16 Feb

Gyakori panasz főleg a negyven feletti nők részéről, hogy a korosztályukhoz tartozó férfiak “mindannyian” jóval fiatalabb nőket keresnek (természetesen a valóságban korántsem mindegyik).

Az újrakezdés reményében ötvenes, hatvanas férfiak alapítanának még családot, és próbálnak megkörnyékezni harmincas vagy annál is fiatalabb nőket. Azt hiszem, ezt a témát már az irodalmon kívül a filmiparon át a pletykalapokig számos helyen feldolgozták, sok újat nem lehet írni róla, ezért ennek a helyzetnek az elemzését ki is hagynám, és rátérnék egy ennél számomra jóval érdekesebb jelenségre: arra, amikor a nő az idősebb és a férfi a fiatalabb.

Érdekes módon, ahogy az a beszámolókból kiderült, azokat a nőket, akiket saját korosztályuk már öregnek tart, a fiatalabb férfiak folyamatosan “betámadják” a különféle társkereső fórumokon. És míg egy idősebb férfinak arra sosem lenne panasza, hogy fiatalabb nők érdeklődnek felőle, addig a nők értetlenkedve fogadják a fiatalabb jelöltek megkereséseit.

Vajon mit akarnak a fiatalabb férfiak az idősebb nőktől?

Többféle választ kapok általában erre:

  • tapasztalt partnert (mind szexuálisan, mind érzelmileg)
  • könnyen megszerezhető szexet
  • anyakomplexusuk van
  • pénzt, esetleg lakhatást

Tényleg csupán ez a négy ok lehet erre? És mi a helyzet az érzelmekkel? A téma nem csupán a magyar nőket érinti: az idősebb nő, fiatalabb férfi jelenség és téma világszerte egyfajta divattá vált. Olyannyira, hogy például az angol nyelvben külön szakszókészlet alakult ki ezen a téren.

Ők is idősebb barátnőt szeretnének vajon?

Ők is idősebb barátnőt szeretnének vajon?

Szakszótár csábítóknak

Magyarországon nem sok szakszót ismerek a fiatalabb férfi – idősebb nő jelenségre, de a MILF már itt is átment a magyar szókincsbe. A MILF jelentése enyhébb változatban “mother I would like to fool around with” (tehát “anyuka, akivel szívesen elszórakoznék”), az erősebb változatban mindenki behelyettesítheti az f betűs szót egy másikra. Tehát olyan asszony, akinek ugyan már gyerekei vannak és idősebb is az adott férfinál, az mégis szívesen ismerkedne vele.

Ez előtti fázis a “puma“, azaz olyan, kései húszas és korai harmincas éveiben lévő nő, aki fiatalabb férfiakra vadászik különféle szórakozóhelyeken.

A fiatalabb férfiakra hajtó kései harmincas és korai negyvenes nők elnevezése pedig “cougar“. (A Született szinglik” sorozat eredeti címe is “Cougar Town”). Ez a “szakszó” annyira elterjedt, hogy külön “cougar” online társkeresők is vannak, ahol fiatalabb férfiak ismerkedhetnek idősebb nőkkel.

Madonna tipikus cougar volt a huszonéves Jesus-szal

“Engem ne keressenek fiatalabb férfiak!”

Fontos kiemelni, hogy a puma és a cougar esetében is az idősebb nő az, aki a fiatalabb férfiak társaságát keresi, míg a Szabad Vagyok Programban résztvevő társkereső nők egyáltalán nem keresik a fiatalabb férfiak társaságát, hanem őket keresik meg a férfiak. Vajon mi a probléma azzal, ha egy fiatalabb férfi jelentkezik? A hagyományos értékrend vagy a szándék komolyságába vetett kétely bizonytalanítja el a társkereső nőket?

Ha a férfiak és nők átlagéletkorának különbségeit vesszük, akkor papíron egy idősebb, ötven fölötti nőnek kb. tíz évvel fiatalabb férfi kellene, hogy ne maradjon özvegy. De mi a helyzet a valóságban?

Micsoda különbség!

Bors Mari könyve, a “Micsoda különbség!” épp a fenti dilemmákra keresi a választ. A szerző maga is belebonyolódott egy szenvedélyes kapcsolatba egy nála jóval fiatalabb férfival, és ez indította arra, hogy más, hasonló cipőben járó nőktől és férfiaktól szerezzen be beszámolókat. Magyar példák, magyar esetek sorakoznak a könyvben, rengeteg gondolkodnivalót adva az emberi kapcsolatokról, árnyalva a képet a sokszor ismételgetett közhelyeken túl.

Az alábbiakban vitaindító gyanánt a könyvben közölt beszámolókból mutatok be pár jellegzetes idézetet. Nem is fűzök hozzájuk kommentárt, beszéljenek magukért.

“nem is a kor számít”

“valóban nem is a kor számít, hanem a személyiség: az hogy ki az a két ember, akiket a sors így összeterelt, és hogy mit tudnak egymással kezdeni. Egy normális, hagyományos felállásban, amikor a férfi az idősebb (…) ugyanúgy megtörténhetnek a bajok és a problémák, a szakítás és az elhidegülés, mint egy olyan kapcsolatban, amelyben a férfi fiatalabb. (…) nincs sokkal nagyobb veszélyben az, aki fiatalabb férfival jön össze, mint az, aki korabelivel vagy idősebbel.”

“visszafelé végtelen”

“Visszafelé végtelen a tér és az idő. Most is születnek fiúk, akik 10-20 év múlva fiatalemberek lesznek. Amikor egy bölcsi mellett sétálsz, ma már bizton gondolhatsz arra is, hogy valamelyikük akár a szerelmed is lehet egykoron. Na, persze csak akkor, ha nagykorú lesz az illető.”

“ezt keresték a saját életükben”

“Aztán ott álltam egyedül, harmincévesen, két kicsi gyerekkel, és ez valahogy vonzotta a huszonéves, még független, önmagukat kereső, kicsit kallódó-hányódó “srácokat”. Valószínűleg azt a fajta állandóságot és biztonságot érzékelték, amit hármunk köré építettem, ellensúlyozva a “csonka család” hátrányait. Ezt keresték volna a saját életükben, amit valahogy nem tudtak önmaguk megteremteni.”

“a kisördög”

“Csakhogy az ember tudattalanja, vagyis az a bizonyos kisördög mindig ott áskálódik, és nem mertem elhinni, hogy ez velem megtörténhet, pedig naponta éltem meg a valóságát és igazságát ennek a csodának. Pontosabban elhinni elhittem, inkább a racionalitásomat nem tudtam leküzdeni. Azt, hogy ekkora korkülönbséggel ennek a kapcsolatnak semmiképpen nem lehet jövője, ez csak a jelenről szólhat, és hamarosan véget kell érnie.”

“a nő támaszt keres”

“Az idősebb férfihoz való ragaszkodásban, a háttérben az van társadalmilag, hogy a gyenge nő, valami támaszt, biztos pontot keres, és ha egy idősebb férfi jön, az nemcsak önmagáról, hanem róla is gondoskodni fog. Még az állatoknál is így működik ez. Szóval, hogy egy idősebb vagy egy erősebb vagy egy hatalommal rendelkező egyed óvja, és biztonságban tartja a többieket. Azt gondolom, hogy nagyon sok nőben ennek az állati struktúrának a lenyomata van. Azt mondja, hogy ő fel akar nézni a férfira. Fontos neki, hogy valamire vagy valakire felnézhessen, akár úgy, hogy magasabb a férfi, mert az kifejezi számára azt, hogy erősebb. (…) Van aztán az is, hogy okosabb vagy gazdagabb legyen, hogy anyagilag biztonságban érezze magát a nő. (…) A nőnek manapság már nem kell annyi védelem, mint régebben. Ha kell, meg tudja magát védeni. Ezért a férfinak sem kell állandóan csak a harcra és a védelemre összpontosítania. Így aztán a női és a férfi szerepek kicsit keverednek, kavarodnak, de végül is valahogy kiegyenlítődnek.”

Van ezen a téren tapasztalatod? Oszd meg a többi társkeresővel!

392 Comments

  1. Pingback: A társkeresők korlátai | Társkereső Kalauz

  2. Pingback: Korlátaid a társkeresésben: a belső akadályok a társkereső coach szemével | Delina.hu magazin

  3. Pingback: Társkeresés a Társkereső szemével - PINK LADY.hu - Beauty & Fashion Magazin - Az Igazán Nőknek -

  4. Pingback: Hány nőre jut hány férfi? A demográfus válaszol! | Társkereső Kalauz

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.