02 Oct

Sokan úgy gondolják, az önismereti munkára pénzt és energiát szánni felesleges luxus. Foglalkozzunk egy picit azzal, hogy mi ennek az egésznek az értelme. Vegyük például azt az esetet, amikor valaki nem tudja, mi a gond vele, miért nem talál társat.

Nemrég itt a blogon tettem egy merész kijelentést. A következőket mondtam:

Ha egy harmincas férfi rendelkezik egzisztenciával, van baráti köre, hobbijai, tehát nem iszonyatosan unalmas, el lehet vele beszélgetni, nem túlságosan alacsony és nem túlságosan kövér, akkor hamar elkel. Kiegészíteném még azzal, hogy ha esetleg valaki nagyon túlsúlyos vagy alacsony, kicsit hosszabb próbálkozás után, de ő is fog találni barátnőt magának, feltéve, ha jó fej és tud kommunikálni a másik nemmel.

Természetesen voltak kétkedők, így egyik kommentelőnk, Zlatan ezt válaszolta:

30 éves férfi vagyok, rendelkezem egzisztenciával (önálló élet, saját otthon, elfogadható -akár jónak is mondható- kereset), van baráti köröm, hobbijaim (sport, színjátszás, stb.), egyáltalán nem vagyok unalmas (ez nem saját vélemény, az összes ismerősöm állítja, nők és férfiak vegyesen!), 181 cm vagyok és 90 kg (tehát sem alacsony sem kövér) – mégsem “kelek el”… Egyszerűen elképzelésem sincs, ugyan mit csinálhatok rosszul…!! (Mondjuk az vicces, hogy minden más krapekot meghívogatsz itt az általad szervezett randikra, engem meg szépen letudsz egy “valamit rosszul csinálsz”-szal :DD – talán Magad is érzed, hogy utánam mégsem kapkodnának ott annyira…?)

A FiftiFifti randikra mindenkit szeretettel várok, aki befér a korosztályi besorolásokba, de azt azért ne várjátok, hogy mindenkit egyesével hívjak 🙂 De térjünk a lényegre: “papírforma” szerint minden rendben van (az online társkeresőkön senki sem szűrné ki Zlatant), mégis, sehol egy barátnő, és senki sem tudja, mi lehet a gond. Nos, ezekre az esetekre való a coaching, az önismereti tréningek, ezekre ajánlom a BoldogságTervezés Akadémiát Esettanulmányok következnek, amelyekből kiderül, mire is jó ez az egész önismeret:

Megszabadulni a tévhitektől:

Eset 1-2. Ismerősöm évek óta siránkozott, hogy egyedül van, és nem értette miért (ismerős, igaz?). Megkért, hogy coacholjam. A coaching során kiderült, hogy bár ő azt hiszi, roppant nyitott a világra, de gyakorlatilag sehova nem megy a barátnői nélkül, ráadásul abban a tévhitben él, hogy nőnek kezdeményeznie tilos, illetve a randi rendezvények és az online társkeresés ciki. Változtattunk a berögződésein, új helyekre kezdett járni, elmerészkedett randi rendezvényre is, és láss csodát, ma boldog párkapcsolatban él! Ezzel szemben másik ismerős szintén évek óta siránkozik, hogy egyedül van és nem érti miért. Nem kért meg, hogy coacholjam, ehelyett továbbra is olyan szórakozóhelyekre jár, ahol szinte kizárólag csak egy estés szórakozást keresnek férfiak és nők egyaránt. A kalandok után a férfiak eltűnnek, mint szürke szamár a ködben, ő pedig veheti fel újra és újra a csinirucit szombat esténként, és játszhatja a partygirl színjátékot. Lassan 36 lesz az illető. Titokban már rég gyereket szeretne.

önismeret 2

Szabadulj meg a tévhitektől!

Megtanulni venni a jelzéseket:

Eset 3-4. 35 éves mérnök, papíron minden rendben, barátnő ezer éve fasorban sincs. Számtalan online és offline próbálkozás, adatlapnézegetés, stratégiai tanácskozás után kiderül, hogy egyrészt hozzá egyáltalán nem illő nőkre hajt, másrészt képtelen a nők jelzéseit venni, így nem veszi észre, kinek tetszik és mikor lenne érdemes kezdeményezni. Amint felismertük a hibát, el is hárítottuk, az illető azóta fülig szerelmes – és végre kölcsönös az érzés. Ezzel szemben egy másik “kocka” szintén nagyon szeretne barátnőt, azonban ezért semmit sem akar tenni, várja a sült galambot és azt, hogy minden majd “természetesen” megtörténik. Évek óta este 8-ig dolgozik az irodájában, az orrát csak ritkán dugja ki onnan, az álomnő meg csak nem akar kopogtatni.

Kitörni a burokból:

Eset 5. Roppant félénk, nem éppen amorózó alkatú 38 éves mérnök keresett meg azzal, hogy ráébredt, eddig búra alatt élte az életét, nőt pedig szinte nem is látott a monitoron kívül. Társas kapcsolatai zérók, de ő elhatározta, hogy változtat ezen. Kőkemény munka, hogyan kell a nőkkel beszélgetni és nekik udvarolni? – típusú gyorstalpalók, új hobbik, társaság építés és ezernyi sikertelen randi rendezvény és online próbálkozás után találkozott valakivel akivel végre lehet együtt tervezni a jövőt.

Javítani a kommunikáción:

Eset 6. Tréning résztvevő férfi teljesen begubózott életet él, amelynek eredményeképp nem tanulta meg a másokra odafigyelést. Persze, barátnője sincsen. A tréning hatására kinyílik, figyelmes férfivá válik, nem akarok elkiabálni semmit… 🙂

önismeret 3

Legyőzni a félelmeket:

Eset 7. Tréning résztvevő nő ráébred arra, hogy tulajdonképpen azért van egyedül, mert mindenkit elhajt, fél a párkapcsolatoktól. Sikerül az előítéleteit átírni, fél év múlva megkérik a kezét.

Leírva természetesen roppant egyszerűnek tűnik a megoldás, a siker kulcsa azonban abban rejlik, hogy a fenti példákban a tréner/coach/tréning résztvevők segítségével és támogatásával mindenki magától jött rá arra, hogy mi a probléma és merre van a kiút. És bár magától jött rá, mégis szüksége volt ehhez némi támogatásra. Segítség és támogatás nélkül ugyanis sokkal több időbe telt volna a változás – sajnos sokan csak későn eszmélnek rá erre, és akkor akarnak javítani a dolgaikon, amikor már nem feléjük lejt a pálya és megváltoztak (romlottak) az esélyeik.

Sok, a fentihez hasonló esetet mondhatnék még a “praxisomból”, van olyan, ami engem is ámulatba ejt, és csodálatos dolog látni, ahogy a kliensek, tréning résztvevők fejlődnek és olyan eredményeket érnek el, amiket maguk sem gondoltak volna. A hosszabb tréningek esetén, mint amilyen az Akadémia is, jó látni ezen felül még azt is, ahogy összekovácsolódik a csapat.

Tehát összefoglalva: ha te nem tudod, mi lehet a gond, sőt, ha senki sem tudja a környezetedben, hogy mi lehet a gond, érdemes külső segítséget igénybe venni és nem éveket várni hiába, hogy majdcsak megjavulnak maguktól a dolgaid. Az ilyen befektetés nem luxus: megtérül!

Október 10-ig koránkelő kedvezmény jár a BoldogságTervezés Akadémiára, nézd meg most!>>>

 

37 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.