22 Dec

Ki gondolta volna, hogy a társkeresésnek és a randizásnak káros mellékhatásai is lehetnek? Új jelenség a randizók számára a “dating burnout”, azaz a randi kiégés. Mit kell tudni róla és hogyan lehet kezelni a problémát?

Mit jelent az, hogy burnout?

A burnout – azaz kiégés – rohanó világunk egyik káros mellékhatása, jelensége. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy valamilyen tevékenységet túl sokáig és túl intenzíven csinálsz, amelynek következtében teljes mértékben lemerülnek az energiaraktáraid – és ezzel együtt érzelmileg és fizikailag is hullámvölgybe kerülsz.

A burnout szindróma kifejezést eddig leginkább a munka világára alkalmazták – a karrieristákat és munkamániásokat fenyegette leginkább. Itt a burnout egészen durva tünetekkel is járhat: idegösszeroppanás, sőt, egészen extrém esetekben a kiégett alany bele is halhat a kimerültségbe és a stresszbe. Japánban például külön szó van arra, hogy valaki túldolgozza magát és belehal – ez a karoshi.

Hogy jön ide a randi?!

A legújabb pszichológiai tanulmányok rávilágítottak arra, hogy a munka világán túl a párkeresésben is ki lehet égni. Méghozzá a párkeresésnek azon fajtájában, amikor az alany kétségbeesésében sorra halmozza a randikat, hátha megtalálja az igazit. A túl sok randizásban való kiégést a szakemberek „dating burnout”-nak , azaz randi kiégésnek nevezték el.

Ne randizz, ha már eleged van!

Az internet megjelenése előtt egészen egyszerűen képtelenség volt ennyi randit leszervezni viszonylag rövid időtartamon belül, mint most. Az internetes párkereséssel akár azt is megteheted, hogy az egyik nap beregisztrálsz a párkeresőkbe, majd a következő hétre akár 3-4 randit is leszervezel magadnak – és mindezt akár egy nap alatt! Ilyen szintű ismerkedésdömpingre soha nem volt azelőtt példa és lehetőség. Most felhozhatod a régi házibulikat, amikor egy este akár tucatnyi ismeretlen férfival lehetett megismerkedni, de a netes randi és a házibulik hangulata teljesen más. Míg utóbbinál nincs semmiféle kényszer, vagy stressz, előbbinél a randin „teljesíteni kell”, legjobb arcunkat mutatni egy idegennek, akiről pusztán annyit tudunk a legtöbb esetben, hogy ő is párt keres.

Kik a legveszélyeztetebbek?

Sajnos a felmérések szerint a nők sokkal inkább hajlamosak a túlrandizásra, és a kiégésre, mint a férfiak. Bennük ugyanis sokkal nagyobb a megfelelési kényszer, ezért jóval többet idegeskednek egy-egy randi előtt, és 30 körül inkább jellemző rájuk a kétségbeesés, hogy már sohasem jön az álomlovag.

Ők azok, akik rengeteg energiát fektetnek a párkeresésbe, és mivel általában érzékenyebbek férfi társaiknál (főleg, amikor nem csupán kalandot, de társat, komoly kapcsolatot keresnek), ezért őket viseli meg leginkább a netes ismerkedés során szinte kivédhetetlen visszautasítás és kudarc. Ők azok, akik túl komolyan veszik az ismerkedést, és a sikertelenség miatt egyre lehangoltabbá válnak, önbizalmuk pedig szépen lassan elkezd leépülni, és felbukkan a „nekem már sosem sikerül” érzés.

Inkább bele se kezdj, ha épp kiégtél a randizásban!

 

A Dating Burnout tünetei

Olvasd el figyelmesen a következő pontokat:

  • Annyira túlzásba vitted a randizást, hogy már azt sem tudod, kivel találkozol
  • Halmozod a randevúkat – a hét több estéjére is leszervezel egyet magadnak
  • A randizás már olyannyira rutinná vált, hogy megvannak a nyitókérdéseid és az egész inkább hasonlít felvételi interjúra mint randevúra
  • Túl erős benned a megfelelési kényszer, nagyon sokat számít, hogy a másik mit fog rólad gondolni.
  • Úgy érzed, pár nélkül nem vagy kerek egész, és elhatalmasodik rajtad az értéktelenség érzése, az elkeseredettség
  • Minden randi-kudarc és sikertelenség napokig megvisel
  • Még nem vagy kész egy új kapcsolatra de mégis erőlteted a dolgot
  • Ha egyáltalán nem élvezed az ismerkedést és a randizást
  • Teljesen visszahúzódóvá válsz és semmi nem érdekel azon kívül, hogy egyedül vagy és párt kell találnod minden áron.

Hány pontban ismertél magadra?

Minél több pontban, annál valószínűbb, hogy téged is fenyeget a dating burnout – azaz a kiégés veszélye!

Légy laza! Kezeld a kudarcokat!

A netes randizásnak egyik nagy hátulütője, hogy igazából olyan emberek utasítanak vissza egyetlen gyengébben sikerült randi után, akik egyáltalán nem is ismernek Téged. Még ha az illető nem is tetszett, akkor is rosszul esik, hogy a randi után egyáltalán nem jelentkezik – márpedig ha halmozod a randikat, akkor sajnos sok ilyen „élményben” lesz részed.

Meg kell tanulnod kezelni ezeket a kudarcokat. Ha az „Igazit” keresed, akkor különösen érzékeny vagy most ezekre a kudarcokra, hiszen folyamatosan békákkal találkozol és nem lesz belőlük királyfi. Körbenézel és úgy érzed, hogy az egész élet „ki a házból mókuskáim” játék, és te vagy az egyetlen, aki állva maradt.

Mivel pánikolsz, nem mersz egy randira sem nemet mondani, hiszen mi van, ha pont Ő a Nagy Ő? (Még akkor is hajlamos vagy hülyíteni magad, ha legbelül biztosan tudod, hogy nem ő lesz az a levelek és előzetes telefonok alapján.) Ez aztán egyenes út a kiégéshez. Kiégetten pedig esélyed nincsen arra, hogy bevonzd a társadat.

Tudd, hogy ki vagy és mit akarsz

A sikeres párkeresés alapkritériuma, hogy ismerd önmagadat. Ha nincsenek meg a saját kritériumaid arra vonatkozóan, hogy milyen párt szeretnél, akkor csupa „selejtet” fogsz bevonzani az Igazi helyett. Ha kevesebbel is beéred, akkor kevesebbet is fogsz kapni, és egyik reménytelen kapcsolatból a másikba fogsz ugrálni (feltéve, ha kiégett állapotban valakit egyáltalán be tudsz vonzani).

Figyelem! A dating burnout, azaz a randi kiégés nagymértékben rontja az ítélőképességedet! Mivel annyi kudarc ér, ezért egy idő után leadsz a saját igényeidből, ami nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Mivel az önbecsülésedet kérdőjelezed meg egy idő után, ezért nagyon fontos, hogy tudd, ki vagy. Tudnod kell, hogy attól még hogy nem sikerült egy randi, vagy nem hív vissza egy adott illető, te még nem lettél kevesebb. Ha egyre inkább megkérdőjelezed saját magadat, egyre rosszabbul fogod érezni magad a saját társaságodban – a boldogtalanság és elégedetlenség pedig az egyes számú taszító erő, ami a férfiakat illeti.

Inkább pihenj, ha kiégtél!

 

Ezt csináld, ha nem akarsz kiégni!

Ha nem akarsz kiégni, és túlterhelni magad a sok felesleges randikkal, itt az ideje, hogy feltöltsd az energiaraktáraidat!

  • Menj el és tényleg szórakozz! – ne mindig csak azért mozdulj ki, mert ki tudja, hátha pont most fogsz Mr. Tökéletessel összefutni! Ha mindig reménykedsz, a végén minden egyes bulit ahol nem jössz össze senkivel, kudarcnak fogsz értékelni. Ezt viszont a veled bulizók – a barátaid nem fogják értékelni… Ne rontsd el a szabadidődet azzal, hogy folyton ábrándozol és csalódást okozol saját magadnak.
  • Pozitív gondolkodás… Közhely, de a beállítottságod alapvetően befolyásolja azt, hogy mi történik veled és hogy hogyan alakulnak a dolgaid. Szerinted mégis kinek kell egy savanyú uborka-hangulatú lány?
  • Önirónia – ez is a pozitív gondolkodással függ össze: ha képes vagy nevetni magadon és „megpróbáltatásaidon”, sőt, akár naplóba is összeszeded a legjobb párkereső sztorijaidat, azzal sokat javíthatsz hangulatodon. Figyelem! Ezeket csak magadnak írd le, és ne tedd közzé internetes blogokban! Senkire nem tartoznak hányattatásaid!!!
  • Vegyél ki randi-szabit! Ha úgy érzed, hogy teljesen elfáradtál és kiégtél a sok értelmetlen randitól, akkor a legjobb, ha kiveszel egy kis szabadságot! Iratkozz le az összes társkeresőről, töröld a profilodat, sőt, a postaládáidat is, és felejtsd el egy pár hétre, akár hónapra az egész párkeresést! Mozdulj ki, töltődj fel, ne is beszélj senkinek a randizásról, és kérd meg őket, hogy lehetőleg ők se meséljenek neked semmit. Ha teheted, akkor ne házas-gyerekes emberekkel töltsd az idődet, könnyen lelombozhatnak ugyanis (persze, kivéve, ha rossz házasságban élnek)  boldogságukkal. Idővel természetesen ezt is meg kell tanulnod kezelni.
    A randi-szabi alatt próbáld ki magad új dolgokban! Ilyen lehet például egy festőtanfolyam, egy túracsapathoz való csatlakozás, nyelvtanfolyam, vagy új sportok megtanulása. Ha csak sétálsz egy nagyot esténként, már azzal is sokat lendíthetsz a helyzeteden és a hangulatodon. Járj el színházba, moziba, menj el közösségi eseményekre – ha más eredménye nem is lesz, annyi biztos, hogy a legközelebbi randidon lesz mit mesélned!

Vajon téged is fenyeget a randi kiégés veszélye?


Társkeresés indul!Ha még bele sem kezdtél a randizásba, vagy a társkeresés elején tartasz esetleg nem tudod, mit csinálsz rosszul, tudok segíteni! >>>

11 Comments

  1. Pingback: A "profi" online társkereső | Társkereső Kalauz

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.