09 Feb
Panaszmentes világ

Mindenkinek a saját gondja fáj a legjobban, érthető, hogy a Társkereső Kalauzon is rengetegen panaszkodnak és bizony nehéz időkben nehezen megy a pozitív gondolkodás is. A társkeresés időszaka pedig nehéz tud lenni, főleg több év magány után. Az ember eléggé maga alatt tud lenni, na. És erre még rátesznek a furcsa randik és a szakítások.

Mindig csak a panaszkodás…

Ugyanakkor a panaszkodás a pozitív pszichológia irányzata, de az összes “bevonzom”, “titok” és más ezoterikus szakirodalom szerint is hiánygondolkodást jelöl. Magyarul arra koncentrálunk, ami nincs és ez még többet vonz be a hiányból. Minden alkalommal, amikor azon panaszkodsz, hogy “nincs egy normális nő/férfi sem”, figyelmen kívül hagyod a normális nőket/férfiakat, és a “nem normálisokra” koncentrálsz. Naná, hogy csak még többet fogsz belőlük látni!

Ennél csak rosszabb az, amikor a panaszkultúra odáig terjed, hogy már a randikon is panaszkodsz a partnerednek! Rengetegen számolnak be arról, hogy ahelyett, hogy jól érezné magát a másik (ha már randin van), élete problémáit kezdi el ecsetelni. Ezzel aztán meg is adja a nem épp randihoz illő alaphangulatot persze.

Egy átlag ember naponta 15-30 alkalommal panaszkodik. Ezek csupán azok az esetek, amikor ki is mondja a panaszokat, magában, a belső párbeszédében ennél még több nyavalygás fordul elő.

A panaszkodással az a gond, hogy egy darabig segít kibeszélni a fájdalmunkat, de egy idő után rossz szokássá válik, sőt, a társas érintkezés alapjává (lásd idős emberek a betegségeikkel kezdik a társalgást sokszor), emiatt pedig az általános rossz hangulat felelősévé. Amikor panaszkodunk, a fókusz a negatív dolgokon van, ezért nem tudjuk észrevenni a pozitívumokat.

A Panaszmentes Világ Mozgalom

Az az igazság, hogy – meglepetés! – én sem vagyok tökéletes, és én is hajlamos vagyok a nyavalygásra és panaszkodásra, ráadásul ezekkel éppen azokat büntetem akik a legfontosabbak számomra: a szeretteimet. Pont akikkel szeretek együtt lenni, azokat az együttléteket rontom meg ezzel.

Ezért részemről radikális lépésre szántam el magam: csatlakoztam a Panaszmentes Világ mozgalomhoz. Mielőtt elkezdenél nevetni, nem árt, ha tudod, hogy a mozgalom már több, mint 8 millió taggal számol világszerte!

A mozgalmat Will Boven, egy Kansas-beli spirituális központ vezetője indította el 2006-ban, és azóta bejárta vele a világsajtót, könyve magyarul is megjelent. Boven is felismerte a panaszkodás mérgező hatásait, ezért roppant egyszerű dolgot talált ki: 21 napig bírjuk ki panaszkodás, kritizálás és pletykálás nélkül.

Az elv a dolog hátterében az, hogy 21 nap elég arra, hogy egy rossz szokást megváltoztassunk (Vannak, akik ennél jóval több időt mondanak, de tény, hogy ha 21 napig kibírod cigaretta, édesség, stb. nélkül, nagyobb valószínűséggel tudod tartani magad az elhatározáshoz.).

Boven a 21 naposok között lila szilikonkarkötőket kezdett osztogatni (egészen pontosan 6 milliót osztott ki eddig ingyenesen, mostmár meg kell őket vásárolni). A karkötő lényege: amint panaszkodáson, kritizáláson és pletykáláson kapod magad, azonnal tedd át a másik kezedre, így emlékeztetve magad arra, hogy újra kell kezdened a 21 napot. Beszámolók szerint legalább 2-3 hónap kell ahhoz, hogy kibírjuk 21 napig egyfolytában panasz nélkül. Részemről már harmadjára kezdem újra a 21 napot…

Panaszmentes világ

Panaszmentes világ mozgalom

A mozgalom mottója: “Ha nem tetszik valami, változtasd meg.
Ha nem tudod megváltoztatni, változtasd meg a hozzáállásodat.”

Mi történik a 21 nap alatt?

A 21 nap alatt rájössz, hogy mennyi beidegződésed van a panaszkodással kapcsolatban. Felismered, hogy egyeseket lelki szemetesládának használsz, mert érzed a közelükben, hogy majd megveszel hogy nem tudsz egy jót panaszkodni a fogadalmad miatt. Kénytelen vagy új beszélgetési témákat találni, ehhez pedig fókuszt váltani és a pozitív dolgokra figyelni. Kapcsolataidban a panaszkodás helyett inkább a megoldásra kezdesz el koncentrálni és arról kezdesz el beszélni (mert azt lehet, viszont panaszkodni nem). Mások is észre fogják venni, hogy “mintha megváltoztál volna”, és szívesebben töltenek el időt a társaságodban.

Randikon, párkapcsolatokban is áthelyezed a hangsúlyt a pozitív dolgokra, hiszen tudod – egy panasz és máris buktad a fogadalmad. 🙂

Panaszmentes gyakorlatok:

Merthogy a mai bejegyzést sem úszod meg házi feladat nélkül 🙂 Csatlakozz Te is a panaszmentes mozgalomhoz!

  1. Első lépés: figyeld meg magad. Hányszor panaszkodsz egy nap alatt másoknak? Hányszor kritizálsz másokat és hányszor pletykálsz?
  2. Második lépés: kezdd el a 21 napot. Figyeld meg, hogy mennyire nehéz megállni a panaszkodást. Gondold végig, hogy ez miért lehet így. Nézz körül a környezetedben: mások mennyit panaszkodnak?
  3. Harmadik lépés: ismerd fel, hogy a panaszkodástól még soha nem lett jobb semmi, és próbálj a megoldásokra koncentrálni. (Természetesen néha jól jön ha valaki meghallgat, na de napi 15-30 panaszkodás mégiscsak túlzás!)

Nos, mikor kezded? 🙂

110 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.