22 Apr

Az egyik társkeresőknek szóló tréningemen nemcsak a társkeresésről és a randizásról volt szó, de végigvettük a hosszútávú kapcsolathoz szükséges összetevőket is.

Egyik résztvevőnk egy paptól, aki annak idején mentőhelikopteres pilóta volt, azt a hasonlatot hallotta, mely szerint a párkapcsolat olyan, mintha helikoptert vezetnél: ha kizárólag fél méterrel előre, tehát csak az orrod elé nézel, biztosan lezuhansz vele, de ha a tekintetedet a messzebbi célokra, hegyekre, erdőkre szegezed, akkor egyenesen tudod tartani a gépet. Szép hasonlat, ezek szerint a hosszútávú kapcsolat egyik építőköve a közös cél. Ez bármi lehet, de vigyázat! Ha egy nagy közös cél teljesült (lakás, gyerek), ki kell tűzni a következőt. Sokan ezt elfelejtik, ezért vannak azok az első látásra érthetetlen esetek, amikor hosszú évek építkezése után elkészül a családi ház, a pár viszont azon kapja magát, hogy már nincs semmi közös bennük ezért elválnak.

Egy kapcsolat olyan, mint egy helikopter

Egy kapcsolat olyan, mint egy helikopter

A második fontos dolog, amit felsoroltunk, az a külön töltött idő. Sokan amint párkapcsolatuk lesz, eltűnnek, mint szürke szamár a ködben, a baráti kör pedig csodálkozik, hogy az egykori társaság középpontjából otthonülő mamusz lett. Egy pár és egy kapcsolat érettségét jól mutatja, hogy a felek képesek-e külön is időt tölteni, képesek-e elengedni egymást mindenféle akaszkodás és féltékenység nélkül. Ha igen, az jó jel, hiszen a külön töltött idő után (legyen az esti buli, pecázás vagy akárcsak hobbi kreatív szakkör) a pár tagjai felfrissülve érkezhetnek haza.

Harmadikként az egyik résztvevő a gyerekmentes idő fontosságára hívta fel a figyelmet. Nagy hiba, ha a gyerek(ek) megszületésével vége a kettesben töltött időnek, és állandóan csak hármasban vagy négyesben van a család. Néha érdemes csak úgy, kettesben randizni, feltöltődni, ez is sokat lendíthet egy kapcsolaton.

A fentieken kívül a szakértők még a következő fontos tudnivalókat sorolják fel:

Ne a lelki társadat keresd! Az egyik legnaivabb elképzelés társkeresés terén az, hogy valahol létezik a tökéletes társad, és csak meg kell találni őt a boldogsághoz. A valóság ezzel szemben azonban az, hogy a jó kapcsolat titka a köztetek lévő különbségek figyelembevétele és megbeszélése, legyen az politika, pénz, vagy gyereknevelés. Próbáld meg élvezni azt, amit a másik különbségként hoz a kapcsolatba, ahelyett, hogy megpróbálnád megváltoztatni.

A másik nem a mindened! Társkereső coachként én is tapasztalom, hogy egyesek multifunkcionális partnert keresnek, aki egyszemélyben a legjobb barátjuk, tökéletes szerető, szuper pénzkereső, szabadidős programszervező és még ki tudja mi. Ahelyett, hogy a mindenedet keresnéd, alakíts ki olyan életet, ahol a társas szükségleteidet nem csak egy ember tudja kielégíteni. Legyenek barátaid, hobbid, ne a másiktól várd a szórakoztatást.

Tanulj meg újra nevetni. A párok rengeteg kihívásnak néznek elébe manapság: pénzügyek, folyamatosan változó politikai és gazdasági helyzet, állandó rossz hírek a nagyvilágból – nem csoda, hogy sokan bestresszelünk ezektől. Egy párkapcsolat azonban csak ideig-óráig bírja a folyamatos negatív terhelést, és néha muszáj felengedni. Emlékszel még, mikor nevettetek utoljára? Vagy hogy hol tudtatok igazán kikapcsolódni? Érdemes feleleveníteni ezeket és újra megtanulni nevetni és jól érezni magatokat.

Az együtt nevetés gyakran többet ér mint egy párterapeuta...

Az együtt nevetés gyakran többet ér mint egy óra párterápia…

Hallgasd meg a másikat. Igen, biztos vagyok benne, hogy teljes mértékben úgy érzed, igazad van és a másik a hibás mindenben. Számos ügyfelem démonizálja az exét, olyan szinten hogy az már nem hihető. Sajnos azonban ebből a kiinduló helyzetből soha sem fognak közeledni az álláspontok. Muszáj meghallgatnod a másikat, és szépen, türelmesen, én-nyelven elmagyarázni neki, hogy Te mit és hogyan érzel illetve mi a megoldási javaslatod.

Keress szövetségest! Valamilyen szinten muszáj jóban lenni a másik családjával – még akkor is, ha az anyósod egy borzalom, a párod testvérei pedig züllött kocsmatöltelékek. Legalább egy-két emberrel ápolj jó kapcsolatokat, hogy legyenek szövetségeseid. Ráadásul a családtagoktól sok mindent kideríthetsz párod múltjával kapcsolatban is, ami által még jobban megismerheted, ki ő, és honnan jött.

Egy kapcsolatnak megvannak a maga évszakai. Egy párkapcsolat hullámzó, gondolj úgy rá, mintha különböző évszakai lennének. Ilyen évszakváltás a gyermekvállalás, a gyerekek kirepülése, a nyugdíjazás. Minden évszak más és más, másmiatt lehet kedvelni. De hiába vársz nyarat télen vagy a zimankóban harminc fokot, csak csalódni fogsz. Értékeld az évszakokat!

 Szerinted mi még a hosszútávú párkapcsolatok titka? Oszd meg velünk!

46 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.