27 Jun

Egyik olvasóm, egy, családi állapotát tekintve még házas, ugyanakkor már válófélben lévő társkereső férfi egy nagyon fontos témát vetett fel levelében. Íme a legfontosabb részlet:

A többség akkor kukáz ki, amikor megírom nekik, hogy válás közben vagyok. Azt tapasztalom, hogy előre eldöntik fejben, hogy ez egy érzelmi sérült pasi, nyilván van neki valami defektje, de az biztos, hogy párkapcsolatra alkalmatlan. Én egy 25 éven át tartó házasságot zártam le úgy, hogy az utolsó pár év már nem volt jó, másfél évig próbáltuk megmenteni a dolgot, tanácsadóhoz jártunk, de nem sikerült. Az a kapcsolat már kihűlt. Éppen ezért, ha komolyan gondoltad, hogy egy-két véleményt figyelembe vennél a továbbiakban, rajtad keresztül üzenném a nőknek, hogy biztosan az esetek többségében igazuk lehet, de ők se döntsenek információ híján. Szerintem válás/szakítás és válás/szakítás között sok különbség van, de ha egy kérdést – saját érdekükben tisztázniuk érdemes mielőtt döntenek (akár pro, akár  kontra), az az, hogy milyen állapotban van a férfi. Megsebzett (sérült a lelke, az egója, a büszkesége, egy számára fontos, eleven kapcsolatból kellett kiszállnia, stb.) vagy egészségesnek tűnik (nincs érzelmi válságban, fejben és lélekben rendben lehet-e, valakit az elvesztett párja helyére akar minél előbb, mert nem éli túl, megsértették a lelkét, vissza akar vágni, meg akarja “mutatni” az exének, hogy mennyire bomlanak érte a nők, vagy akár éppen “vadászatot” folytat. Ez szerintem sokat megmutat, legalábbis annyit igen, hogy amennyiben egyébként minden rendben lenne, ez akadálya lenne egy új, egészséges kapcsolatnak vagy sem.

"válófélben" = problémás!

“válófélben” = problémás!(?)

“még házas vagyok, de már szabad”?!

Sokan úgy akarnak beleugrani egy kapcsolatba, hogy még nem rendezettek a viszonyaik, a másiktól pedig azt várják el, hogy segítsen nekik cipelni az érzelmi terheiket, a múlt poggyászát. Teljesen megértem, hogy könnyebb egy válást végigcsinálni, ha áll mellettünk valaki, na de ez mennyire korrekt azzal a bizonyos valakivel szemben? És persze az is lehet, hogy csupán ugródeszkának kell a másik, segít végigcsinálni a hercehurcát, hogy aztán tiszta lappal kezdhessen az, aki válik.

Vannak, akik évek óta különélnek, mégsem váltak el. Aztán vannak az épp válófélben lévők, akik sunyítva vallják ezt be az első randin. Aztán vannak a “még együtt élünk de nem szexelünk!” típusú kapcsolatok – rajtad múlik, hiszel-e nekik vagy sem.  Ha nincs vita a házasfelek között, akkor a válás viszonylag könnyen megy. De ha vita van, akkor akár évekig is elhúzódhat, jelentős stresszt okozva mindkét félnek. Ebbe a stresszhelyzetbe lép be az új partner, sokszor nem tudva, mit is vállal ezzel.

A fenti olvasó nem érti, miért utasítják vissza családi állapota miatt. Pedig viszonylag egyszerű: hacsak nem szeretői státuszra áhítozik valaki, akkor mindenképpen teljesen szabad, független embert szeretne magának. Ha a másiknak van gyermeke, az éppen elég bonyodalom, de ha papíron el sincs még válva, az mindenképpen riasztó jel. És mindegy, hogy Te tudod, hogy már rég lezártad a dolgot érzelmileg és valóban vége a kapcsolatnak: ha még nem váltál el, az a másik számára gyanús.

mit jelent: “még nem váltam el, de külön élek a házastársamtól”

Csak úgy, mint a házasságkötés, a válás is a jogi procedúra mellett egyben szimbolikus folyamat: az első azt jelenti: “összekötöm veled az életemet”, a második pedig azt: “szétszakítjuk a kapcsolatunkat, te is mész amerre szeretnél és én is, többé nem tartozunk össze”. Éppen ezért a “több éve külön élünk, de papíron még házasok vagyunk” állapot ugyancsak nehezen értelmezhető a többi társkereső számára, főleg, ha esetleg ők még sosem voltak házasok.

Hiszen milyen üzenetet hordoz ez?

  • Egyrészt azt, hogy az illető még mindig nem zárta le a házasságát, hiszen ennyi idő alatt azért el lehetett volna válni?
  • másrészt azt, hogy egy hivatalosan még házas emberrel kellene randizni, az pedig nem hangzik valami jól sem a külvilág, sem pedig a társkereső számára.
  • Aztán ott vannak a kételyek: mi van, ha a különlét csak átmeneti?
  • mi van, ha a házastárs különféle követelésekkel bukkan fel?
  • miért ragaszkodik az illető annyira ehhez a kötelékhez, hogy valamilyen ok miatt képtelen volt eddig elszakítani?

még mindig rajta van a gyűrű?!

Egyetértek azzal, hogy szakítás és szakítás, illetve válás és válás között is hatalmas különbségek vannak. Nem minden szakítás és válás viseli meg elszenvedőit. De az online társkeresőkön, ahol több ezer férfi és nő keresi a társát, inkább továbblapoznak a legtöbben, ha ilyen tisztázatlan családi állapotot látnak. minek vesződjenek azzal már az elején, hogy kiderítsék, az illető vajon érzelmileg sérült-e a válása miatt, vagy sem? Inkább kiszűrik a lehető legtöbb bonyodalmat. És talán jól is teszik.

 

Válófélben vagy, de már társat keresel? Neked mi az indokod arra, hogy bár már vége, de még nem váltál el?

gyogyito szakitas 2Szeretnél minél hamarabb meggyógyulni és újrakezdeni szakítás után? Neked készült a 30 napos gyógyító “Újratervezés szakítás után” online program! Kattints a részletekért! >>>

425 Comments

  1. Pingback: "Házas férfival ne!" | Társkereső Kalauz

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.