26 Jan

Itt a Társkereső Kalauzon azért tevékenykedem többek között, hogy minél egyszerűbben társra találj, méghozzá a csapdák elkerülésével. Mik lehetnek a csapdák? Nos, online társkeresés esetén rengeteg ilyen van. Adatlapot bárki fel tud tölteni, szépeket írni bárki tud. Egy házas ember vagy egy mezei internetes csaló is. Akár még a világ végéről is.

Találd ki, kikre mennek rá? A legtöbbször pont azokra a nőkre és férfiakra, akik a legjobban kétségbe vannak esve, hogy talán sohasem találnak maguknak társat. Negyven-ötven felettiek, legfeljebb átlagos kinézetűek, az online társkeresőkön nem túl sikeresek. Ők azok természetesen, akik a legjobban szeretnének hinni a mesékben, például abban, hogy – nők esetében – náluk jóval fiatalabb, jóképű férfiak keresik fel őket közeledési szándékkal. Jön egy esetlegesen jóval fiatalabb török/tunéziai férfi vagy egy amerikai katona, aki végre meglátja a belső értékeket, és vadul elkezdi csapni a szelet. Ezek a magyar férfiak, ezek nem tudnak semmit. Bezzeg a külföldiek, azok milyen udvariasak, milyen kedvesek, azoknak nem számít a kor- és súlykülönbség, azok az igazi férfiak!

Az Afganisztánban szolgáló amerikai kamukatona

Kicsit túl szép is, hogy igaz legyen a történet, nem? Hát persze, hiszen nem igaz! Azért olyan kedvesek, aranyosak, tündériek ezek az online csábító férfiak, merthogy csalók, akik vízumra vagy pénzre hajtanak. És hiába figyelmeztet több tucat oldal arra, hogy ne küldjön pénzt az áldozat, mégis, nap mint nap újabb társkeresőktől akasztanak le nagyobb összegeket. (Férfiak esetében a jóképű férfiakat gyönyörű, általában orosz nők profiljaival verik át.) Pont a héten kaptam egy levelet:

“Egy szépen induló – csak levelezés – kapcsolat volt egy magát amerikai katonatisztnek nevező, Afganisztánban állomásozó személlyel volt, aki mint kiderült internetes csaló. Hál Istennek időben gyanút fogtam és kérésére nem küldtem pénzt. (2800 dollár lett volna a tét).”

Mázli, hogy a levélíró nem utalt. Sajnos sok olyannal találkoztam, aki viszont igen. Elmesélem, hogy zajlik ez az egész amerikai katona átverés. Nigériában külön embereket dolgoztatnak (igen, ez egy külön üzletág), hogy a nyugati világ társkeresőin áldozatokat keressenek maguknak és beadják azt a mesét, hogy igazából ők amerikai katonák, akik Afganisztánban szolgálnak, felregisztráltak és megtetszett nekik az áldozat. Az áldozat nem akar belegondolni abba, hogy mégis, mit akarna pont egy idősebb magyar nőtől egy jóképű amerikai katona (van, hogy magyar társkeresőn, sokszor a twoon, vagy a badoon), és ha elég hiszékeny, akkor még pénzt is küld, mert bár a katonának van pénze, de épp nem tud hozzáférni a bankszámlájához szegény. Anélkül pedig nem tud repjegyet venni, hogy meglátogassa szívszerelmét.

"Hellő, épp Afganisztánban szolgálok. Küldj pénzt!!!"

“Hellő, épp Afganisztánban szolgálok. Küldj pénzt!!!”

Az orosz nők (profiljaival) egyébként a fentihez hasonló játékot játsszák el a férfiakkal, ők is többek között “repjegyre” hajtanak és nagyon kedveseket tudnak írni. Olyat is hallottam, hogy tunéziai férfi Skype-on a családját is bemutatta már, úgy győzködte 20 évvel idősebb “kedvesét”, hogy komolyak a szándékai. Nos, ő a vízumra hajtott, ha összejön a frigy, Magyarországról azonnal dobbantott volna az EU gazdagabbik felébe.

A katonára visszatérve, egészen durva történetek is vannak, például olyanok, akik el is jegyezték magukat (!) a katonával, anélkül, hogy találkoztak volna. Amerikai nőkből is több millió dollárt szedtek már ki ezzel a trükkel. Az amerikai akcentust teljes hitelességgel utánozni tudó scammerek (csalók) telefonálgatnak is. Tökéletesen értenek ahhoz, hogy hogyan kell valakinél online vagy telefonon elérni, hogy szerelmes legyen. Persze különösebben nincs nehéz dolguk: az illető nő mindent elárul magáról a levelezések és beszélgetés során, a csaló pedig a tökéletes álomférfinak mutatja magát, aki kedves, megértő, empatikus és azt mondja, amit a másik titkon hallani akar. Így már érthető, miért dőlnek be annyian.

Bedőltél a trükknek? Ne hibáztasd magad!

A csalók vérbeli profik, kiterjedt láncolattal és teljesen kidolgozott sztorikkal. Az ürügyek, amikkel pénzt csalnak ki, teljesen érthetőek, hihetőek és sokszor még le is ellenőrizhetőek. Ahogy egy ausztrál nő, egy bizonyos Vanessa Gregory fogalmaz: “A legtöbben azt hiszik, hogy akiket átvernek, azok hülyék, de ők még nem voltak a helyemben így nem is érthetik. Az egész olyan, mint egy regény, rengeteg szereplővel, akik közösen teremtik meg az illúziót.” (forrás: smh.au) Az illető nő rengeteg pénzt utalt át az “amerikainak”, a saját gyerekei könyörgése ellenére is. Senki és semmi nem tudta eltántorítani attól, hogy a “regény” igaz. “Olyan ez, mint valamilyen drogfüggőség, és bevallom, függő is voltam” – fogalmaz.

WIlliam Caldwell - az ő fotójával imádnak visszaélni a Nyugat-afrikai csalók

WIlliam Caldwell – az ő fotójával imádnak visszaélni a Nyugat-afrikai csalók

Mindeközben számos amerikai katona van, akinek visszaélnek a fotójával (mint például a fenti fotóval is), és semmit sem tudnak tenni ezellen. A fotón szereplő William Caldwell már rég visszavonult, de még ma is mindennap tucatnyi új profil készül az ő személyazonosságával. Sőt! A csalók kamu Facebook profiljával a valós ismerőseit is bejelölgetik, hogy tökéletes legyen a látszat. Dr. Jacqueline Drew pszichológus, aki a Queensland-i rendőrséggel dolgozott együtt az áldozatok felvilágosításán, azt nyilatkozta, hogy a csalók egyre profibbak. Az átvertek listáját megosztják egymással, hogy még több bőrt tudjanak lehúzni róluk, a hosszas levelezés, Skype-olás, telefonálás végén pedig, amikor a pénz kicsalására kerül sor, profi “lezárókat” alkalmaznak. A csalásokra szakosodott bűnszövetkezeteknek tréning útmutatóik is vannak és kézikönyveik, a telefonos ügyfélszolgálatokhoz hasonló probléma- és kifogáskezelő irataik, sőt, még tanfolyamaik is, melyeket borsos áron értékesítenek egymás között.

Az átverés lépcsői

Az átverés folyamata egészen megdöbbentő, íme a lépések:

  1. Felveszi a kapcsolatot a kamukatona az áldozattal
  2. Bizalmat épít a nőben, apró lépésekkel közelít
  3. Amint megvan a bizalom, szerelmet vall, és jönnek az első sztorik hogy mire kell a pénz
  4. Amint egy kisebb összeget átküld a nő, a sztorik folytatódnak és egyre nagyobb összegeket kér a csaló
  5. Általában olyan nőket céloznak meg, akiknek nincs túl sok pénzük, és úgy gondolják, nem tudják megszerezni a kért összeget. Ekkor a csaló “segít” és biztatja, hogy igenis meg tudja az áldozat szerezni a pénzt. Sokan jelzáloghitelt, gyorskölcsönt vesznek fel, értékesítik vagyontárgyaikat. Gyakorlatilag azzal abban az illúzióban, hogy egymást segítve, közösen tesznek valamit azért, hogy együtt lehessenek.
  6. Amikor az áldozat megelégeli a pénzt, jön a második fokozat: a zsarolás. Ekkorra már valószínűleg átküldött egy-két kompromittáló fotót magáról a kamukatonának az illető nő. A csaló felfedi magát és elmondja, hogy visszaél ezekkel a fotókkal, ha az áldozat nem fizet továbbra is
  7. A csaló esetleg ráveszi a nőt, hogy az ő fotójával (feltéve, ha az áldozat jól néz ki) készült kamuprofilokkal szerezzenek még több pénzt és verjenek át még több embert
  8. Sokszor a csalók olyan pofátlanok, hogy még mutogatják is fotókon, hogy mi mindent vettek az áldozat pénzén (autókat, ingatlanokat, stb.)

Fentiek női kamuprofilokkal is végigvihetők. A szomorú az, hogy a folyamat végére a családi támogatást is elveszíti az áldozat, és teljesen egyedül marad. Sokszor akár hatalmas adósságokkal terhelten, teljesen nincstelenül. Ráadásul olyan érzéssel, mintha meghalt volna a szerelme, amelyről azt gondolta, hogy talán élete utolsó igazi, nagy szerelme. Totális kifosztás, és az elkövetőt lehetetlen utolérni.

Tanulság: védd magad!

Ha bárki pénzt kér tőled online társkeresőn BÁRMILYEN ürüggyel, ne adj neki! Ha pár héten belül nem tudtok találkozni, teljesen mindegy, milyen ürüggyel, hagyd az egészet! Legbelül Te is tudod, hogy a jóképű férfi vagy szupercsinos nő csak mese. Egy mesével ugyan szegényebb lettél, de gondolj arra, hogy viszont pár százezer forinttal gazdagabb!

ui: a szívem szakad meg, amikor átvert nőkkel beszélgetek. Egyik tanfolyamomon, miután elmondtam a fentieket, utána odajött egy résztvevő ötvenes, túlsúlyos nő, aki tovább bizonygatta nekem, hogy az ő arab szerelme viszont nagyon is igaz, nem átverés. Mutatott fotókat is egy kigyúrt, jóképű harmincas férfiról. Amikor valaki ennyire hinni akar a mesében, azt szinte lehetetlen felébreszteni. Ez kicsit olyan, mint amikor azonnal milliókat hozó bizniszeket ajánlanak, hogy még csak tenni sem kell érte. Mennyivel egyszerűbb elhinni a jóképű férfi meséjét, mint összeszedni magunkat és tenni azért, hogy jobbak legyenek az esélyeink a társtalálásra? (fogyás, aktív társkeresés) Társat igenis bármely életkorban lehet találni – feltéve, ha az illető reális elvárásokkal rendelkezik és ami talán még fontosabb – reális énképpel.

ezert-vagy-meg-egyedul-rHa a fentiek kissé elvették a kedvedet az online társkereséstől, vagy nem tudod, hogy kezdj neki, kezdd a könyvnél!

105 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.