04 Apr

A munkahelyen tilos ismerkedni? Túl kockázatosnak tartod, csak rossz sülhet ki belőle? A FiftiFifti Műhelyre Joó Zsuzsanna karrier tanácsadót és coachot hívtuk meg, hogy oszlassa el a kételyeket és használható stratégiát adjon nekünk a munkahelyi ismerkedéshez.

Előadónk tapasztalatai szerint a karriert építőknek egyre nehezebb dolguk van: ma ugyanis már nem nyolc, hanem tíz, rosszabb esetben akár tizenkét órából is állhat egy munkanap, és a cégeknek nem érdekük, hogy az alkalmazottaknak magánéletük legyen: esti meetingekkel, hétvégi programokkal teszik szinte lehetetlenné az ismerkedést. Ez persze akár előny is lehet, ha esetleg a munkahelyen próbálunk ismerkedni!

Mivel annyi időt töltünk munkahelyünkön, miért ne használnánk ki ezt ismerkedésre (is)? Lehet ésszel is csinálni, de először vegyük át, mik az előnyei a munkahelyi ismerkedésnek!

A munkahelyi ismerkedés előnyei

Joó Zsuzsanna szerint számos ilyen van. Míg egy online leszervezett randin stresszelsz és szorongsz, továbbá szinte azonnal kellene döntened, addig a munkahelyen nincs rajtad ilyen nyomás – van időd megalapozni egy esetleges kapcsolatot. Ráadásul nem stresszelsz, hanem ellenkezőleg: személyiséged legelőnyösebb vonásait mutathatod meg, sikerorientált és bátor vagy, szellemi tudásod legjavát használod, ami imponáló lehet másoknak is. A munkahelyeden nem tűnsz “vadásznak”, mint egy szórakozóhelyen, így a kezdeményezés szinte észrevétlenül zajlik, az ismerkedés barátkozással kezdődik, nem kell senkit “felszedned”. Míg az esti randikra sokszor fáradtan érkezel, addig a munkaórákban friss vagy és (jó esetben) kipihent, így a legjobb oldaladról tudsz bemutatkozni. A munkahelyi közeg miatt könnyen, bármilyen ürüggyel megközelíthetsz másokat és Te magad is megközelíthető vagy. Nincs semmiféle nyomás sem rajtad, sem másokon hogy most “ismerkedni kellene”, “lesz-e valami”, mint egy randin, ha valami nem működik, könnyen visszavonulót fújhatsz. Az első benyomás fontosságáról már sok szó volt – a munkahelyen az a jó, hogy ha az első benyomás nem is sikerül valami fényesen, van időd, hogy fokozatosan vonzóvá válj a másik szemében.

Így figyeld meg az embereket munka közben!

Joó Zsuzsanna szerint a munkahelyi ismerkedés előnyei közé tartozik az is, hogy rengeteg dolgot megtudhatsz a kiszemeltedről, még jóval azelőtt, hogy bármi történne köztetek. Így nagyobb eséllyel tudod eldönteni még ismerkedés előtt azt is, hogy összeilletek-e vagy sem. Megfigyelheted azt például, hogy mennyire rámenős, milyen jól kezeli a stresszt vagy a kritikát, hogyan bánik idővel és pénzzel, mennyire őszinte vagy türelmes, van-e humorérzéke és jó-e az önismerete. Mindezek alapvetően fontos elemei egy párkapcsolatnak, amelyekkel előre tisztában lehetsz.

Ismerkedni lehet, de ne túl feltűnően!

Ismerkedni lehet, de ne túl feltűnően!

A munkahelyi ismerkedés stratégiája

Hogyan érdemes munkahelyen ismerkedni? A stratégia egyszerű: ne azonnal flörtölni akarj! Sőt, ez kifejezetten tilos, mivel nagyon rossz fényt vethet rád, emiatt roppant kockázatos! Szikrát se várj, hiszen az olyan ritka, mint a lottó ötös! Nézz körül először, és mérd fel a terepet. Van olyan, aki egyedülálló, hozzád illik és szimpatikus számodra? Ha van, nagyszerű – kezdj el beszélgetni vele! Így váltok kollégákból vagy egymás ügyfeleiből ismerősökké, majd barátokká. Érdeklődj, mi van vele, milyen volt a hétvégéje, mit olvasott legutóbb – szépen lassan ismerkedjetek össze. Ha kialakult egyfajta barátság, akkor megpróbálhatsz továbblépni, de persze csak óvatosan, figyelve a jeleket, amiket a másik küld neked. Tehát nem derült égből villámcsapásként hívjuk el a kollégát-kolléganőt egy kávéra, hanem csak miután valamennyire megismertük és egy hullámhosszon vagyunk vele. Utóbbi esetben a visszautasítás kockázatát minimalizáltuk, és ha nem jött össze a dolog, nyugodtan visszavonulót fújhatunk mindenféle sérülés nélkül. Extra nehéz kezdeményezni olyanoknál, akik másodmagukkal ülnek egy irodában – ha te is kétszemélyes irodában dolgozol, teremts lehetőséget másoknak: mozdulj ki!

Válj láthatóvá!

Ha ismerkedni szeretnél, nagy hiba, ha egész nap ki sem mozdulsz az irodádból, az ebédedet is a monitorod előtt fogyasztod és általában véve nem szólsz senkihez. Biztos, hogy a megfelelő helyen dolgozol? Ha állandóan egyedül vagy és esélyed sincs új embereket megismerni, vegyél egy nagy levegőt és kérd át magad olyan pozícióba, ahol több emberrel tudsz találkozni. Ha ez nem lehetséges, akkor még véletlenül se rendeld az ebédedet, hanem lehetőleg azonos időpontban menj mindennap a menzára ebédelni és nézz körül. Egy nagyobb cégben több százan is dolgoznak, ennyi emberből biztosan akad olyan, aki tetszik és ráadásul pont egy időben jártok ebédelni. Ha mindennap kiszámíthatóan mozdulsz ki, több esélyed van arra, hogy valaki észre is vegyen. Kollégáid ismerősei között is szétnézhetsz, van-e valaki, aki épp társat keres. Ehhez megintcsak nem árt jóban lenni a kollégákkal. Ha viszont jóban vagy velük, akkor többen is segíteni fognak neked párt találni – azonnal jelzik, ha ismeretségi körükben szabad valaki.

Nos, Te hány olyan párt ismersz, akik munkahelyen jöttek össze? És ami legfontosabb: látsz-e esélyt a munkahelyi ismerkedésre?

9 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.