16 May

Mindegy, hogy nőkről vagy férfiakról van szó, az egyes számú probléma, hogy nincs elég bátorság a kezdeményezéshez. Vegyük a férfiakat: olyan férfiak jönnek hozzám önbizalomhiányra és félénkségre panaszkodva, akikből ki sem nézem!

Pedig mind ugyanarról számolnak be: izzadás, pulzusemelkedés, kiszáradó torok, pirulás, sokszor még szédülés is. Ha Te is ebbe a típusba tartozol, ne aggódj: több százezer honfitársad éli át ugyanezeket a tüneteket randik előtt!

Teljesen mindegy, hogy introvertált (inkább befelé élő, magának való típus), vagy extrovertált (társasági típus) vagy, a félénkség és szégyenlősség talán rád is jellemző.

A félénkség alapja az, hogy saját magaddal nem vagy megelégedve, éppen ezért úgy gondolod, hogy társaságban vagy randin eleve kudarcra vagy ítélve.

A félénkség és önbizalomhiány három tünete

  • Túlzásba vitt önmegfigyelés – állandóan magadat figyeled, főleg társasági helyzetekben (randikon főleg). Próbálod kontrollálni, hogy mit mondasz, mit teszel, teljesen megőrjíted magad.
  • Túlzásba vitt negatív önértékelés – főleg negatívan látod magad, nagyon kevés pozitívumot tudnál magadról mondani, ha megkérdeznélek, viszont saját magad szidásában világbajnok vagy!
  • Túlzásba vitt önkritika – túlságosan sok figyelmet szentelsz a kudarcaidnak, a sikereidre pedig csak legyintesz. Hajlamos vagy megfeledkezni arról, hogy néha te is nagyon jó vagy és igenis van, akinek bejössz.

Nos, melyik vonatkozik rád a fentiek közül? Amikor rádtör a félénkség és a szégyenlősség, biztos, hogy a fenti kategóriák egyikébe tartozol!

Miért érzed magad lúzernek?

1. Az énképed és önértékelésed gyenge lábakon áll

Tanfolyamos mondta: “Egészen egyszerűen nem érzem magam értékesnek. Sőt, úgy gondolom, hogy nagyon unalmas vagyok és egy nőt sem fog érdekelni az, ami engem. Például odavagyok a munkámért, mérnökként dolgozom és sokszor annyira lelkesít, hogy másról sem tudok beszélni. Biztos vagyok benne, hogy ez a nőket elriasztja!”
A valóság azonban az, hogy igenis, vannak mérnökök, akik nagyon szexik és a nők imádják, ha azt látják hogy valaki tele van energiával és szereti amit csinál, ráadásul még sikeres is a szakmájában.

Gyakorlat: Írj össze mindent, amire büszke vagy magaddal kapcsolatban!

2. Állandóan azt lesed, mit rontasz el éppen

Szintén (férfi) tanfolyamos: “Tudod, elkezdek egy viccet mesélni, és szerintem jó vicc de érzem hogy megremeg a hangom, és akkor elkezdek parázni, hogy a lány is biztos észrevette és akkor már nem tudom folytatni a viccmesélést. Belesülök a közepébe, idegesen vihogok és az egész irtó ciki, figyelem magam és nem hiszem el hogy milyen béna vagyok és emiatt egyre rosszabb az egész.”
A valóság az, hogy sokszor a nők is legalább annyira zavarban vannak egy ilyen szituációban, mint Te, és hidd el, nem tesztelgetnek állandóan, egy-két “hiba” belefér.

Gyakorlat: Mindenki hibázhat, ezért ha ilyen helyzetbe kerülsz, akkor vágd ki magad valami frappáns szöveggel, vagy nevess egyet te is, és mondd hogy “na, elvetted az eszem, egy viccet sem tudok már végigmondani!”

3. Címkézés

Tanfolyamos mondta: “Én egy lúzer vagyok. Itt vagyok 34 évesen és semmi sem jön össze. A nők messziről elkerülnek, annyira félénk vagyok!”

A tréningjeimen vagy a coachingokon sokan már a bemutatkozáskor úgy jellemzik magukat, hogy “önbizalomhiányos/félénk/lúzer vagyok” (Tényleg volt már olyan, aki azt mondta magáról, hogy ő egy lúzer!) Ha úgy állítod be magad, mint aki lúzer, akkor – meglepetés! – az is leszel! Ha címkézel, akkor a címke előbb-utóbb rádragad és valóra válik. Ha eleinte viccelődsz vele, idővel véresen komoly lesz!

Gyakorlat: Figyeld meg, hogy címkézed-e magad, és ha igen, akkor milyen címkéket használsz? Pozitívakat, vagy negatívakat? Ha negatívakat, akkor próbálj leszokni róluk!

Te is szégyenlős és félénk vagy?

 

256 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.