09 Mar
Veled kezdődik

Társkereső coachként állandóan két tűz között vagyok – ez a munkám.

Vállald a felelősséget!

Egyrészt hallgatom a férfiakat, másrészt pedig a nőket, sokszor sajnos azt ahogy szapulják egymást, a saját hibáikért a másik nem egészét szidva. Jellemző és nagyon is emberi, hogy a saját tapasztalatinkra alapozva általánosítunk – ez az élet minden területére igaz, így a párkapcsolatokra is. Ha kizárólag olyan férfiakkal kezdtél akik később elhagytak, megcsaltak, átvertek, természetes, hogy az összes férfira ráhúzod ezeket a vádakat. Ha pedig így teszel a végén már magad sem fogsz hinni abban, hogy egyszer neked is lesz szerelemmel és szeretettel teli, megbecsülésen és bizalmon alapuló párkapcsolatod. Inkább keresel majd olyan példákat, amelyek a te világnézetedet támasztják alá (pl. “na ugye, ők is elváltak/ott is félrelépett”, stb), minthogy szembenézz azzal: tévedtél. Rosszul választottál. Becsaptad magad. Vagy csak annyit, hogy: ennyi volt, vége.

A Szabad Vagyok Program a szabadsággal kezdődik. Kizárólag akkor lehetsz szabad, ha vállalod az eddigi tapasztalataidat, ha vállalod a felelősséget az eddigiekért. Igen. Felelősséged van abban, hogy hogyan választottál, hogyan kezelted a kapcsolataidat, időben észrevetted-e a baljós jeleket és léptél-e. Nem tudsz száz százalékban kontrollálni minden tényezőt, de figyelni figyelhetsz, és korrigálhatsz, mielőtt még nagy a baj. Ezer apró jel van minden egyes katasztrófa (szakítás, válás) előtt. A te felelősséged, hogy meg akarod-e látni ezeket, vagy sem.

mik a meggyőződéseid?

De hagyjuk a katasztrófákat, koncentráljunk arra, hogy most hol tartasz. Őszintén válaszolj a következő kérdésekre:

  • mit gondolsz a férfiakról? mit gondolsz a nőkről?
  •  hiszel-e abban, hogy boldog párkapcsolatot találsz?
  •  hiszel-e abban, hogy találsz magadhoz való férfit?

Vigyázz, mit válaszolsz, mert válaszaid alapvetően befolyásolják az esélyeidet! Az, hogy mit gondolsz, alapvetően befolyásolja, hogy mit mondasz, az, hogy mit mondasz, alapvetően befolyásolja, hogy mit teszel. Figyeld meg, milyen korlátokat állítasz a saját boldogságod elé. Képes vagy-e álmodni? Álmodni egy szebb párkapcsolatot, értékesebb életet, izgalmasabb jövőt?

Ha valamiben nem hiszel, nem is fog sikerülni. Ha a férfiakról azt gondolod, hogy mindegyik csak bántani akar, pontosan olyat fogsz kifogni magadnak, aki bántani fog. Ha nem hiszel a boldog párkapcsolatban, nem is lesz neked olyan. Hogy miért nem? Azért, mert amiben nem hiszünk, azért küzdeni, dolgozni sem tudunk. Érted már?

Te milyen korlátokat állítottál fel magadnak?

Egy olvasóm írta:

“Azt kellene valahogy elérnem magamban, hogy kiirtsam azt a meggyőződést, hogy a különböző társkereső rendezvényekre a férfiak közül csak a – bocsánat a kifejezésért – szerencsétlenek mennek el. Mert szerintem a sikeres pasik nem járnak ilyenekre, nincs rá szükségük.”

Gondolj bele, ezzel a meggyőződéssel vágsz neki rendezvényeknek. Ez a szűrő van a fejedben. Szerinted mit fogsz figyelni? Naná, hogy a bizonyítékokat, amelyek ezt a meggyőződésedet alátámasztják. Ha ilyen szűrővel, szemüveggel nézel egy férfit, a legkisebb bakija is azt fogja üvölteni a fejedben, hogy “lúzer!”, míg más körülmények között talán elsiklanál az apróbb ballépés, rosszul sikerült megjegyzés felett.

Rengeteg ilyen káros meggyőződés létezik.

Pl.:
“Fiatalabb férfival sose, mert mindnek csak anyakomplexusa van, azért akarnak engem.”
“Alacsonyabb férfival sose, mert hülyén néznék ki mellette és nem érezném nőnek magam.”
“Ha negyven feletti és még nem volt házas, annak baja van.”
“Elvált, gyerekes férfival sose, mert az sose figyelne rám.”
“Vidékivel sosem, túl macerás.”

A te fejed is tele van saját magad által állított korlátokkal? A lényeg (hogyan érzed magad vele, hogyan bánik veled) helyett Te is a meggyőződéseidre hallgatsz? Szerinted ha eddig is rájuk hallgattál, és itt vagy, a továbbiakban mire számíthatsz?

Érted már, hogy minden veled kezdődik?

91 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.