Jelek

Figyeld a jeleket!

+3 tipikus társkereső hiba

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]

Mielőtt elengednélek, ebben az utolsó ingyenes leckében még el kell, hogy mondjak pár nagyon fontos dolgot. Beszélnünk kell a megerősítő jelzésekről és három tipikus társkereső hibáról, amelybe nem szeretném, ha belefutnál. Kezdjük a hibákkal!

 

Három tipikus társkereső hiba

Remélem, hogy a múltkori lecke óta elkezdted leszervezni a randikat! Ez bár nagyon fontos lépés, de még nem elégséges ahhoz, hogy párkapcsolat szülessen! Ha megvolt a randi, és esetleg tetszik is az illető, akkor figyelned kell a jeleket – azokat a megerősítő jelzéseket, amelyekből kiderül, hogy az illető komolyan gondolja-e a dolgot, vagy sem. Ha igen, folytathatjuk a kapcsolat-kezdeményt, ha nem, akkor muszáj továbblépni. Ha nem figyelsz ezekre a jelzésekre, akkor könnyen sérülhetsz, mert nem veszed észre, ha reménytelen a helyzet és tovább erőlteted! Lássuk az alaphibákat!

 •   Első alaphiba: Első látásra szerelem

Találkozol valakivel, érzed, hogy szikrázik a levegő köztetek. Szenvedélyes e-mail váltások, úgy gondolod, megtaláltad a Nagy Ő-t! Erre a válaszom? Lassíts picit! Az elmúlt évek tapaszatalatai alapján a hatalmas lángolás és az első látásra szerelem mindig gyanús. Ami túl szép, hogy igaz legyen, az sajnos a legtöbb esetben nem igaz. Nagyon sokszor az ilyen fellángolás azt jelenti, hogy
a, elvesztetted az ítélőképességünket, és annyira szeretnél már végre szerelmesnek lenni, hogy az első megfelelőnek tűnő férfit a Nagy Ő-nek nézed,
b, erős szexuális vonzalmat érzel iránta, de szerelemnek álcázod magad előtt.

Persze lehet, hogy te vagy az ezerből az egy, akinél pont összejött az első látásra szerelem, de ez eléggé valószínűtlen. Mi a gond az első látásra szerelemmel? Hogy másik területről hozzak példát, az értékesítők – mint például az ingatlanügynökök imádják az első látásra szerelmet. Ilyenkor van ugyanis az, hogy a vevő se lát se hall, „szerelmes” lesz egy lakásba, és mindenképpen meg akarja szerezni, nem is nézi a részleteket. Ilyenkor lehet magasabb áron, hibákkal elsózni egy lakást, nem véletlen, hogy az összes ingatlanos könyv figyelmeztet, nehogy ebbe a hibába essünk.
Csakúgy, mint a „szerelmes” lakásvásárlókat, az első látásra szerelmes társkeresőket is a legkönnyebb megvezetni és érzelmileg kihasználni. Egyedülállónak lenni egyébként is sérülékeny állapot – főleg, ha nincs egy támogatói közeg – ezért legyél tudatában az érzéseidnek és figyelj oda, ha rögtön szerelmes lennél. Pár órás beszélgetés alatt nem lehet megismerni annyira a másikat, hogy az elegendő legyen egy komoly, megalapozott párkapcsolathoz. Minden más gondolat csupán illúzió.

Aki ráadásul úgy érzi, hogy szerelmes, az rögtön félre is teszi azt a bizonyos tölcsért, annyira szeretné elhinni, hogy végre megtalálta a társát.

 • Második hiba: félretenni a tölcsér-elvet

Csak azért, mert egy valaki jobban érdekel momentán, mint a többi férfi, addig ne hagyd abba a tölcsér megtöltését érdeklődőkkel, amíg a kiszemelt férfi nem nyilatkozik, vagy nem fordulnak komolyabbra a dolgok. Nem elég, hogy „szerelmes” lettél, de még sérülékenyebbé teszed magad azzal, hogy exkluzivitást adsz egy olyan férfinak, aki egyelőre meg sem dolgozott ezért. Ha már belefogtál a társkeresésbe és komolyan is gondolod, (márpedig, ha ezt olvasod, akkor komolyan gondolod) mindig legyenek opcióid, mindig legyen „B-terved”, más férfiak akikkel levelezel és akikkel randizni tudsz. Ez magabiztosabbá is tesz, és jobb pozíciót ad neked, hiszen nem leszel annyira “rászorulva” arra az egy férfira.

Az üzleti világban is öngyilkosság úgy elmenni tárgyalni, hogy csupán az az egy opció (lakás, stb) létezik a tárgyaló fél számára. Egy jól sikerült beszélgetésért, a csalóka „kémiáért” dobni az egész társkeresést nagy meggondolatlanság. 

Ismerős a következő történet? Egyik ismerősöm, nevezzük Dórának, egy baráti összejövetelen megismerkedett Zolival. Szimpatikusak voltak egymásnak, sokat beszélgettek. Egy hétig e-maileztek, cseteltek, és úgy érezte, ez már kapcsolat! A következő hétvégén újabb baráti összejövetel következett, ezúttal szalonnasütés, ahol Zoli felajánlotta, hogy hazafuvarozza a barátnőmet. A kocsiban Dóra lakása előtt több órát beszélgettek, de semmi egyéb nem történt. A következő hét megint az intenzív levelezés jegyében telt. Dóra engem kérdezett, hogy mi a véleményem. Megkérdeztem tőle, hogy Zoli elhívta-e bárhová kettesben, mire nemleges választ kaptam. „Akkor valószínűleg szimpatikus vagy neki, de semmi egyéb” – válaszoltam erre. Dóra vérig volt sértődve – mi az, hogy semmi egyéb? Hiszen a kocsiban több órát beszélgettek, az már randi!!! Sajnos ki kellett ábrándítanom, és kicsit meg is fagyott ezzel a hangulat.

Dóra lassan teljesen odavolt Zoliért és azon felbátorodva, hogy végre valaki beszélget vele, egyre merészebb témákat vetett fel. Képes volt még a kezdetekben tabunak számító gyerek-témát is felhozni, hiszen a képzeletében ő már egy kapcsolatban élt. Eltelt két-három hét, rengeteg csetelés, levelezés, randi meg még mindig sehol. Dóra gondolt egy merészet, és kezébe vette az irányítást, és a telefonkagylót…Előfordult már veled, hogy nem bírtad kivárni, hogy a másik hívjon, és szépen meggyőzted magad, hogy nincs abban semmi, ha te hívod fel? Aztán pedig furcsa, félresikerült, feszengős beszélgetés következett a telefonban?

 • Harmadik hiba: randi telemarketinges módra

Azt hiszem, ebben egyetérthetünk: mindannyian utáljuk a telemarketingeseket, tehát azokat a sales-eseket, akik kéretlenül hívogatnak, érdektelen termékeket kínálnak és tapintatlanul megzavarnak akár hétvégén is. Amikor azt mondtam, hogy a társkeresés egyfajta sales, ahol magadat kell eladni, akkor semmiképpen sem a telemarketinges-féle értékesítésre gondoltam!!! Nincsen annál nagyobb hiba, mint amikor egy nő telemarketingest játszva próbálja rásózni magát a férfira.

Itt egyáltalán nem arról van szó, hogy egy nő sosem hívhat fel egy férfit. Arról van szó, hogy egy nőnek tudnia kell, mikor hívhatja fel jelöltjét. Ha nem a megfelelő körülmények között teszi ezt, könnyen telemarketingesnek tűnhet, és a férfi fejét vesztve fog menekülni előle. Dóra minden bátorságát összeszedve felhívta Zolit, és rövid jópofizás közepette elhívta randizni. Zoli csak hebegett – habogott, hirtelen nem tudott mit mondani, nagyon zavarba jött. Miközben Dóra azt hitte, valami alakulóban van, addig Zoli fejében az egész csupán egy beszélgetős haveri kapcsolat volt, illetve nem érdekelte a lány annyira, hogy bármit is kezdeményezzen. Sőt – borzalom, de Zoli még azt is hozzátette, hogy mostanában épp találkozgat egy lánnyal, aki nagyon tetszik neki.

Dóra megsemmisülve hívott fel másnap. „Igazad volt! Tényleg nem akar semmit!” – panaszolta. „Csak akkor nem értem, hogy miért adott ilyen össze-vissza jelzéseket. Beszélgetett velem, cseteltünk, aztán mégsem akar semmit?!”

 

Az érdeklődési skála

Találós kérdés: Mi a hibájuk a telemarketingeseknek és a Dórához hasonló társkeresőknek?
Válasz: Mindegyikük olyan terméket kínál, amire a másiknak nincs szüksége, és egyik sem veszi figyelembe a megerősítő jelzéseket (illetve ezek hiányát). Ehelyett zaklatják az általuk vevőnek gondolt embereket, és tukmálják a terméküket, hátha úgy majd megveszik. Az is téves elképzelés, hogy “egy bizonyos kor felett már nem kell játszmázni” – a randizás, a flörtölés kortól független dolog!

A legegyszerűbb, ha a férfiak érdeklődését úgy képzeled el, mint egy skálát. Az egyik végén az „egyáltalán nem érdekel”, a másikon pedig a „megőrülök érte” van. A Te dolgod az, hogy megfigyeld, vajon a skálán hol tarthat az adott illető, és megpróbálhatod még feljebb csigázni az érdeklődését. Előfordulhat, hogy valakit egy kicsit érdekelsz (és levelezik, csetel veled), de ez még nem jelent semmit. Amíg egy férfi nem hív el randira, addig ugyancsak alacsony érdeklődésről beszélhetünk, hiába beszélgettek át fél éjszakákat esetleg (ezen mellesleg nagyon sok online társkereső elcsúszik, hiszen az online beszélgetések során illuzórikusan bizalmassá tud válni a légkör, holott a való életben elképzelhető, hogy a férfi nem is akar semmit.).

Ezt nem tudta Dóra megérteni. A legtöbben ott követünk el hibát, hogy megpróbáljuk kitalálni, vajon miért nem csinálja ezt vagy azt az adott férfi. Teóriákat gyártunk, a barátnőkkel beszélgetünk, próbálunk rájönni, mi lehet a másik fejében, ahelyett, hogy addig is keresnénk az újabb érdeklődőket a tölcsérünkbe. A legnagyobb valószínűséggel sosem fogunk rájönni, mi áll a mérsékelt érdeklődés mögött, miért nem megy feljebb a másik érdeklődési mutatója. Talán van barátnője, talán kinézett másvalakit, talán a kapafogunk vagy a zenei beállítottságunk nem tetszik neki. Igazából nem is fontos, hogy tudjuk. A mi dolgunk az, hogy megfigyeljük, mennyire érdeklődik, és aszerint viselkedjünk. Vannak pszichológiai módszerek és játszmák arra, hogy a másik érdeklődését felkeltsük (ezekről később lesz szó), ezeket érdemes bevetni, de ha nincs reakció, akkor bizony kérjük a következőt! Ennyi a legtöbb, amit megtehetünk: kezdeményezés, megfigyelés, érdeklődés és vonzalom keltése. A többi a másikon múlik. Dóra kezdeményezett, megpróbált érdeklődést és vonzalmat kelteni maga iránt, de elkövette azt a hibát, hogy nem figyelte meg Zoli reakcióit és nem becsülte meg, hol tarthat az érdeklődési skálán.

Honnan tudjuk megállapítani, a másik hol tart az érdeklődési skálán? Erre való a megerősítő jelzések megfigyelése.

 

4 megerősítő jelzés, amire érdemes odafigyelni

Szerencsére a megerősítő jelzéseket észrevenni nem nagy tudomány, csak kicsit oda kell figyelni a másikra. Érdekes módon ezek a jelzések nagyon hasonlóak azokhoz, amiket az érdeklődők, a leendő vevők leadnak egy-egy üzlet születésekor. Íme néhány ezek közül:

 • Ha egy férfit érdekelsz, a szemedbe néz. Ezt nem is kell magyarázni, ha tetszik nekünk valami, szeretnénk jól megnézni, nem igaz?
 • Az érdeklődés másik jele a kérdezgetés. Kérdez-e rólad a másik, vagy csak magáról beszél? Ez randiknál szokott előfordulni. Voltam olyan online leszervezett randikon, ahol másfél órán keresztül hallgattam a másikat, aki egyetlen egy kérdést sem tett fel rólam, tehát nem is tudott meg semmit. Egyértelmű: körülbelül ennyire érdekelhettem. Persze van olyan, hogy a férfiak azért beszélnek sokat, mert az elmondottakkal szeretnék lenyűgözni randipartnerüket. De akkor is érdeklődnek a másik iránt.
 • Viselkedés és gesztusok megváltozása. Ha valaki izgatott lesz és nagyon szeretne valamit vagy valakit, automatikusan megváltoznak a gesztusai, a hangszíne, a testtartása, az egész non-verbális kommunikációja. Figyeld csak meg magad, Te hogyan viselkedsz, ha valaki nagyon tetszik? Össze-vissza nevetgélsz, elpirulsz, kihúzod magad? A férfiaknál ugyanilyen változások figyelhetőek meg. (Egyszer valaki magas hangon vinnyogva vallott nekem szerelmet :-)
 • Utalás a jövőre. Ha valakit érdekelsz, az szeretne veled több időt eltölteni a jövőben is. Ezért mindenképpen tesz célzásokat a jövőre vonatkozóan, például arra, hogy mikor találkozzatok legközelebb. Ha nem hív meg randizni záros határidőn belül, az azt jelenti, hogy nem érdekled. A legjobb jel az, ha már az első randin leegyezteti a következőt. Viszont az gyanús is lehet akár, ha túlságosan is előre tervez. Tehát még csak a második randin vagytok, de már fél év múlva történő nyaralásról vagy gyerekekről beszél.

[/text_block]

arrow

HÁZI FELADAT  – figyeld a jeleket!

[text_block style=”style_1.png” align=”left” width=”460″]Nézd meg, hogy megcsináltad-e az összes házit az elmúlt 5 leckéből, ha nem, akkor pótold!

A legközelebbi randin figyeld a megerősítő jelzéseket!
Gondolkozz el azon, hogy Te küldesz-e elegendő megerősítő jelzést a másik felé![/text_block]

 • Gondolkozz el, a fentiek közül melyik tipikus hibába csúsztál már bele?
 • A férfiak tetszése általában skálán mozog, próbáld meg mindig megfigyelni, Te hol vagy ezen a skálán
 • Figyeled a megerősítő jelzéseket?
 • Küldesz-e megerősítő jelzéseket, ha tetszik neked valaki?

Randi Andi

Társkereső coachként és önismereti trénerként évek óta abban segítem a hozzám fordulókat, hogy megtalálják a társukat, illetve egyensúlyt tudjanak kialakítani az életükben. Módszereim a pozitív pszichológia elvein és a coaching eszköztáron alapulnak. A coachingon kívül tanfolyamokon, Műhelynapokon, nyári táborban várom a fejlődni vágyókat.

Egymást erősítő, boldog párkapcsolatban élek, de a társkeresős időszakomban bőven elég saját élményt gyűjtöttem össze ahhoz, hogy tudjam, min mennek keresztül a hozzám fordulók.“Szia Andi!
Nagyon sokat köszönhetek a leckéidnek. Sok minden volt amit tudtam,de a megerősítés,hogy igen így kell csinálni mert másoknak is sikerült,ez hatalmas erőt és önbizalmat adott.Remélem sikerült megtalálnom az igazit,de még nem merem elkiabálni nagyon a kapcsolat elején vagyunk,de biztatók a kilátások.Köszönöm érdeklődésedet,és azt is,hogy a szíveden viseled az én és a sorstársaim boldogulását.

Üdv:Heni”

“Kedves Randi Andi! .
Először is szeretném,ha tudnád,nekem is sokat segített a biztatásod.Bátrabb lettem és úgy tűnik érdemes volt.Egy kezdődő kapcsolatom van.Boldog vagyok,remélem továbbra is ilyen jól alakul mint a kezdet.
Üdvözlettel Éva”

“Kedves Randi Andi!

Végigcsináltam a kéthetes kurzust pontról pontra az instrukcióid alapján.
Úgy érzem, hogy megtaláltam őt, akit elképzeltem magamnak.
Nagyon köszönöm ezt a nagyszerű lehetőséget, amellyel megnyitottad előttem az internetes ismerkedés fortélyait.

Köszönettel:
Rea”

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.