14 May

Emlékszem, gimiben mekkora pletykaértékűnek számított az a hír, amikor valakiről kitudódott, hogy elveszítette a szüzességét. Ha az illető beletartozott a barátnői körbe, szünetekben a WC-ben vagy az udvaron beszéltük ki a részleteket. Ha nem, akkor a háta mögött lett az illető kielemezve. Szex témában a szülőktől felvilágosításra és őszinte beszélgetésre szinte egyikünk sem számíthatott: maradt kémia órán a Bravo magazin Szex, szerelem, gyengédség rovata (ismerős még valakinek?), és persze a hallomásból megtudott dolgok. A bátrabbak pedig gyakorlatba is megpróbálták átültetni az elméletet, sokszor nagyon súlyos következményekkel.

Ahogy teltek az évek, egyre cikibb lett szűznek lenni és kukán ülni az élménybeszámolókon: mindenki igyekezett, hogy valamilyen “eredményről” be tudjon számolni a következő csajbulin. Fogadni mernék, hogy a fiúk is hasonlóan éreztek, csak ők sokszor még csak el sem mondhatták senkinek a problémájukat. Előbb-utóbb aztán mindannyiunknak “sikerült” elveszíteni a szüzességünket, alaposan megkönnyebbülve: végre nincs rajtunk a bélyeg, hogy totálisan tapasztalatlanok vagyunk. 

Vannak azonban olyanok is, akik “úgy maradtak”: telnek az évek, az illető elmúlt 25, aztán akár 35, vagy 45 is, és még mindig szűz. Rendszeresen visszatérő téma a hozzám fordulók körében a szüzesség elvesztésének kérdése. Ahogy az idő előrehalad, úgy lesz egyre nagyobb teher és tabu az, ha valaki még mindig tapasztalatlan. Egy idő után pedig annyira égető már a probléma, hogy az illető próbál segítséget kérni. Ekkor jönnek a jobbnál-jobb ötletek. Mit lehet tehát tenni?

Kik maradnak szüzen?

Nehéz általánosítani, de sokszor pont azok, akik túl jó kislányok illetve jó kisfiúk akartak lenni egész gyerekkoruktól kezdve. Ők azok, akiket a szüleik még felnőttkorukban is kontrollálnak, sőt, rosszabb esetben egy háztartásban élnek ezekkel a “te csak maradj az én kisfiam/én pici lányom”-féle anyákkal és apákkal. Nem egy kliensem számolt be arról, hogy a “kedves mama” mindenféle kifogásokat gyárt, ha az illetőnek randija van, sőt, sokszor konkrétan rosszul lett, csak nehogy egyedül hagyják akár arra a két órára (és persze később, ha összejönne a párkapcsolat, egész életére).

Azok is sokszor szüzek késő huszas-harmincas éveikben is, akik valamiért kudarcot vallottak kamaszkorukban egy-egy suta próbálkozáskor, aztán pedig feladták az egészet és inkább a szakmájukra koncentráltak, hiszen ott legalább sikereket értek el. Mire felocsúdnak, eltelik akár egy-két évtized is, körbenéznek és azt látják, másoknak már gyerekeik vannak, ők pedig ezen a téren nem tartanak még egyáltalán sehol. Ez persze tovább aláássa az önbizalmukat, hát hogyan is kezdeményezhetnének náluk tapasztaltabbnál? A kudarctól, a “beégéstől” való félelem tartja vissza őket a kísérletezéstől.

Természetesen nagyon nehéz szexuális kapcsolatot kialakítania azoknak is, akiket annak idején bántalmaztak, molesztáltak. Megrázóak a történetek, amelyeket női csoportjaimban hallok, egy-egy gátlástalan perverz rokon vagy szomszéd akár egy egész életre tönkre teheti valakinek a bensőséges párkapcsolatra való képességét. Leginkább csak pszichológus és terápia segíthet a feldolgozásban és továbblépésben.

szüzesség

Még mindig szűz vagy?

 

Mit lehet a “baj” velem?

Először is: ha te is ebben a cipőben jársz, ne pánikolj, de ismerd el, hogy van lemaradásod.
Ne szégyenkezz – az eseted nem egyedi! Legyél türelmes magaddal és ne várd, hogy varázsütésre fognak megváltozni a dolgok: ha például 35 évesen vagy még mindig szűz, ne akarj azonnal családot és gyereket csak azért, mert a környezeted már ezt nyomja. Lehet ugyan, hogy 35 évesnek nézel ki, de szexuális fejlettségben le vagy maradva, hiszen olyan fontos események hiányozhatnak az élményeid közül, mint első csók, petting, szex, stb. A szüzességedet el tudod ugyan veszíteni fél óra alatt is, de megérni egy párkapcsolatra hosszabb idő és tanulási folyamat. Nem szeretnélek áltatni: a legnagyobb valószínűséggel – ugyanúgy, ahogy mindenkinek, aki kamaszkorában indult el ezen az úton – számos kudarcban és csalódásban lesz részed. A legtöbb ember nem azzal házasodik össze, akivel elveszítette a szüzességét, te se várj ilyesmit. Ráadásul az első szex nem feltétlenül egetrengető élmény.
Mindenképpen azt javaslom, hogy próbáld kideríteni, hogy te konkrétan miért maradtál le. Van-e valami nagyobb gát, elakadás benned, vagy tényleg csak nem adódott alkalom. Érdemes pszichológushoz, szexológushoz fordulni és átbeszélni a helyzetet, sokat tud segíteni annak felderítésében, hogy mi lehet a “baj”? Simán lehet, hogy az égvilágon semmi.

 

Kinek mondjam el?

Baktay Miklós és Baktay Zelka párterapeuták nem javasolják, hogy közösségben kitudódjon, ha valaki még szűz:

“Alapjában azt javasoljuk: „Csitt!” Ezen a téren aligha sikerül a normáknak megfelelni, ezért a legjobb hallgatni. Az erotika és a szexualitás a tudattalan területe, nehéz és felesleges beszélni róla. Hagyjuk! Aki úgy érzi, beragadt ezzel a szüzesség dologgal, legyen 16, 26 vagy 66 éves, annak azt tudjuk javasolni, váltson közösséget! Alacsony a státusza, ezzel pedig együtt jár a hízás, hajhullás, rosszkedv. Lépjen tovább! Rázza le a port a sarujáról, és álljon odébb! Megéri!” (Nők Lapja Café) 

Persze ettől függetlenül lehet egy-két bizalmasod, akit beavatsz a titokba.

A negyven éves szűz c. film - láttad már?

A negyven éves szűz c. film – láttad már?

Hogyan induljak el?

Amelyik életterületedre energiát szánsz, és amelyikre odafigyelsz, az fejlődni fog. Kezdj el a testiség kérdésével foglalkozni. Először kezdd a saját testeddel! Hogyan állsz a szex kérdéséhez? Olvass utána, illetve nagyon ajánlom az olyan önismereti csoportokat, ahol a szexualitás a téma. A Szabad Vagyok Napon előadott nálunk például Mester Dóra szexoktató, nagyon érdekeseket ír blogján. Nagyon javaslom férfiak és nők számára is a Kriston tornát, és az azt oktató tanfolyamot, ahol nyíltan és felszabadultan lehet beszélni az “alsó arcunkról” és a szexről. Kriston Andrea fantasztikus ebben!

Szakemberek szintén javasolni szokták (mindenkinek egyébként), hogy ismerkedjen meg saját testével, nevezzük nevén a dolgot, maszturbáljon. Miért ne próbálnál ki szexuális játékszereket? Miért ne kísérletezhetnél és tanulhatnád meg, pontosan mi és hol jó neked, addig is, amíg nem jön valaki, akivel aztán együtt lehet kísérletezni? Sokat fog segíteni a szüzesség elvesztésében az, ha legalább a saját testeddel kapcsolatban nincsenek gátlásaid, fentiekkel legyőzheted őket.

 

Veszítsem el profival?

Nem egyszer hallottam azt a tanácsot, hogy egy szűz férfi menjen el prostituálthoz és ott győzze le a lámpalázát. Praktikusnak hangozhat, azonban nemcsak javíthat, de ronthat is a helyzeten. Szégyenérzetet okozhat, hogy “fizetni” kellett az első szexért, azt a problémát pedig nem oldja meg, hogy az illetőnek az alapvető szociális készségei is hiányoznak ahhoz, hogy valakit megismerjen, udvaroljon neki, aztán pedig szexuálisan kezdeményezzen. Fizetni egy szolgáltatásért és megdolgozni valakiért majd elcsábítani nem teljesen ugyanaz, mint ahogy csábítás és párkapcsolat kialakítás között is hatalmas különbség van.

A prostituáltnál érdekesebb megoldás az, ami Magyarországon tudtom szerint nincsen: Amerikában vannak “surrogate partner”-ek, akik igazából olyan terapeuták, akik a helyzet kielemzése és átbeszélése után le is fekszenek a kliensükkel. Van, hogy ez segít, de van, hogy a kliens reménytelenül szerelmes lesz a terapeutába, amiből aztán még több más probléma származik. És hát valahol mégicsak a szexért fizet itt is a kliens… 🙂

Tanulság?

  • Kérd szakember segítségét, hogy feltárjátok, mi az igazi probléma (van-e egyáltalán)

  • Ismerkedj a saját testeddel és a szexualitásoddal: olvass, járj el tanfolyamra, foglalkozz a témával!

  • Fordíts energiát a párkeresésre és legyél tisztában azzal, hogy a kudarcokat nem úszhatod meg, ha párkapcsolatot szeretnél, ezek természetes velejárói a folyamatnak!

  • Próbálj online randizni, szervezett randikon résztvenni, haladj lépésről lépésre!

 

Neked is van hasonló problémád? Vagy volt és megoldódott? Mesélj!

 

55 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.