20 Oct
A komoly kapcsolatok 5 fázisa

Egy pár – egy csapat. Minden társkereső ezt szeretné elérni. De mik egy komoly kapcsolat kialakulásának fázisai? Ezen akkor gondolkoztam el, amikor az egyik – nem társkeresés – témájú tréningen, ahol előadtam, a csapat kialakulásának fázisairól volt szó. 1965-ben Bruce Tuckman állította fel azt a modellt, mely szerint minden csapat (legyen az munkahelyi, iskolai, baráti) a következő fázisokon megy keresztül: forming – storming – norming – performing.

Tehát formálódás, kialakulás fázisa, viharzás fázisa, ahol előkerülnek az ellentétek és a konfliktusok, norma kialakítás, azaz a közös nevező megtalálása, és egészséges működés. Tuckman szerint minden csoport csak úgy tud működni, ha ezeken a szakaszokon végighaladt. Sőt – időnként újraformálódhatnak a csoportok, új normákat alakítva ki, új működési elvekben egyezve meg. Egy csoport – akárcsak egy párkapcsolat – nem egy statikus állapot, folyamatosan fejlődik, ahogy (jó esetben) a benne lévők is fejlődnek.

Milyen szakaszai vannak egy párkapcsolat kialakulásának? Nem árulok zsákbamacskát: nagyban hasonlítanak a fenti Tuckman-féle csoport kialakulási modellre. Igaz, itt van egy ötödik állapot is. Lássuk, mik egy komoly kapcsolat kialakulásának fázisai:

1. A komoly kapcsolatok első fázisa: a romantika-fázis

Az udvarlási szakasz, az eufória, a romantikus, gyertyafényes vacsorák és az egymásba feledkezés időszaka: a filmek kedvenc témája. Sokan összekeverik a párkapcsolatot ezzel az első szakasszal és tévesen azt hiszik, az a “normális”, ha minden úgy marad, ahogy ebben a fázisban van. Ez a fázis 2 hónaptól akár 2 évig is eltarthat – ameddig bírják az örömhormonok… Ez az a fázis, amikor még csak most találkoztatok, és minden fantasztikus, el sem tudod képzelni az életedet a másik nélkül. Nem lehettek eleget egymással, nem láttok meg egy apró hibát sem a másikban, mindenki a legjobb formáját hozza. A közös dolgokon van a hangsúly, nyitottak vagytok egymásra. Ebben a szakaszban épülnek meg a komoly kapcsolatok alapjai. A szakasz nagyjából megfelel Tuckman “formálódási” szakaszának: az együttlevés öröme, a közös dolgok megtalálása és egymás felfedezése jellemzi.

 

Az első szakasz a romantika


2. A komoly kapcsolatok második fázisa: a kiábrándulás

A rózsaszín romantika helyett belép az életedbe a zord valóság. Ráébredsz, hogy a tökéletesnek hitt társ is ember, és tele van emberi hibákkal. Mivel kezditek alaposan megismerni egymást, most azok a vakfoltok kerülnek előtérbe, amelyeket eddig nem láttál a rózsaszín szemüveg miatt. Az endorfin hormonok kezdenek elfáradni, már nem érzed állandóan a csúcson magad, előtérbe kerülnek az apró, hétköznapi dolgok. Már nem olyan cuki és édes, bármit is csinál a másik, de azért az első fázisból még maradt elég energia, hogy felülemelkedj az apróságokon. A legfontosabb feladat a komoly kapcsolatok ezen ijesztő fázisában, hogy megtanulj kommunikálni a másikkal, és megoldani az esetleges konfliktusokat.

3. A komoly kapcsolatok harmadik fázisa: az erőviszonyok tisztázása

A párkapcsolatoknak is van viharzási szakasza. Ez az. Már a kiábrándulás fázisában is voltak apróbb súrlódások, de azok ebben a szakaszban még inkább felerősödnek. Kicsit eltávolodtok egymástól, mert úgy érzitek, hogy az összekülönbözés és a konfliktus rossz dolgok. Gyakoriakká válnak a viták, a bolhából is elefántot csináltok. Meghúzzátok a határokat, megállapítjátok, hogy mi elfogadható és mi nem. Sokszor eszetekbe jut, hogy talán jobb lenne külön (a komoly kapcsolatok nagy része szét is megy ebben a fázisban). Most még fontosabbá válik a helyes kommunikáció, és hogy egységként gondoljatok magatokra. Ha ügyesek vagytok, túlélitek ezt a szakaszt és megerősödve jöttök ki belőle…

A komoly kapcsolatok legnehezebb fázisa


4. A komoly kapcsolatok negyedik fázisa: a stabilizálódás

Végre nyugi van! Túlvagytok az előző, viharos szakaszon, kialakultak a közös normák, szabályok. A komoly kapcsolatok (legalábbis a komolynak indulók) nagy része meg sem éri ezt a szakaszt. Aki viszont megéri, az átélheti a mély kötődést, egy másfajta szerelmet, amelyben már nem csupán a szenvedély de a barátság is viszi a prímet. Mindketten tudjátok, hogy a másik nem tökéletes, de megtanuljátok egymás hibáit szeretni, tisztelni és becsülni a másikat. Szintén ebben a szakaszban kezd mindkét fél a saját kis külön világának a gondozásához is: új hobbik, érdeklődési körök tűnnek fel a láthatáron. Ebben a fázisban nagyon meg kell azért dolgozni, hogy ne szürküljön be a kapcsolat, és mindig legyen benne valami izgalom és közös újdonság.

5. A komoly kapcsolatok ötödik fázisa: az elköteleződés

Ami Tuckmannál a hatékony csoportműködés, azaz a performing szakasz, az a komoly kapcsolatok esetében az elköteleződés fázisa. Számítások szerint a párok mintegy 5 %-a jut el eddig. Ekkorra már alaposan megismerik a párjukat, és elfogadják annak hibáival és rossz tulajdonságaival együtt is. Mostanra már igazán egy csapattá alakul a pár, kevesebb meglepetéssel és több nyugalommal, mint az előző fázisokban. Együttműködve rengeteg nehézséget legyőztetek, ha eljutottatok idáig, gratulálok, vigyázzatok egymásra!

Van olyan fázis, ahol el szoktál akadni?

Ha komoly kapcsolatot szeretnél, de azt sem tudod, hogy hol keresd a párod, tudok segíteni!


2 Comments

  1. Pingback: Párkeresés - ki nevet a végén? | Társkereső Kalauz

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.