29 Sep

Egyik Műhelyünkön Füredi Krisztián szexuálpszichológus volt a vendégünk, akivel a szex témáját jártuk körbe, és azt, hogy mik a legnagyobb akadályok a szexben.

A szexualitás kultúrafüggő

Az ideális szexuális élethez a párkapcsolati kommunikáció és a rugalmas viselkedés a legfontosabb – hangzott el, ennek kapcsán pedig fontos tudatosítanunk magunkban, hogy a szexualitás megítélése kultúrafüggő. Ami az egyik kultúrában elfogadott, a másikban talán tabu, ugyanígy, ami az egyik párkapcsolatban normális, a másikban talán elfogadhatatlan szexuális viselkedés – a lényeg, hogy az adott pár jól érezze magát benne. Éppen ezért felesleges hasonlítgatni saját szexuális életünket másokéhoz, esetleg előző párkapcsolatunkhoz, hiszen minden ember más és más igényekkel rendelkezik.

Elvárások özöne

A párkapcsolatokkal szemben soha nem volt még annyi elvárás támasztva, mint manapság: míg 200 éve női orgazmus, mint olyan, nem létezett (nem ismerték el), és a szexuális együttlét a nők számára “letudandó kötelesség” volt, addig ma az orgazmushiány egyértelmű kudarcot jelent sokaknak, ami bénítólag hathat a kapcsolatokra. Ugyanilyen példa a korai magömlés: amikor a nők számára a szexuális együttlét inkább gyötrelmes volt, mint élvezetes, udvariasságnak számított gyorsan “elmenni”, míg manapság ebből komoly problémák adódhatnak. Természetesen a torz képeket mutató pornóipar sem tesz túl jót a szexualitásnak, főleg azok körében nem, akik azon szocializálódnak.

Összehangolódás

A szexuális összehangolódás nem feltétlenül ösztönös folyamat – sokkal inkább tanulandó, ami természetesen sok “gyakorlás” útján lesz zökkenőmentes és élvezetes. Ha az orgazmus mint kizárólagos sikerkritérium szerepel a fejünkben, akkor esetleg rágörcsölhetünk az együttlétekre és épp emiatt nem fog működni az intimitás. Hiba egy párkapcsolat “sikerét” a szexhez kötni: sokszor előfordul, hogy egy kiváló párkapcsolatban csak közepes a szex, illetve hogy egy nagyon rossz párkacsolatban a szex az, ami egyedül működik. A szuper párkapcsolat nem mindig jár együtt szuper szexszel, de természetesen sok minden javítható és fejleszthető!

Szexuális problémák okai

A szexuális problémák okai a szexuálterapeuta szerint általában a következők:

  • teljesítménykényszer
  • kudarctól való félelem
  • női vagy férfiszerep túlértékelése
  • bűntudat
  • párkapcsolati konfliktus
  • stressz
  • fáradtság

A két legnagyobb vágy-gyilkos a fáradtság és a stressz, ha valami nem működik, ezeket érdemes legelőször megvizsgálni. Fontos, hogy ha probléma van, ne társítsunk azonnal valamiféle jelentést hozzá! Tehát ha párunk nem kívánja a szexet, ahelyett, hogy azonnal arra gondolnánk, már nem is kíván bennünket, vegyük fontolóra a fenti pontokat és közösen derítsük ki, mi lehet a gond.

 

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.