19 Nov

A hétvégi Társtaláló Tréningen összegyűjtöttük azokat a hibákat, amelyeket a randizók általában elkövetnek az első randin. A legfontosabbakat biztosan Te is ismered: például azt, hogy az első randin TILOS az exedről és a volt kapcsolataidról beszélni, nem túl bölcs dolog politizálni vagy az anyagiakról társalogni, illetve nem érdemes a másikat a munkahelyi dolgaiddal terhelni.

Jó, ha tudod, hogy már első látásra is rengeteg minden kiderül rólad, még olyan is, amit titkolni szeretnél. A tréning résztvevők például a kedvenc első benyomásos gyakorlatomnál még azt is meg tudták mondani a másikról anélkül, hogy beszéltek volna valaha vele, hogy nagyot csalódott előző kapcsolatában, vagy hogy ő az, akit mindig agyonterhelnek a munkahelyén, mert nem mer kiállni magáért.

Ha épp totál ki vagy égve, az is lejön rólad – ilyenkor nem érdemes erőltetni a randizást.

Honnan lehet tudni, hogy valaki teljesen ki van égve?

 

Nincs megfelelően felöltözve egy randihoz

Kilógó mellszőrzet, szakadt farmer és tréningcipő: ezek jó indikátorai annak, hogy az illető még annyira sem erőltette meg magát, hogy megtisztelje a másikat az öltözetével. Simán lehetséges, hogy ez egy akaratlan önszabotálás, tehát nem is akar egyelőre párkapcsolatot. Úgy is kell hozzáállni. (Ha akar párkapcsolatot, csak fogalma sincs az öltözködés alapvető normáiról, akkor a későbbiekben lehet jelezni, hogy picit jobban válogassa meg a szereléseit.)

 

Interjúztat

Azonnal tudni szeretné, hogy a másik lehet-e az Igazi, és ezt úgy gondolja, hogy legjobb rögtön az első fél órában kideríteni. Rögtön rákérdez arra, hol laksz és mit csinálsz, voltál-e már férjnél vagy voltál-e már házas, körülbelül mennyit keresel illetve milyen lehetsz az ágyban. Érdemes az ilyeneket az elején egy poénnal leállítani és megpróbálni elterelni (“Hú, tisztára mintha egy állásinterjún lennék!”), ha a másik nem veszi a lapot, akkor őszintén közölni vele, hogy kellemetlenül érzed magad és ha így folytatja, akkor hazamész.

 

Képtelen a másikra odafigyelni

Ott van, de mégsincs. A telefonját nézegeti, csak magáról képes beszélni, a Te szereped a lelkes hallgatóságé lenne. Egy randizó mesélte, hogy a monológ végén direkt megkérdezte hogy “Magamról még nem is meséltem, nem igaz?”, mire a másik annyira nem vette magát észre, hogy csak ennyit válaszolt: “De, elég sokat tudok rólad.”, miközben szóhoz sem juttatta randi partnerét. Mivel a másikra való odafigyelés egy párkapcsolat alapja, ezért senki se csodálkozzon, hogy kiesik a rostán, ha a rendelkezésre álló randi időt önnön fényezésére használja.

Képtelen odafigyelni

Képtelen odafigyelni

Türelmetlen, azonnal zárni akar

Egy jó saleses mit csinál? Rögtön odadugja a másik orra alá a szerződést, hogy itt írd alá? Dehogy is! Először “puhítja” az ügyfelet. Beszélget vele, érdeklődik felőle, és csak később – sokkal később – próbálja rávenni az üzletre. Ez a randizásnál sincs másképp. Totális hiba például egy 7 perces VillámCset beszélgetés végén letámadni a másikat azzal, hogy találkozunk-e még, merthogy ezzel csak zavarba jön az illető, és hirtelenjében a legnagyobb valószínűséggel nem mondja meg az igazat. Felesleges ugyanígy egy randi végén már azonnal megtudakolni, lesz-e következő, illetve mi legyen a folytatás. Ezeket az esetek 99%-ában letámadásnak veszik a nők (és férfiak egyaránt), túlzott nyomulásnak, ami inkább taszító, mint vonzó. Persze kivéve, ha Te vagy Brad Pitt vagy Angelina Jolie.

 

Flörtölés helyett provokál

A flörtölés is egyfajta provokáció, de finom, habkönnyű csipkelődés, a provokáció pedig olyan, mint amikor egy elefántot beeresztenek a porcelánboltba. Támadó, otromba, és borzalmasan zavaró egy randi szituációban. Célja nem a közös játék megteremtése, hanem az illető saját egojának fényezése, játszmázás, a másik lenyomása. A provokáció és “tutimegmondás” oka a legtöbb esetben belső bizonytalanság, önbizalomhiány és kompenzáció a másik kárára. (Ez a randi szituációkra értendő, mert például a coachingban visszafogottan alkalmazva tükörtartó eszköz, persze kizárólag miután már megteremtődött egyfajta bizalom). Aki már az első randin is játszmázni akar, illetve zavarba hozza randi partnerét, az még nem alkalmas egy új párkapcsolatra. Legtöbbször az ilyen emberek nagyot csalódtak, elvesztették a hitüket abban, hogy lehet még értelmes párkapcsolatuk és a keserűségüket, feszültségüket szeretnék levezetni a másikon.

A vicc az, hogy van, aki annyira nincsen készen még a randizásra (mert például csalódott, emiatt keserű és haragos), hogy észre sem veszi, hogy hogy viselkedik.

Ha a fenti pontokat saját magaddal kapcsolatban is érzékeled, akkor könyörgöm, ne randizz!

Könyörgöm, ne randizz!

Unalmas a randi? Nem feltétlenül a Te hibád!

Hogyan kezeljük a kiégett randi partnert?

Két lehetőséged van: az egyik, hogy kibekkeled a randi végét valahogy és közben NEM VESZED MAGADRA a másik megjegyzéseit (merthogy az róla szól és nem rólad), a másik pedig, hogy visszajelzést adsz neki. A legjobb módszer az őszinteség. Ha rosszul érzed magad a másikkal, megmondhatod, de használd mindig az ÉN-nyelvet, tehát a saját érzéseidről beszélj mert abba nehezebb belekötni!

Például:

  • “Ne haragudj, de kellemetlenül érzem magam, hogy ennyire személyes dolgokról kérdezel. Úgy gondolom, ez túl korai.”
  • “Bocs, de nem érzem jól magam, provokációnak érzem a kérdéseidet.”
  • “Ne haragudj, de egyelőre még túl korai lenne bármit is mondanom.”
  • “Bocs, de kellemetlenül érzem magam, ha a volt kapcsolataimról kérdez egy olyan ember, akit még nem is ismerek.”

Ha nem érzed jól magad a másikkal, akkor a kávé felhörpintése után nyugodtan közöld vele, hogy köszönöd az estét, de szeretnél hazamenni, mert holnap sok programod van, amire készülni szeretnél. Mondhatod azt is, hogy nem érzed a szikrát, de sok sikert kívánsz.

Nem kell a lelkébe mászni, de lépj le minél hamarabb, ha nem érzed jól magad!

7 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.