Kifogásgyár!

Neked mi a kifogásod?

+ tanuld meg kezelni az elutasítást!

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]Amikor azt tanácsolom a hozzám fordulóknak, hogy változtassanak a hozzáállásukon, legyenek nyitottak olyan ismerkedési lehetőségekre, amikre eddig esetleg nem voltak, illetve a nagy számok törvénye alapján gondolkozzanak a társkeresésről és merjenek kezdeményezni is, azonnal beindul a kifogásgyár.

“Pesten könnyű ismerkedni, ott sok a lehetőség” – írják nekem a vidékiek.
“A nőknek könnyű, nekik nem kell kezdeményezniük” – írják nekem a férfiak.
“Harminc évesen könnyű, akkor még sok az egyedülálló nő” – írják nekem a negyvenes, ötvenes olvasóim.
“Negyven évesen könnyű, akkor már nem leendő gyermekem anyját kell keresnem” – írják nekem a harmincasok.

Teljesen megértem mindenkinek az aggályait – ugyanakkor kifogásokat gyártani a legkönnyebb!

Vegyünk át egy párat, csak hogy lásd, hogy mindenre van megoldás.

“Vidéki vagyok, nincsen lehetőség” – kifogás

Tény és való, hogy Budapesten annyi programlehetőség van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni, a vidéken élők pedig irigykedve nézik, hogy minden hétvégére tucatnyi ingyenes kiállítás, koncert, fesztivál jut. Ugyanakkor csak azért, mert valaki vidéken él, még egyáltalán nem kell elásnia magát, ha társkeresésről van szó. Sokan engem kérdezgetnek, hogy Kiskunpiripócson hogyan ismerkedjenek. Könyörgöm, én Budapesten élek és fogalmam sincs, hogy mik a lehetőségek Kiskunpiripócson – ezt bizony annak kell feltérképeznie, aki ott él. Nézd meg, mik a helyi lehetőségek és programok, hol vannak a nők. Férfiként könnyebb dolgod lesz – a nők ugyanis sokkal aktívabbak és sokkal több programon részt vesznek vidéken, csakúgy, mint Budapesten. Mik a városodban a “gócpontok”, ahol a hozzád illő nők vannak? Biztos, hogy nem csak a szombat esti diszkó. Nézz körbe alaposan! Ne azt várd, hogy más megszervezi az életedet helyetted – vedd kezedbe az irányítást és ismerkedj, ahol csak tudsz, hogy megteljen az a bizonyos tölcsér lehetséges jelöltekkel.

Statisztikák azt mutatják, hogy Budapesten sokkal több az értelmiségi egyedülálló nő, mint vidéken, míg vidéken sokkal több az értelmiségi egyedülálló férfi, mint Budapesten. Nagy kérdés, hogy vajon hol és hogyan fog a két tábor egymással találkozni? Azt látom, hogy egyre több nő hajlandó akár vidékre is leköltözni a szerelem miatt. Persze vannak, akik bekorlátozzák magukat, ezzel csak azt érik el, hogy rengeteg lehetséges jelölttől esnek el. Extrém példa, de igaz: ismertem olyan társkeresőt, aki nem csupán a budapestiekre korlátozta le a keresést, hanem ezen felül még egyes budapesti kerületekre is. Csodálkozó szemmel nézett rám és kérdezte: “kicsit szigorú vagyok, igaz?”

 

“Én már öreg vagyok, nincsen lehetőségem” – kifogás

Komolyan mondom, az agyamra megy, amikor idős férfiak társkeresési gondokról panaszkodnak! Egy magára valamit is adó, ápolt megjelenésű, nem totál elcseszett hátterű idős férfi nagy kincs és csak úgy kapkodnak érte a társkeresőkön! Nem hiszed? Nézd csak meg, egy hatvanas férfira hány ötvenes-hatvanas nő jut online! Ha idős férfi vagy, szedd össze magad, ugyanis eljött a másodvirágzás! Ismerősöm apukája megözvegyült és pár évre rá feltette magát a netre – azt mondta, huszonéves korában nem volt annyi lehetősége, mint most. Időskorára csak úgy válogathat a nők közül! Szóval nem a korod a gond, hanem esetleg az, hogy romokban van az életed, vagy nem vagy jól ápolt. Adj magadra! Járj el sportolni, szedd össze magad, épülj fel romjaidból (ha romokban vagy épp), panaszkodás helyett ezekre koncentrálj és hipp-hopp már nem is győzöd a levelek áradatát!

 

 

Felelős vagy áldozat?

Önismereti tréningjeimen is mindig elmondom, hogy két “üzemmód” van az életben: lehetsz felelős és lehetsz áldozat, és csak rajtad múlik, hogy melyiket választod.  A felelős szerep nem azt jelenti, hogy mindenért te vagy a felelős, hanem azt, hogy felelősséget vállalsz a körülményeidért, és a történtekre adott reakcióidért. Ha valami kudarc ér, nem nyalogatod a sebeidet (illetve csak egy ideig), hanem megvizsgálod, legközelebb min kellene javítani ahhoz, hogy másképpen alakuljanak a dolgok. A felelős tehát reálisan felméri a lehetőségeket és a körülményeket, felvállalja a felelősséget egy adott probléma esetén, megoldási lehetőségeket keres, ezeket megpróbálja a gyakorlatba ültetni és ha nem megy, akkor újra próbálkozik. Újra és újra… Az áldozat ezzel szemben csak panaszkodik, másokat hibáztat, nem vállalja fel a felelősséget, aktív cselekvés helyett csak vár és reménykedik, hogy majd lesz valami.

Most őszintén nézz magadba: társkeresés terén Te melyik voltál eddig? Felelős vagy áldozat?

 

Elutasítás kezelése

A társkeresők legnagyobb mumusa az, hogy elutasítást kapnak. Ha Te is ettől tartasz a leginkább, akkor már most elárulom: jobb, ha hozzászoksz. Az elutasítás ugyanis természetes velejárója a folyamatnak. Egyes esetekben, mint például az online társkeresés randi előtti levelezgetős szakasza, még csak nem is veheted személyesnek a dolgot, hiszen még csak nem is találkoztál az illetővel, és az csupán egy-két fotó és levél alapján utasít vissza. Nem is érdemes magadra venni. De hogy kicsit könnyebb legyen a dolog, mutatok egy trükköt az elutasítás kezelésére.

Tudtad, hogy az értékesítőket úgy képzik ki, hogy első feladatként azt kapják: gyűjtsék a visszautasításokat? Magyarán gyűjtsenek össze 100 „nem” választ először, utána jöjjenek panaszkodni. A társkeresésben is működik ez az elv: kezdetnek gyűjts össze 10 visszautasítást! A trükk ott van, hogy ahhoz, hogy 10 visszautasítást összegyűjts, legalább 10 nőt meg kell szólítanod – és minél többet szólítasz meg, minél többnek próbálod “eladni” magad, annál inkább fejlődsz és annál nagyobb lesz az esélye, hogy egy idő után már nem csak visszautasítást kapsz, hanem pozitív válaszokat is! Ne felejtsd el: a “nem” csupán annyit jelent: “kérem a következőt!”

[/text_block]

arrow

HÁZI FELADAT  – gyűjtsd a nemeket!

[text_block style=”style_1.png” align=”left” width=”460″]A mai házi feladat a következő: regisztrálj be egy online társkeresőbe és kezdeményezz beszélgetést legalább 10 nővel. Íme egy-két támpont az online társkereséshez, ahhoz, hogy hogyan kezdeményezz online:

  • Legyél eredeti! Rengeteg nő panaszkodik arra, hogy a férfiak sablonos leveleket írnak nekik, amire nem tudnak mit visszaírni. Kezdetben csupán a szavaid vannak arra, hogy meggyőzd a másikat, hogy érdemes veled beszélgetni. Felejtsd el a sablon leveleket! Legyél eredeti. Hidd el, ez nem is olyan nehéz. Így csináld:
  • Mit tudsz meg az adatlapjáról? Először is olvasd el alaposan az adatlapját. Ne ess abba a hibába, hogy felületesen átlapozod, mert később ciki lehet, ha azt sem tudod, kivel beszélsz. A szavaiból már sok minden kiderül, többek között, hogy milyen típusú ember, miket szeret. Ezekbe belekapaszkodhatsz. A lényeg, hogy olyan levelet írj neki, amiből kiderül, hogy tudod, kinek írod, és hogy érdekel Téged. A „Szia! Tetszik az adatlapod, ha van kedved, írj”-típusú sorokkal nem sok hatást érsz el. .
  • Mit tudsz meg a fotójáról? Ha az adatlap semmi támpontot nem ad, nézd meg alaposan a fotóját. Nézd meg a hátteret, figyeld meg, milyen képet vág rajta, milyen ruhában van. Autókkal fotóztatja magát vagy búvárkodás közben? Mind-mind elárul valamit az illetőről. Kapaszkodj ezekbe, és olyat írj, ami rá vonatkozik. Az elején csupán a kommunikáció felvétele a lényeg, mindegy mivel, csak indítsd el a beszélgetést!

Mint említettem, az online társkeresés – azon belül is az online társkeresők – csupán egyetlen lehetőség arra, hogy megtöltsd azt a bizonyos tölcsért érdeklődőkkel. Ezernyi más lehetőségről részletesebben az online Társtalálás A-Z-ig tanfolyamomban írok. Addig is gyűjts össze 10 visszautasítást! Minél idősebb vagy, annál többet kell kezdeményezned![/text_block]

  • Gyűjtsd össze saját kifogásaidat, ami a társkeresést illeti!
  • Áldozat szerep helyett vállalj felelősséget az eddigiekért!
  • Tanuld meg egészségesen kezelni az elutasításokat – ezek a folyamat részei.
  • Gyűjtsd a nemeket!

Randi Andi

Társkereső coachként és önismereti trénerként évek óta abban segítem a hozzám fordulókat, hogy megtalálják a társukat, illetve egyensúlyt tudjanak kialakítani az életükben. Módszereim a pozitív pszichológia elvein és a coaching eszköztáron alapulnak. A coachingon kívül tanfolyamokon, Műhelynapokon, nyári táborban várom a fejlődni vágyókat.

Egymást erősítő, boldog párkapcsolatban élek, de a társkeresős időszakomban bőven elég saját élményt gyűjtöttem össze ahhoz, hogy tudjam, min mennek keresztül a hozzám fordulók.Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008-2015 Társkereső Kalauz.