéletrajzukat. Ez nagy tévedés. Az első randin nem kell, hogy elhangozzon, milyen eredményeid vannak. Persze ha az a téma, akkor rendben van. De az első randi alapjában véve arról szól, hogy el tudtok-e egy órát tölteni együtt jó hangulatban.

 

214 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.