07 May

Mindig is érdekelt, hogy egy adott könyvet miért olvasnak el több millióan, ezért aztán olvastam a Harry Pottert, a Twilight sorozatot (tudjátok, a vámpíros) és nemrég a kezembe került A szürke ötven árnyalata is. Most az egy dolog, hogy pongyolán van a szöveg megírva, és teljesen élettelenek a karakterek (a filmet is megnéztem, ott egyenesen kiábrándítóan nincs vágy kettejük között), de hogy ötszáz oldalt végigolvasni pár nyamvadt szexjelenetért – egyszerűen nem értem, hogyan is lett ez a könyv ekkora bestseller és “mamipornó”. Rendben, valószínűleg azért, merthogy egy új, eddig titokban tartott, tabunak számító témát, a kötözős szado-mazo, domináns-alávetett szexjátékokat hozza be a mainstreambe, és persze mindezt úgy, hogy a főhősnő kap egy iMacet, Blackberryt, helikopteres és vitorlázórepülős utazást, illetve még egy kocsit is a BDSM szerződése mellé. A végén kérésére jól elfenekelik, amin besértődik és sírva megy haza (bocs, elárultam a végét.)

Hogy jön mindez a randizáshoz?

Egyrészt a főhős egy lelki sérült ember, aki a szado-mazo hobbija mellé még egy levakarhatatlan zaklató és kontrollmániás is. A való életben ezt a lehető legkevesebb nő élvezi, bár rengetegen élnek ilyen elnyomó kapcsolatban. Ismertem egy párt, ahol a férfi kb. 20 évvel volt idősebb a nőnél, tele pénzzel, a nő pszichiátriai problémákkal küzdött ezért beteges függőség alakult ki benne a férfi iránt, aki terhesen is megrugdosta ha éppen úgy adódott kedve. Egyébként persze egy aranyember volt, kenyérre lehetett kenni, csak az a hülye liba, minek dühítette fel? Egy kliensem még a Műhelyre is csak úgy tudott eljönni, hogy három kört tett meg az utcában, hogy valahogy elkerülje azt, hogy a zaklatója utána jöjjön.

Tehát a szürke ötven árnyalata témakört vegyük két részre, az első a zaklatás, a második pedig az átlagtól eltérő szexuális szokások bevitele a párkapcsolatba. Vagyis: mikor mondjuk el a másiknak, mire indulunk be igazán?

Ismerd fel a zaklatót – még a randizás legelején

Fontos, hogy a zaklató személyiséget minél korábban ismerd fel, lehetőleg még azelőtt, hogy párkapcsolatba lépnél vele. Nő is lehet zaklató, csak általában az nem annyira félelmetes, ha egy nő zaklat férfit, mintha fordítva, már csak a fizikai erőből kiindulva. A zaklatóknak több fajtája van, Győri Ildikó jól összefoglalta ezt a life.hu portálon. A következőkben ezt foglalom össze:

Az elutasított

Megromlott pár – és egyéb kapcsolat után szeretné betegesen visszaállítani az eredeti állapotokat. Igyekszik az áldozat közelében maradni, úgy gondolja, így talán lesz esélye visszaszerezni őt.

A sértett
Ő már nem csak ólálkodni szeretne az áldozat közelében, de úgy érzi, hogy mivel igazságtalanul megsértették, ezért jár neki a bosszú. Az előző típusnál egy fokkal veszélyesebb.

Az intimitást kereső
Magányos, és ezt úgy gondolja megoldani, hogy kiszemel valakit akivel eljátssza, hogy ő a párja. Sokszor hiszik azt, hogy a szerelmük viszonzásra is talált, természetesen ezek téveszmék merthogy nem kapnak visszaigazolást. Fél a kirekesztéstől ezért mindent megtesz a látszat kedvéért, akkor is, ha százszor visszautasítják.

Az inkompetens
Az intimitáskeresőhöz hasonló, azzal a különbséggel, hogy ő tudja, hogy az érzelmeit nem viszonozzák, de ennek ellenére folytatja a viselkedését mert fél a magánytól. Szociális készsége, érzelmi intelligenciája alacsony szintű, fogalma sincsen, hogyan kellene ismerkedni vagy udvarolni, emiatt aztán eléggé taszító és ijesztő a többi ember számára.

A ragadozó
Ő nem kapcsolatot keres, hanem hatalmat és kontrollt (lásd Mr. Grey-t a könyvből). A legtöbbször férfi, aki kiszemel magának egy gyanútlan nőt aki megtetszik neki. Imád kutakodni az áldozat életében, szexuálisan szeretné bántalmazni. Sokszor ez a megvalósításig is eljut.
Nos, felismersz valakit a fentiek közül? Vagy esetleg Te is tartoztál már a fenti kategóriák egyikébe?

Mit lehet tenni?

Ez egy jó kérdés, tekintettel arra, hogy a magyar jogrendszer nem áll épp a helyzet magaslatán. A rendőrségi feljelentés sokszor elrettentő lehet, távoltartási végzés és társai, de persze eléggé macerás folyamat megszerezni ezeket. Egy-két férfi ismerős, határozott lerázás is megfelelő lehet, szép szavakkal nem sokra lehet menni például egy ragadozónál.

Furcsa szexuális szokások

És akkor lássuk a másik témát: sokaknak eszük ágában sincs senkit zaklatni és a kölcsönös beleegyezésen alapuló szexben hisznek – csak hát… különleges szexuális szokásokkal bírnak. Például férfiként imádnak női ruhákat hordani, nőként dominaként viselkedni és tűsarkúban járni a másik meztelen testén, ostorokat, szájpeckeket használni, esetleg swinger klubokba járni. Mikor érdemes ezekről az extra szexuális igényekről szót ejteni?Nos, mindenképpen akkor, amikor már van egy kölcsönös bizalom és elfogadás – nem érdemes all in-t játszani addig, amíg az sem dőlt el, hogy hosszabb távon együtt szeretnétek-e lenni. Persze, ha olyan fórumon találkoztok, ahol lehet tudni hogy a szexben mik a preferenciák, az más kérdés (nem egy embert hallottam már a szexrandin összejönni aztán megházasodni). Érdemes nem bevezetni a másikat abba a bizonyos vörös szobába – előbb ki kell puhatolózni, hogy áll a különleges szexuális kívánságokhoz, mennyire van benne a játékban, mennyire laza vagy feszült ezen a téren. A hirtelen sokk nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Ha igényli, sokat kell beszélgetni a témáról, de erőltetni semmiképpen, mert annak úgysem lesz jó vége.
Megfelelési kényszerből tilos belemenni olyan szexuális játékokba, amelyek egyébként nem tetszenek és nem kívánatosak számodra – lelki trauma, öngyűlölet lehet a vége, vagy totális kiégés, ami még rosszabb talán. Egyik volt kliensemet például swinger klubba vitte el a párja, úgy, hogy igazából azt sem tudta mire vállalkozik. Eléggé nagy sokkot kapott és hosszabb ideig undorodott nemcsak a szextől de saját magától is.A könyvbéli Anának is elege lesz a végére a verésből, így a második és harmadik könyvben kénytelen Mr. Grey kompromisszumos megoldásra törekedni (a való életben ez a legritkábban jön össze, igaz, Anát is majdnem megölik, de megint elszóltam magam)Kerültél már valaha Anáéhoz hasonló szituációba? Férfiként voltál már Mr. Grey?

Nos, itt van a lehetőség, hölgyeim és uraim – mertek-e névtelenül beszélni titkos szexuális vágyaitokról, vagy fentiekben szerzett tapasztalatokról?

Egyben biztos vagyok: minden olvasónk roppant kíváncsi! 🙂ui: szex ide vagy oda, én a Harry Potterre szavazok! 🙂

66 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.