16 Jan

Múlt héten egy egészen érdekes koncepcióba botlottam: nevezetesen az Új Nő és az Új Férfi, azaz az Új Éva és az Új Ádám koncepciójába.

Ha már ideje az olvasóm vagy, akkor már biztosan ismerős neked az a téma, mely szerint a nemi szerepek gyökeresen megváltoztak az elmúlt pár évben. Mielőtt továbbmennénk, tisztázzuk, mi az, hogy nemi szerep.

Biológiai nem, társadalmi nem

Először is van a biológiai nem, tehát az a nem (férfi vagy nő), amely genetikailag meghatározott, magyarán ami a DNS-edbe van beleírva. XX vagy XY kromoszómát tartalmaznak a génjeid? Ez alapján nő vagy férfi a biológiai nemed.

Aztán ahogy belecsöppensz a társadalomba még pici babaként, illetve amikor felnőtté cseperedsz, a biológiai nemedre rárakódik a társadalmi nem. A társadalmi nem az a nemi szerep, amelyet a társadalom elvár tőled a biológiai nemedre alapozva. Biztosan ismerős neked is az a felállás, mely szerint “a kislányok babáznak, a kisfiúk nem sírnak”. Nagyon fontos különbséget tenni a biológiai és a társadalmi nem között. A biológiai nem változatlan, mióta a világ a világ (sem a nemi kromoszómák, sem az elsődleges illetve a másodlagos nemi jegyek nem változtak), de a társadalmi nem koronként más és más. Míg száz éve a nők társadalmi nemébe nem fért bele az, hogy rövidre vágassák a hajukat, vagy hogy egyetemre járjanak, addig ma ez teljesen természetes. Mint ahogy ötven évvel ezelőtt csak az számított igazi férfinek, aki volt már katona, illetve szépen suvickolta a bajszát, ma ezek már nem elvárt dolgok. De jelen pillanatban is egészen eltérő társadalmi nemi szerepekkel találkozhatsz, hiszen Japánban nőnek lenni teljesen mást jelent, mint például Magyarországon.

Bajusz nélkül nem férfi a férfi – korabeli reklám

Tehát a társadalmi nemi szerepek változnak mindenhol a világon, itthon is. Egy kutatás szerint a magyarok az egyik legtradicionálisabb felfogású nép egész Európában, ami azt jelenti, hogy nálunk ragaszkodnak a leginkább az emberek a hagyományosnak tekintett nemi szerepekhez.

Ragaszkodva a hagyományokhoz

Még mindig azt a modellt preferáljuk, ahol a férfi a családfenntartó, a nő pedig a háziasszony, aki a gyerekeket neveli, míg a statisztikák szerint ez már régen nem így van, elég csak a munkanélküliségi rátákat megnézni. A fejünkben még mindig az a párkapcsolati modell él, amelyben a felek örökkön-örökké együtt maradnak, míg a statisztikák azt mutatják, hogy a házasságok több, mint 60%-a válással végződik. Még mindig úgy gondoljuk, furcsa ha valaki 60 évesen adja a fejét társkeresésre (sokan szégyenkeznek is emiatt teljesen alaptalanul), míg a statisztikák szerint egyre több senior regisztrál be az online társkeresőkbe.

Tehát ragaszkodnánk a régi mintákhoz, hiszen azok kapaszkodót jelentenek, miközben azt figyelhetjük meg, hogy ezek a minták már rég nem érvényesek. Ezen persze lehet sajnálkozni, de sajnos teljesen felesleges. A világ és benne mi is, a mi szerepünk, a társadalmi nemünk radikálisan megváltozott az elmúlt évtizedekben. Ennek a változásnak az eredménye, hogy megjelent az Új Nő, illetve az Új Férfi. A trendkutatók régóta figyelik a világban zajló változásokat, többek között a nemi szerepek változását is. Ők azok, akik elsőként írták le, milyen az Új Ádám, és milyen az Új Éva

Bemutatkozik az Új Nő:

Az Új Nőnél a gyermekvállalás ideje kitolódik. Fontos számára az önmegvalósítás, a karrierépítés. Öntudatos, képzett akár több diplomával és nyelvvizsgával bír, törekszik az egyenrangúságra élete minden területén. Nem törekszik mindenáron párkapcsolatra, sokáig egyedül él, ha nem érzi jól magát a házasságában, elválik. Fontos számára az anyagi függetlenség, nem várja el, hogy eltartsák. A hagyományos értékrenddel bíró férfi számára ez a nőtípus ijesztő lehet, jóval a férfi komfortzónáján kívüli. Az Új Nő számára pedig elviselhetetlenül bekorlátozó lehet a hagyományos értékrend. Ő igazából, szíve legmélyén az Új Férfit keresi.

Bemutatkozik az Új Férfi:

Az Új Férfi nehezebben vállal kötöttséget, cserébe viszont amikor családot alapít, szívesen részt vesz a gyermek ellátásában. Bátrabban vállalja az érzelmeit, ha problémája van, nem szégyell segítséget kérni akár szakembertől. Önismerettel foglalkozik, érdeklődik a spiritualitás iránt is. Párja az Új Nő.

És mi a helyzet a társkereséssel?

Először is fontos ismerned önmagadat, és azt is, hogy milyen típusú férfit, vagy nőt szeretnél. Új Nőként, vagy férfiként nehéz dolgod lesz egy hagyományosabb felfogású férfival vagy nővel, míg ha hagyományos értékrendet vallasz, sok bonyodalmat fog okozni egy Új Nő, vagy Új Férfi.

Magadra ismertél?

Hagyományos típus vagy, esetleg az Új Nő, Új Férfi kategóriába tartozol?

62 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.