24 Sep

Itt van ez a rengeteg kütyü, okostelefon alkalmazás, online társkeresők garmadája. Vajon segítenek bennünket abban, hogy ne maradjunk egyedül? Könnyebb ma társkeresőnek lenni, mint 15 éve? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ a népszámlálás adatainak megvizsgálásával.

A 10 évente megszervezett népszámlálás akkora horderejű felmérés, amely a teljes lakosságot érinti, és amelyből évekig “elvan” a KSH, illetve kutatók, politikusok garmadája. Mi változik 10 év alatt? Merre tart a világ? Erről kérdeztem a KSH munkatársát, Kovács Marcellt, aki készséggel halmozott el különféle adatsorokkal és táblázatokkal. Íme a megállapítások, amelyeket társkereső szemmel gyűjtöttem ki belőlük.

Minden állítás után levontam a megfelelő tanulságokat, társkereső nőknek a javaslatom: szomorkodás helyett a tettek mezejére kell lépni!

 

Nem juthat mindenkinek férfi

Statisztikailag kérdezve: 1000 férfira hány nő jut? Erről is kaptam infókat településméret szerint. Ebből kiderült, hogy nők szempontjából községekben a legjobb lakni, hiszen ott egészen 60 éves korig kevesebb a nő egy adott korosztályon belül, mint a férfi. A legkevésbé Budapesten rózsás a helyzet, hiszen itt már húszéves kortól a nők javára billen a mérleg, aztán a kor előrehaladtával egyre inkább dől: míg huszonévesen 1000 férfira 1048 nő jut, addig a negyvenes korosztályban már 1079, az ötvenesben 1258, 80 fölött pedig rémisztően sok: 2287.

Tanulság: nőként nem ülhetsz a babérjaidon, és nem várhatod, hogy majd a Sors intézi neked a szép szőke herceget, méghozzá minél idősebb vagy, annál kevésbé! Keresd aktívan a lehetőségeket, kérj segítséget, online tanfolyamot, járj el közösségekbe, randi rendezvényekre!

Persze, férfiként sem ülhetsz a babérjaidon, de jó hír, hogy harminc fölött az esélyeid jóval nagyobbak a társtalálásra, mint a korosztályodban lévő nőknek. Teremtsd meg a saját egzisztenciádat, gyúrj egy kicsit, gyógyulj ki a lelki nyavalyákból (ha vannak), legyél izgalmasabb, mint egy horgoló klub, és máris sikered lesz!

 

Mit mond a statisztika?

Mit mond a statisztika?

Nem lehet mindenkinek diplomás társa

A diploma meglétének vagy meg nem létének fontosságáról is sok szó esett már itt a blogon, lássuk, mit mutatnak a statisztikák a végzettségről. Az derült ki a 2011-es felmérésből, hogy 1000 diplomás férfira a huszas korosztályban 1433 diplomás nő jut, míg a harmincas korosztályban 1117. Tehát a huszas korosztályban majdnem 50%-kal több a diplomás nő, mint a diplomás férfi, a harmincas korosztályban pedig 10%-kal. Tehát rossz hírünk van: saját korosztályából nem fog mindenkinek diplomás társ jutni, ugyanis a férfiak nagy százaléka az érettségi után leáll tanulmányaival és valami szakma után néz. Kérdés, mennyire számít a diploma megléte egy párkapcsolatban?

Tanulság: Nőként tedd túl magad az előítéleteiden, ha nem diplomás férfi kezdeményez nálad. Érzelmi intelligenciát nem az egyetemen kapnak az emberek és, hiszed vagy sem, léteznek művelt férfiak diploma nélkül is.

Férfiként ha szakmát szereztél, mellette művelődj is egy kicsit, ne kapj kiütést színháztól és kirándulásoktól, lehessen veled beszélgetni, és jó eséllyel indulsz a társkeresésnél!

 

fiftififtiÉs ha már társkeresésIrány a FiftiFifti oldala!

FiftiFifti – egyedülálló ismerkedési lehetőségek harmincasoknak!

 

Nem biztos, hogy meg fogsz házasodni.

A házasság intézménye egyre kevésbé népszerű a párok körében, az élettársi kapcsolat viszont egyre kedveltebb. Míg 2001-ben a huszonéveseknek kevesebb, mint 15%-a élt élettársi kapcsolatban, addig 2011-re az arány kb. 17%. A harmincas korosztályban 2001-ben ez az arány 10% körül volt, manapság eléri a 20%-ot. A többi korosztályban is ugyanezt a növekedést figyelhetjük meg. Egyedül a huszas korosztályra jellemző, hogy több nő él élettársi kapcsolatban, mint férfi: harminc felett ez az arány megfordul, és a férfiak vezetnek.

Tanulság: A szokások megváltoztak, manapság rengetegen ódzkodnak a házasság intézményétől. Ez egy általános jelenség, tehát ha a párod nem feltétlenül akar házasodni, de azt állítja, hogy nagyon szeret és veled akarja leélni az életét, nem biztos, hogy hazudik!

Már nem kell megszökni

Már nem kell megszökni

Egyre több az egyedülálló

2011-ben jóval több a nőtlen/hajadon családi állapotú lakos, mint 2001-ben volt. Míg anno a huszas korosztályban kb. 70% volt a nőtlen illetve hajadon, addig 2011-ben ez az arány jóval 80% fölött van. A harmincasok körében 20%-ról 40%-ra emelkedett ez az arány tíz év alatt, és a negyvenes korosztály esetében is megduplázódott.

Ha nemenként vesszük szét a fenti adatokat, azt látjuk, hogy például a harmincas korosztály esetében a nőtlen férfiak aránya 10 év alatt 30%-ról 50%-ra, a hajadon nők aránya 17%-ról 32%-ra ugrott fel.

Az elváltak aránya a huszasok és harmincasok körében csökkent (a házasságok száma is csökkent, így érthető), a negyvenesek körében viszont nőtt.

Tanulság: Nem ciki egyedülállónak lenni! Itt az ideje kiverni a fejedből ezt az önbizalomcsökkentő ósdi gondolatot!

 

Többen keresnek társat gyerekkel

A társkeresés gyerekkel témát nemrég veséztük ki itt a blogon, lássuk, hogyan alakult az egyedülálló szülők aránya. Nos, 10 év alatt az egyedülálló gyermekes anyák aránya 6%-kal nőtt, az egyedülálló gyermekes apák aránya pedig 1%-kal. Mindeközben az gyermeket is nevelő élettársi kapcsolatok aránya 7%-ról 12%-ra emelkedett, a gyermekes házaspárok aránya 10%-kal csökkent.

Tanulság: Lehetséges, hogy leendő párodnak gyermeke lesz. Gondold végig, el tudod-e fogadni ezt a helyzetet, vagy sem.

Mit szólsz a fentiekhez? Nem túl szívderítő? vagy pont, szuper a helyzet? Oszd meg gondolataidat velünk!

fiftififtiÉs ha már társkeresésIrány a FiftiFifti oldala!

FiftiFifti – egyedülálló ismerkedési lehetőségek harmincasoknak!

 

72 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.