Jelek!

Figyeld a jeleket!

+3 tipikus társkereső hiba

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]

Mielőtt elengednélek, ebben az utolsó ingyenes leckében még el kell, hogy mondjak pár nagyon fontos dolgot. Beszélnünk kell a megerősítő jelzésekről és három tipikus társkereső hibáról, amelybe nem szeretném, ha belefutnál. Kezdjük a hibákkal!

 

Három tipikus társkereső hiba

Remélem, hogy a múltkori lecke óta elkezdted leszervezni a randikat! Ez bár nagyon fontos lépés, de még nem elégséges ahhoz, hogy párkapcsolat szülessen! Ha megvolt a randi, és esetleg tetszik is az illető, akkor figyelned kell a jeleket – azokat a megerősítő jelzéseket, amelyekből kiderül, hogy az illető komolyan gondolja-e a dolgot, vagy sem. Ha igen, folytathatjuk a kapcsolat-kezdeményt, ha nem, akkor muszáj továbblépni. Ha nem figyelsz ezekre a jelzésekre, akkor könnyen sérülhetsz, mert nem veszed észre, ha reménytelen a helyzet és tovább erőlteted! Lássuk az alaphibákat!

 •   Első alaphiba: Első látásra szerelem

Találkozol valakivel, érzed, hogy szikrázik a levegő köztetek. Szenvedélyes e-mail váltások, úgy gondolod, megtaláltad a Nagy Ő-t! Erre a válaszom? Lassíts picit! Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hatalmas lángolás és az első látásra szerelem mindig gyanús. Ami túl szép, hogy igaz legyen, az sajnos a legtöbb esetben nem igaz. Nagyon sokszor az ilyen fellángolás azt jelenti, hogy
a, elvesztetted az ítélőképességünket, és annyira szeretnél már végre szerelmesnek lenni, hogy az első megfelelőnek tűnő nőt a Nagy Ő-nek nézed,
b, erős szexuális vonzalmat érzel iránta, és azt hiszed, ez már jó alap arra, hogy párkapcsolatról beszélhess. Alapnak nem rossz, de kell még intimitás (barátság) és elköteleződés is.

Persze lehet, hogy te vagy az ezerből az egy, akinél pont összejött az első látásra szerelem, de ez eléggé valószínűtlen. Mi a gond az első látásra szerelemmel? Hogy másik területről hozzak példát, az értékesítők – mint például az ingatlanügynökök imádják az első látásra szerelmet. Ilyenkor van ugyanis az, hogy a vevő se lát se hall, „szerelmes” lesz egy lakásba, és mindenképpen meg akarja szerezni, nem is nézi a részleteket. Ilyenkor lehet magasabb áron, hibákkal elsózni egy lakást, nem véletlen, hogy az összes ingatlanos könyv figyelmeztet, nehogy ebbe a hibába essünk.
Csakúgy, mint a „szerelmes” lakásvásárlókat, az első látásra szerelmes társkeresőket is a legkönnyebb megvezetni és érzelmileg kihasználni. Általában régóta egyedül lévő, önbizalomhiányos, tapasztalatlan férfiakra jellemző ez a “tünet”.

Aki ráadásul úgy érzi, hogy szerelmes, az rögtön félre is teszi azt a bizonyos tölcsért, annyira szeretné elhinni, hogy végre megtalálta a társát.

 • Második hiba: félretenni a tölcsér-elvet

Csak azért, mert egy valaki jobban érdekel momentán, mint a többi nő, addig ne hagyd abba a tölcsér megtöltését érdeklődőkkel, amíg a kiszemelt nővel nem fordulnak komolyabbra a dolgok. Ha már belefogtál a társkeresésbe és komolyan is gondolod, (márpedig, ha ezt olvasod, akkor komolyan gondolod) mindig legyenek opcióid, mindig legyen „B-terved”, más nők akikkel levelezel és akikkel randizni tudsz. Ez magabiztosabbá is tesz, és jobb pozíciót ad neked, hiszen nem leszel annyira “rászorulva” arra az egy nőre. Ja, hogy ez melós. Bizony az.

 

 • Harmadik hiba: randi telemarketinges módra

Azt hiszem, ebben egyetérthetünk: mindannyian utáljuk a telemarketingeseket, tehát azokat a sales-eseket, akik kéretlenül hívogatnak, érdektelen termékeket kínálnak és tapintatlanul megzavarnak akár hétvégén is. Amikor azt mondtam, hogy a társkeresés egyfajta sales, ahol magadat kell eladni, akkor semmiképpen sem a telemarketinges-féle értékesítésre gondoltam!!! Nincsen annál nagyobb hiba, mint amikor egy férfi telemarketingest játszva próbálja rásózni magát a nőre.

Ha túlságosan “lelkes” vagy, anélkül, hogy kaptál volna pozitív megerősítéseket a másiktól, akkor bizony egy idő után levakarhatatlan piócának fogsz tűnni. Nem éppen vonzó kilátás, a nők menekülnek az ilyenek elől, mert az azonnali, túl nagy lelkesedés gyanús, általában önbizalomhiányos férfit takar. VillámCseten volt olyan férfi résztvevő, aki annyira szeretett volna már párkapcsolatot, hogy szinte egy teljes sales szöveget lenyomott egy szuszra, próbálta reklámozni magát, hogy főzni is tud, hogy alig várja, hogy végre legyen valakije, hogy ő majd mindent megtesz a másikért… Gondolhatod, mennyire volt sikere ezzel a lábtörlő-magatartással.

Az érdeklődési skála

És itt térjünk rá egy fontos dologra, méghozzá az érdeklődési skálára. Merthogy lehet, hogy kaptál pozitív jelzéseket egy nőtől egy randin, aztán valahogy mégsem lesz belőle semmi, nem ír vissza, nem jelentkezik, eltűnik, mint szürke szamár a ködben. Vajon miért? Ne vakard a fejed, elmagyarázom.

A legegyszerűbb, ha a nők érdeklődését úgy képzeled el, mint egy skálát. Az egyik végén az „egyáltalán nem érdekel”, a másikon pedig a „megőrülök érte” van. A Te dolgod az, hogy megfigyeld, vajon a skálán hol tarthat az adott illető, és megpróbálhatod még feljebb csigázni az érdeklődését. Előfordulhat, hogy valakit egy kicsit érdekelsz (és levelezik, csetel veled), de ez még nem jelent semmit. Amíg egy nő nem mond igent a második randira is (és amíg nem jelenik meg a szóban forgó randin), addig ugyancsak alacsony érdeklődésről beszélhetünk, hiába beszélgettek át fél éjszakákat esetleg (ezen mellesleg nagyon sok online társkereső elcsúszik, hiszen az online beszélgetések során illuzórikusan bizalmassá tud válni a légkör, holott a való életben elképzelhető, hogy a nő nem is akar semmit, csupán lelki szemetesládának használ.).

A legtöbb férfi ott követ el hibát, hogy megpróbálja kitalálni, vajon miért nem csinálja ezt vagy azt az adott nő. Teóriákat gyártanak, próbálnak rájönni, mi lehet a másik fejében, ahelyett, hogy addig is keresnék az újabb érdeklődőket a tölcsérbe. A legnagyobb valószínűséggel sosem fogsz rájönni, mi áll a mérsékelt érdeklődés mögött, miért nem megy feljebb a másik érdeklődési mutatója. Talán van barátja, talán kinézett másvalakit, talán a kapafogad vagy a zenei beállítottságod nem tetszik neki. Igazából nem is fontos, hogy tudd. A Te dolgod az, hogy megfigyeld, mennyire érdeklődik, és aszerint viselkedj. Vannak pszichológiai módszerek és játszmák arra, hogy a másik érdeklődését felkeltsd (ezekről később lesz szó), ezeket érdemes bevetni, de ha nincs reakció, akkor bizony kérd a következőt! Ennyi a legtöbb, amit megtehetsz: kezdeményezés, megfigyelés, érdeklődés és vonzalom keltése. A többi a másikon múlik.

Honnan tudod megállapítani, a másik hol tart az érdeklődési skálán? Erre való a megerősítő jelzések megfigyelése.

 

4 megerősítő jelzés, amire érdemes odafigyelni

Szerencsére a megerősítő jelzéseket észrevenni nem nagy tudomány, csak kicsit oda kell figyelni a másikra. Érdekes módon ezek a jelzések nagyon hasonlóak azokhoz, amiket az érdeklődők, a leendő vevők leadnak egy-egy üzlet születésekor. Íme néhány ezek közül:

 • Ha egy nőt érdekelsz, mélyen a szemedbe néz. Ezt nem is kell magyarázni, ha tetszik nekünk valami, szeretnénk jól megnézni, nem igaz?
 • Az érdeklődés másik jele a kérdezgetés. Kérdez-e rólad a másik, vagy csak magáról beszél? Ez randiknál szokott előfordulni. Voltam olyan online leszervezett randikon, ahol másfél órán keresztül hallgattam a másikat, aki egyetlen egy kérdést sem tett fel rólam, tehát nem is tudott meg semmit. Egyértelmű: körülbelül ennyire érdekelhettem.
 • Viselkedés és gesztusok megváltozása. Ha valaki izgatott lesz és nagyon szeretne valamit vagy valakit, automatikusan megváltoznak a gesztusai, a hangszíne, a testtartása, az egész non-verbális kommunikációja. Figyeld csak meg magad, Te hogyan viselkedsz, ha valaki nagyon tetszik? Össze-vissza nevetgélsz, elpirulsz, kihúzod magad? A nőknél ugyanilyen változások figyelhetőek meg. Hajukat dobálják vagy simogatják, közelebb hajolnak, olyan vicceiden is nevetnek, amelyek pedig nem is olyan viccesek, esetleg hozzád is érnek – a felfokozott hangulat pozitív jel!
 • Rengeteg smiley. Ha tetszel egy nőnek, az online kommunikációján is érződik: üzenetei tele vannak smileykkal, jópofaságokkal, kedveskedéssel. Hajlandó hosszú órákon keresztül is csetelni, hamar válaszol az üzeneteidre – ez mind jó jel!

[/text_block]

arrow

HÁZI FELADAT  – figyeld a jeleket!

[text_block style=”style_1.png” align=”left” width=”460″]Nézd meg, hogy megcsináltad-e az összes házit az elmúlt 5 leckéből, ha nem, akkor pótold!

A legközelebbi randin figyeld a megerősítő jelzéseket!
Gondolkozz el azon, hogy Te küldesz-e elegendő megerősítő jelzést a másik felé![/text_block]

 • Gondolkozz el, a fentiek közül melyik tipikus hibába csúsztál már bele?
 • A nők tetszése általában skálán mozog, próbáld meg mindig megfigyelni, Te hol vagy ezen a skálán
 • Figyeled a megerősítő jelzéseket?
 • Küldesz-e megerősítő jelzéseket, ha tetszik neked valaki?

Randi Andi

Társkereső coachként és önismereti trénerként évek óta abban segítem a hozzám fordulókat, hogy megtalálják a társukat, illetve egyensúlyt tudjanak kialakítani az életükben. Módszereim a pozitív pszichológia elvein és a coaching eszköztáron alapulnak. A coachingon kívül tanfolyamokon, Műhelynapokon, nyári táborban várom a fejlődni vágyókat.

Egymást erősítő, boldog párkapcsolatban élek, de a társkeresős időszakomban bőven elég saját élményt gyűjtöttem össze ahhoz, hogy tudjam, min mennek keresztül a hozzám fordulók.Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.