29 Jan

A rossz párkapcsolatok 10 ismertetőjegye írásomra rengeteg visszajelzés érkezett, számos esetben férfiaktól, akik – bár a 10 jegy közül csak 2 esetben írtam, hogy főleg rájuk jellemző “tünet”, úgy tűnik nagyon a lelkükre vették a dolgot.

Egyikük meg is írta a saját listáját arról, hogy mi a problémája a nőkkel (azt most nem tudjuk meg sajnos, hogy a nőknek mi baja van vele, pedig de érdekes lenne! :-). A Társkereső Kalauzon az a célom, hogy mindkét oldalt bemutassam és szóhoz juttassam, hogy egy picit több megértést tanúsítsunk egymás iránt.

Patrik listáját némi rövidítéssel (de a lényegnek nem megváltoztatásával) és saját meglátásaimmal veszem most sorra.

 

1. Hazudozás

“Számtalan esetben tapasztaltam, hogy sajnos a nők hazudnak nagyon sok esetben. Nem csak a saját példámon, hanem a barátaim is rengeteg sztorit meséltek, netes ismerkedés kapcsán, de személyes ismerkedés után is fordult elő jó pár eset.
Ezen kívül a szakmámból kifolyólag sok lánnyal, nővel dolgoztam együtt, így aztán sok minden a fülemben jutott, hogy verik át a párjukat és, hogyan hazudnak nekik.”

Ismeritek Doktor House híres mondását, ugye? “Mindenki hazudik.” Online társkeresésnél régen lekutatott tény, hogy a férfiak a magasságukkal és korukkal, illetve fizetésükkel kapcsolatban, a nők pedig súlyukkal és korukkal kapcsolatban szoktak leggyakrabban valótlant állítani. Nézz csak végig az oldalon: frusztrált nők ezrei számolnak be arról, hogy hazudtak nekik. Persze lehetséges, hogy ők ugyanezt a játékot játsszák, ha arra kerül sor. A hazudozás nem a nők vagy a férfiak sajátja: ez egy olyan stratégia egy bizonyos cél elérésére, amit úgy tűnik, mindkét nem előszeretettel használ, bármilyen idegesítő is legyen ez azokra nézve, akik ezt nem teszik.

2. Tagadás/visszatámadás

“Mikor egy nőt szembesítek azzal, hogy hazudik és rámutatok, megmutatom neki konkrétan, hogy itt és itt hazudtál, akkor az esetek 95%-ban jön a tagadás. Én nem hazudok, ez nem hazugság ez csak egy kis füllentés, én nem is léptem félre, ez tulajdonképpen nem is megcsalás, csak csókolóztunk vagy én nem is ezt mondtam, én nem is csináltam semmit stb..
Ha minden kötél szakad akkor jön a visszatámadás és a másik hibáztatása, hogy én csak azért csináltam ezt mert te…”

Megint csak egy tipikus játszmahelyzetet mutat be a lista szerzője, amire mindkét nem ugyanúgy reagál – tagadás, füllentés, visszatámadás és másik hibáztatása. Ritka az, amikor valaki képes felvállalni a tettét, és őszintén beszélni az elkövetett hibáról.

 

"Én már csalódtam!"

“Én már csalódtam!”

3. Menekülés a felelősségvállalás elől
“Saját bőrömön is tapasztaltam, hogy mikor egy nő szemét volt velem, inkább eltűnt , el menekült csak azért, hogy ne kelljen felelősséget vállalnia a tetteiért.
Ilyenkor jön mindenféle kifogás, kapcsolatmegszakítás.”
A másik oldal ugyanígy érez, kedves Patrik: megintcsak több száz tanút tudnék hozni a nők közül, akiknél előállt a “szürke szamár a ködben” effektus, tehát az adott férfi lelépett egy szó nélkül. Egyébként egy ilyen lista összeállítása mi más, mint menekülés a felelősségvállalás elől? Egy szót sem olvasok benne arról, hogy Te mit hibáztál, annál több van viszont benne sommás megállapításokról és a másik hibáztatásáról. Ez egy áldozati szerep, amelyből muszáj kilépned a lehető leghamarabb. (Az előző cikk lényege az volt, hogy nem mindenki komoly kapcsolatot szeretne, és ez még rendben is van. A kliensem felelőssége abban rejlik, hogy ennek jeleit minél hamarabb észrevegye, hiszen ő mást szeretne.) “Egy a lényeg nagyon kevés nőt láttam aki, ha hibázott egy párkapcsolatban azt fel is vállalta volna és bocsánatot kért volna a másiktól, de úgy őszintén, mindenféle hátsó szándék nélkül.”
Nagyon kevés ember tud bocsánatot kérni a hibái miatt. Ez van. “Ezt arra értem, hogy sajnos a közelmúltban tapasztaltam, hogy elő került az a lány aki a múltban nagyon megbántott.A lényeg, hogy ennek a lánynak a párkapcsolata nem olyan régen válságba került, amit én nem tudtam. Csodálkozva tapasztaltam, hogy elkezdett újra keresni, sőt bocsánatot akart kérni tőlem a múltban történtek miatt. És leesett a tantusz, hogy ezt az egész békülést csak érdekből csinálta, nem azért, mert tényleg lelkiismeret furdalása volt miattam, hogy átvert, hanem mert ezt kívánta az ő érdeke.” 
Hasonló jelenségről, csak női szemszögből már írtam: az ugródeszka és a talongirl esete című cikket ajánlom tanulmányozásra.

 

4. A női érdek/Önzés

“Sajnos annyi rossz tapasztalatom van már, hogy kezdem azt érezni, hogy Magyarországon egy olyan csinos nő sincsen aki megtenne a másikért olyan dolgot ami nem az ő érdekeit szolgálja.
Mert ez nem őszinte dolog, ez egy felszínes máz, amit csak azért tesznek, hogy előbbre jussanak, ez nem más mint kurválkodás az előbbre jutásért.”

Durván általánosítasz: az összes magyar csinos nőt megfigyelted? Tudod te, hogy hogyan mennek férfiak között is az előléptetések? Vagy hogy miket művel egynémely politikus, hogy feljebb kerülhessen a ranglétrán? Ha nincs fogalmad ezekről, javaslom, olvasd el Kötter Tamás: Rablóhalak című könyvét. Ott gyönyörűen bemutatja a szerző, hogyan korrumpálódik és jellemtelenedik el mindkét nem a pénz és hatalom érdekében. Nők is, férfiak is. Tény, hogy a stratégiáik különböznek, de a lényeg ugyanaz: a könyvben szereplő férfiaknak fiatal testek kellenek, a nőknek meg a pénz. Mindkét oldalt megértem valahol, még ha lelki és mentális szempontból károsnak is gondolom ezt a játékot. Gondolkozz csak el, hogy a nők miért mennek bele ebbe? Azért többek között, mert egy nőnek sokkal nehezebb gazdasági sikereket elérni, elég ha csak a fizetéseket nézzük: az Európai Unióban kb. 20%-kal kevesebbet keres egy nő ugyanabban a pozícióban, ahogy azt az összes nemzetközi statisztika mutatja.

"Ezt nem lehet kibírni"

“Ezt nem lehet kibírni”

 

5.Kamu lelkiismeret furdalás

“Nagyon jellemző amikor egy nő félre lép és lebukik vagy csak gyanússá válik a párjának, hogy lehet az asszony félre lép a következőt szokták csinálni a nők.
Minden nő( kivéve aki szakítani akar) bekapcsolja a védekező mechanizmust és a szeretővel közli, hogy neki lelkiismeret furdalása van és lebukott vagy majdnem lebukott. Ez egy óriási tévhit. Ilyenkor egy nőnek nem lelkiismeret furdalása van, hanem baromi égő számára, hogy kiderült, hogy ő nem is olyan “jó kislány”, mint ahogyan azt előadja otthon.”

Itt is a “nő” szót nyugodtan behelyettesítheted “férfi”-ra. Mindkét nem tagjai ugyanúgy cikinek tartják általában, ha lebuknak.

6.Pénzéhesség

“Nagyon sokszor tapasztalom, hogy a nők sokszor nem a párjukba szerelmesek, hanem a párjuktól kapott tárgyakba vagy a párjuk tárgyaiba, mint pl: egy jó autó, egy szép ház egy szép gyűrű amit a párjuktól kaptak.”

Igen, a jelenség igaz. Viszont ahogy státuszpasik léteznek, ugyanúgy léteznek státusznők is. Amikor egy hetvenes, dúsgazdag férfi összejön egy csinos huszas nővel, valószínűleg nem a közös témák és értékek miatt történik ez, tisztelet a kivételnek.

7.Megváltoztatás

“Egy nő általában meg akarja változtatni a partnerét , miközben állandóan azt hangoztatja, hogy őt fogadják el úgy ahogy van, mert ő soha semmin nem hajlandó változtatni.”

Az valóban hiba, ha valaki meg akarja változtatni a partnerét, ez roppant idegesítő is a másik számára. Kíváncsi vagyok, a női olvasók tapasztaltak-e ilyet a másik oldalról.

"Nem vagyok elég jó neked?"

“Nem vagyok elég jó neked?”

8.Találják ki a gondolataimat

“nagyon sok nő van aki kifejezetten elvárja, annak ellenére, hogy nem kommunikálja a gondolatait a másik felé, de maximálisan elvárja, hogy neki lessék minden kívánságát, gondolatát és neki alanyi jogon jár az, hogy kitalálják mit szeretne éppen.”

A “mi bajod? semmi” klasszikus párkapcsolati játszma. Senkitől sem várható el, hogy kitalálja, mit szeretne a másik, egyértelmű, őszinte kommunikációt javaslok ezekre az esetekre. Az igényeink a mieink, nekünk muszáj közölni azokat a másikkal.

9.Mit várok el egy pasitól elvárások a csillagos ég

“Sok nő nem tudom mit hisz, hogy milyen az igazi nő vagy milyennek kéne lennie egy normális nőnek, de az feltűnt, hogy amint jön egy probléma megy a hárítás a pasikra.
Te vagy a pasi neked kell megoldani!!” 

Ahhoz képest, hogy mennyire megváltoztak a nemi szerepek, sokan még mindig ragaszkodunk a régi, hagyományos szerepekhez. Számos erős, vezető beosztású nőtől hallom, hogy azt szeretné, ha egy nála még erősebb férfival lehetne egy párkapcsolatban, aki őt irányíthatná. A valóságban azonban ez nem működne. Az elváráslistákat érdemes mindkét oldalnak alaposan átnéznie – mi belőle reális és mi irreális. A Sors iróniája, hogy a TV2 forgatásán éppen egy olyan férfival dolgozom együtt, akinek kissé magasak az álomnővel kapcsolatos elvárásai 🙂 Valóban tapasztalom nőknél (is), hogy az elváráslistán szereplő dolgok sok esetben még ütik is egymást, és egy nem létező hercegre várnak.

fsfsf

“Teljesíthetetlenek a követelések”

10.A hangulatingadozás
“El nem tudom mondani, hogy egy férfi számára mennyire terhes és idegesítő a női szeszély és hullámzás.”

El nem tudom mondani, hogy egy nő számára mennyire terhes és idegesítő elmagyarázni azt, hogy igenis, néha vannak hangulatingadozások és hullámvölgyek. A magam nevében beszélhetek, mint nő: női testben lenni sokszor egyáltalán nem nagy móka. Itt fáj, ott fáj, puffad, görcsöl, folyik. Ha nincs a kéznél fájdalomcsillapító, több órára ki vagy ütve. Csoda hogy hangulatilag ilyenkor nincs valaki a topon? Szokj hozzá (és hozz gyógyszert, de MOST!). Persze, ha ez sokszor van és inkább hisztijellegű, akkor érdemes elbeszélgetni. Ugyanakkor, láttam én már depressziós férfit is. Neki mi a kifogása? 😀

Tehát, emberek: kommunikáció! Még ha néha el is bukunk, veszekedésbe torkollik a dolog, megsértődünk, elvonulunk, akkor is: egymásra mutogatás helyett megértés, tolerancia és kommunikáció, bármennyire is uncsinak hangoznak ezek a szavak! Úgy gondolom, hogy a legtöbb dolog, amit a másik nemre kenünk,nem férfi- vagy nőspecifikus, hanem emberi.

Kivételt képeznek természetesen olyan jelenségek, mint például a családon belüli erőszak, ahol a férfiak “jeleskednek” aránytalanul nagyobb számban. Olyan félelmet is kizárólag nőtől hallottam eddig, hogy fél, esetleg egy leendő pár szemet vet a lányára. Attól még, hogy nem teszek úgy, mintha ezek a jelenségek nem léteznének, még nem leszek férfiellenes, és távol áll tőlem a nemek sztereotipizálása. Pedig ha körbenéztek, a csapból is az folyik: a nők Vénuszról, a férfiak a Marsról jöttek, stb. Az ilyen típusú “a férfiak ilyenek, a nők olyanok” mondatoktól mindig is távol tartottam magam. Éppen eléggé gúzsba kötnek bennünket azok az elvárások, amelyek megmondják, hogy a “férfiaknak ilyennek KELL lenniük, a nőknek meg olyannak”. 

A fenti listák, mint például Patriké is, sértettségből íródnak és éppen emiatt túlzók is. Ő maga írja, hogy “a témán megakadt a szemem, mert ez most éppen aktuális nálam, mert a csalódásom óta egyszerűen nem tudok pozitívan nézni a nőkre.”

Az a baj ezzel, hogy gyógyulást nem hoz az, ha mindenért a másikat okoljuk. A különféle “ezek ilyenek, azok olyanok” sémák sem.

Ha javasolhatom, szakadjunk el ezektől legalábbis itt, a Társkereső Kalauzon, hogy egy picit fellélegezhessünk és emberek módjára beszélgethessünk a bennünket érintő problémákról!

Csupa vacak párkapcsolat? Mit tudnál Te változtatni?

Csupa vacak párkapcsolat? Mit tudnál Te változtatni?

139 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.