03 Feb

Nemrég a Mokkában az online társkeresés veszélyeiről beszélgettünk. Beszélgetőtársam pszichológusként arra helyezte a hangsúlyt, hogy hányan sérülnek az online társkeresőkön való ismerkedés során. Ő úgy fogalmazott, hogy rengetegen traumatizálódnak, amit aztán nehéz kiheverni. Én a személyes felelősségre hívtam fel a figyelmet és arra, hogy mindannyian nagylányok és nagyfiúk vagyunk, tájékozódni és gondolkodni pedig ér, mielőtt belemegyünk ebbe a játékba.

A műsor után beszélgettünk beszélgetőtársam felvetette, hogy az áldozatokat hibáztatom, amikor az egyéni felelősségről beszélek. Erről szó nincsen, az áldozat természetesen tekintheti magát áldozatnak, kérdés, hogy ettől lesz-e jobb az élete és a két éves terápiától, vagy attól, hogy inkább tanul az esetből, felkészül és tisztában van a helyzetével. Aki traumatizálódik a műsorban megemlített példától, tehát hogy egy idióta barom az első randin szexuális célzásokat tesz, az inkább bele se kezdjen a társkeresésbe, merthogy barmok mindig is voltak, vannak és lesznek – és nem csupán az online társkeresőkön, hanem mindenhol máshol is. Egyelőre pedig sajnos teljes képtelenség minden egyes esetben külső segítséghez, rendőrséghez, ombudsmanhoz, stb-hez fordulni. A helyes viselkedés ilyenkor nem az, hogy áldozatnak tekintem magam hanem az, hogy az illetőt elküldöm melegebb éghajlatra (aki asszertíven szeretne kommunikálni, természetesen megteheti de úgy gondolom, vannak helyzetek amikor nem célravezető).

Mi a különbség a kettő között? Az első esetben – ha áldozatnak tekintem magam – elveszítem az erőmet a továbblépéshez és megragadok egy olyan problémában, ami azért annyira nem nagy tragédia (úgy gondolom, hogy a trauma nem ott kezdődik, hogy valaki verbálisan illetlenül viselkedik velünk), vagy pedig határozott fellépéssel kinyilvánítom a határaimat. (Természetesen nem az olyan esetekről beszélek, mint a családon belüli erőszak, átverések, csalások, hanem arról, amikor valakivel illetlenül viselkednek a társkeresőkön.)

Pontosan azért indítottam el ezt a blogot is, hogy mindenki utánaolvashasson, hogyan is mennek a dolgok, ha az ember társkeresésre adja a fejét. Az elmúlt években szó volt már itt adatlap kitöltéstől kezdve az online csalókon át a társkereső irodák visszásságaiig, igazán nem mondhatja senki, hogy nem szóltam mindenről előre! A Társkereső Kalauz a biztonsági öv, amely megvéd a padlóra való becsapódástól, és attól, hogy hatalmas személyes tragédiát lássunk egy egyébként teljesen hétköznapi társkereső helyzetben, amellyel rengeteg másik ember is már találkozott.

És mielőtt még bárki azzal vádolna, hogy fogalmam sincs, milyen nehéz is a szerencsétlen  nőknek, akik traumatizálódnak a társkeresőkön, nos, én is végigmentem a teljes folyamaton és a legelcseszettebb randikon vettem részt, amit csak el tudsz képzelni. Ezek ellenére nem traumatizálódtam és nem tekintek magamra áldozatként, és erre nem is vagyok hajlandó, mondja akár egy csapat pszichológus és terapeuta.

Lássuk, hol traumatizálódhattam volna társkereső időszakomban és hányszor tekinthettem volna magamra áldozatként:

  1. Igen, én is kaptam péniszt ábrázoló fotókat. Istenem, láttam már ilyet, lapozzunk!  – Tanulság: ezeknek nem is érdemes válaszolni, törölni kell a levelet és kész. Egy pénisz látványa csak nem fog traumatizálni bennünket, hölgyeim! 🙂
  2. Adtam kölcsön online társkeresőn felszedett pasinak, aki a szakítás után pár hónappal a tartozását begyűrte a postaládámba (legalább kifizette, de tanulság: SOHA nem adunk kölcsön pénzt pasinak! Nőnek sem, vagy csak és kizárólag úgy, hogy lemondunk az adott összegről.)
  3. Lettem “szerelmes” úgy egy társkereső megismert férfiba, hogy soha nem találkoztunk (nem tehetek róla, volt egy gyönyörű Maine Coon macskája, amelyről rendszeresen küldözgetett cukibbnál cukibb fotókat, úgy gondoltam, égi jel) Az összes előre kitűzött találkozónkat lemondta, valószínűleg párkapcsolatban élt. Tanulság: ha nagyon nem jön össze a randi, annak oka van, ne áltasd magad. Ha fontos vagy neki, csapot-papot otthagy és mindent megtesz azért, hogy találkozzon veled. Könyörgöm ne vedd be a “meghalt a nagymamám, bent fekszem a kórházban, külföldi üzleti útra mentem” és egyéb kamu ürügyeket!
  4. Nagy balgán adtam ki személyes adatokat az első randin, amivel szépen vissza is élt a másik fél. Konkrétan két héttel az első visszautasított ajánlata után, mely szerint klassz lenne ha felmennék hozzá dvd-zni (= dugni veled délután, ahogy arról egy tanfolyamosom később felvilágosított), feltűnt a munkahelyemen egy állásinterjún. Mindenáron a közelemben szeretett volna lenni, úgy tűnik. Tanulság: személyes adatokat első randin NE adj ki – vagy ha kiadod, számíts arra, hogy esetleg vissza fognak élni velük.
  5. Házas emberek is megkörnyékeztek, bejelentkeztek hogy jönnének hozzám egy üveg borral, stb.  Tanulság: ne mássz bele ilyenekbe, ha komoly kapcsolatra vágysz. Egyrészt töltheted egyedül az összes ünnepet a WC-ből dugiban küldött SMS-ekre várva, másrészt úgysem fog elválni. Az esetek 99%-ban legalábbis biztosan nem. Persze, tudom én hogy azt gondolod, Te leszel az az 1%…
  6. Első randin én is kaptam felajánlásokat, hogy mit is lehetne velem csinálni. (Nem csináltam, elküldtem, randi partnerem legnagyobb csalódására)

Tehát azt kell, hogy mondjam, semmi különös nem történt velem, míg online társat kerestem, csak a szokásos. Ettől kellett volna traumatizálódnom? Ez most komoly? Nyilván sok dolog nem esett jól, de leráztam ezeket magamról és mentem tovább. Terápia helyett tovább próbálkoztam, és jelentem, boldog párkapcsolatban élek, továbbá lesz mit mesélni nagymamakoromban. (Meg itt nektek).

Tehát a lényeg: készülj fel, ne legyél naiv, ha online társkeresésre adod a fejed, olyan lesz, mint egy hullámvasút! Szóltam előre!

Alapszabályok:

  1. Kizárólag nyilvános helyen találkozz első randin!
  2. A másik kocsijába első randin SOHA ne ülj be!
  3. Ha felmész a lakására, írd meg valakinek, hogy hol vagy!
  4.  Pénzt SOHA nem adunk, semmilyen ürügyre sem!!! (Férfiak figyelmébe is!!!)

Ha személyes találkozásokat szeretnél, irány a FiftiFifti>>>

Íme a videó beszélgetés: (ha esetleg nem jelenítené meg a beágyazott videót a böngésződ, akkor itt tudod megnézni>>>)

 

53 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.